Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Καλοδεχούμενοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες Ανεπιθύμητος ο ρατσισμός

Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παροχή ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών και δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές για (κάποιους μόνο)μετανάστες/στριες αποτελεί μια (μικρή αλλά σημαντική) νίκη του ίδιου του αντιρατσιστικού κινήματος στη χώρα μας, καθώς η ισότητα δικαιωμάτων ανάμεσα στους κατοίκους της χώρας που έχουν κτίσει παραγωγικά το κέντρο της ζωής τους και το μέλλον τους στην Ελλάδα, μόνο καλό μπορεί να κάνει σε όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, απέναντι σε φαινόμενα ανασφάλιστης ή επισφαλούς απασχόλησης, αυξανόμενης εκμετάλλευσης απ’την μεριά των κεφαλαιούχων. Η διατήρηση μεγάλου μέρους της εργατικής δύναμης σε επισφαλή θέση έχει προφανώς αρνητική επίπτωση σε όλους τους εργαζόμενους (ασφαλιστικά-εργασιακά δικαιώματα), ενώ συντηρεί τις ολιγαρχίες και τους ισχυρότερους που εμμέσως ή άμεσα εκμεταλλεύονται αυτήν την κατάσταση.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το ίδιο το νομοσχέδιο παρέχει σε μικρό ποσοστό μεταναστών κάποια στοιχειώδη δικαιώματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα. Για το δικαίωμα στην ιθαγένεια να πούμε ότι, με πρόχειρους υπολογισμούς, αξιοποιώντας κυρίως ότι δεν έχουν όλοι οι γονείς χαρτιά, από τα περίπου 220.000 παιδιά μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, μόνο 82.000 (το 1/3) θα καταφέρουν να την αποκτήσουν! Αντίστοιχα και σε ότι αφορά την υπηκοότητα, όσοι μετανάστες θελήσουν να την αποκτήσουν, θα περάσουν μεταξύ άλλων από το κόσκινο των «παραβιάσεων του μεταναστευτικού νόμου» (πράγμα για το οποίο ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις), ενώ ασαφείς είναι και οι όροι για την «επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας» (!) και την «ύπαρξη ισχυρών δεσμών με την Ελλάδα» (!). Μάλιστα μόνο για την αίτηση θα πρέπει να καταβάλλουν παράβολο 1.000 ευρώ… Επιπλέον, σε ότι αφορά το δικαίωμα της ψήφου στις δημοτικές εκλογές, αυτό παρέχεται σε 261.000, από τους οποίους μόνο 62.000 είναι μετανάστες. Τέλος, δεν γίνεται λόγος πουθενά για νέο νομοσχέδιο νομιμοποίησης μεταναστών. 

Όμως ακόμα και αυτό το νομοσχέδιο, κάτω από τις αντιδράσεις της ακροδεξιάς, έχει ήδη προσθέσει κι άλλες προϋποθέσεις, αποκλείοντας ακόμη περισσότερους μετανάστες.Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα ζούμε την κλιμάκωση της ακροδεξιάς προπαγάνδας σε βάρος των μεταναστών από εθνικιστικές, ρατσιστικές αλλά και φασιστικές οργανώσεις με κύριο εκφραστή το ΛΑΟΣ. «Διακριτική βοήθεια» παρέχουν τα κανάλια, ενώ τη ρατσιστική υστερία σιγοντάρει και η Νέα Δημοκρατία. Κεντρικό σημείο συντονισμού της Ακροδεξιάς είναι η συλλογή υπογραφών ενάντια στο νέο νομοσχέδιο, υιοθετώντας φασιστικά και ρατσιστικά επιχειρήματα περί «καθαρότητας της φυλής», «αλλοίωσης του εκλογικού σώματος», «αφανισμό του έθνους», κλπ.


Όμως η ακροδεξιά ρητορεία δεν μένει μόνο εκεί. Με το ρατσιστικό και ξενοφοβικό τους λόγο έχουν στρώσει το έδαφος για την αύξηση των φασιστικών επιθέσεων. Τον τελευταίο χρόνο καταγράφονται όλο και περισσότερες επιθέσεις των νεοναζί. Τέτοια παραδείγματα είναι οι επιθέσεις στο Στέκι Μεταναστών Χανίων, η επίθεση στο Νέο Κόσμο, επιθέσεις σε στέκια νεολαίας, επιθέσεις σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, στην αντιρατσιστική εκδήλωση της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό στους Αμπελόκηπους, αλλά και οι καθημερινές παρενοχλήσεις ή και επιθέσεις σε μετανάστες που δεν φτάνουν στο φως της δημοσιότητας. Τελευταίο παράδειγμα, η οργανωμένη επίθεση των «Αυτόνομων» στην αντιρατσιστική συγκέντρωση στην Πανόρμου. Μάλιστα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ομάδες φασιστών έχουν δημιουργηθεί μέσα σε σχολεία! Επεισόδια σαν αυτά δείχνουν ότι ο κίνδυνος της αύξησης της φασιστικής επιρροής είναι υπαρκτός, ειδικά όσο η οικονομική κρίση θα οξύνεται, μεγαλώνοντας τις κοινωνικές αντιθέσεις. Αν αυτό είναι σίγουρο, εξίσου σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να πάρουν απάντηση από το αντιρατσιστικό κίνημα και την Αριστερά.

• Μαζική απάντηση στις προκλήσεις της Ακροδεξιάς

Μια πρώτη απάντηση αποτέλεσε η αντιρατσιστική διαδήλωση που καλέστηκε στους Αμπελόκηπους σαν απάντηση στην προηγούμενη επίθεσή τους. Σε αυτήν διοργανωτές, εκτός από την τοπική αντιρατσιστική Κίνηση και τους τοπικούς ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ήταν πολιτιστικοί και κοινωνικοί φορείς της περιοχής, η τοπική ΕΛΜΕ και άλλοι. Το αποτέλεσμα ήταν η αστυνομία να αναγκαστεί να συλλάβει 44 «Αυτόνομους» φασίστες, πράγμα που συνέβη για πρώτη φορά, καθώς μέχρι τώρα οι νεοναζί είτε είχαν την ανοχή της ΕΛΑΣ είτε έπεφταν στα «μαλακά». Επιπλέον η τοπική ΕΛΜΕ έχει πάρει απόφαση για συζητήσεις μέσα στα σχολεία της περιοχής για το ρατσισμό και την ξενοφοβία με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού (21 Μάρτη), καλώντας και τους υπόλοιπους καθηγητές να κάνουν το ίδιο. Ακόμη, επιτυχία του εκπαιδευτικού και αντιρατσιστικού κινήματος ήταν αθώωση της δασκάλας Στ. Πρωτονοτάριου, η οποία βρέθηκε κατηγορούμενη επειδή δίδασκε σε μεταναστόπουλα τη μητρική τους γλώσσα.

• Ο ρατσισμός δεν χωράει στις σχολές μας

Αντίστοιχη πρέπει να είναι και η δράση της Αριστεράς μέσα στις σχολές. Τα ρατσιστικά ψέματα δεν πρέπει να βρουν έδαφος για να στεριώσουν μέσα στις σχολές. Το ΛΑΟΣ έχει εντάξει στα σχέδιά του τη συλλογή υπογραφών και από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, με απώτερο στόχο να δημιουργήσει περιφέρεια ανάμεσα στη νεολαία.Το φοιτητικό κίνημα μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες, το άσυλο και τις φοιτητικές καταλήψεις αντιστάθηκε-και θα συνεχίσει να το κάνει-απέναντι σε ακροδεξιές-ρατσιστικές και αντιδημοκρατικές λογικές.Όμως δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τον κίνδυνο που δημιουργεί η αυξανόμενη οικονομική κρίση. Μερίδα του Τύπου, ακόμα και μεγάλα κόμματα, έχουν στραφεί σε θέσεις που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία από τα πραγματικά αίτια για την ανεργία και τη φτώχεια και να ρίξουν το φταίξιμο στους μετανάστες. Αυτή τη βάση που δεν έχουν καταφέρει να εδραιώσουν μέσα στη νεολαία όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα τους επιτρέψουμε να χτίσουν τώρα. Είτε είναι η καμπάνια για το δημοψήφισμα είτε οποιοσδήποτε άλλος τρόπος, δεν ανεχόμαστε το ρατσιστικό δηλητήριο στις σχολές.

Γι’ αυτό χτίζουμε όσο πιο πλατύ αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό μέτωπο γίνεται μέσα στις σχολές. Μαζί με καθηγητές οργανώνουμε από κοινού εκδηλώσεις ενημέρωσης για το νέο νομοσχέδιο, την κατάσταση των μεταναστών. Να καταρρακώσουμε το «δημοκρατικό προσωπείο» που προσπαθεί να χτίσει ο Καρατζαφέρης, αποκαλύπτοντας την (πολιτική, επικοινωνιακή και νομική) κάλυψη που παρέχει στους τραμπούκους των φασιστικών επιθέσεων. Να αναδείξουμε τα κοινά προβλήματα Ελλήνων και μεταναστών εργαζόμενων.
Αντίστοιχα, οργανώνουμε «εναλλακτικά μαθήματα» με καθηγητές που ενδιαφέρονται να αφιερώσουν το λίγο από το χρόνο του μαθήματός τους για συζήτηση για το ρατσισμό και το φασισμό. Σχεδιάζουμε «μέρες δράσης» την εβδομάδα πριν από τις 21 Μάρτη, ανοίγοντας με μικροφωνικές, εκθέσεις φωτογραφίας ή συζητήσεις, τα θέματα αυτά.
Αρχή αποτελεί το συλλαλητήριο που οργανώνουν μεταναστευτικές κοινότητες και αντιρατσιστικές οργανώσεις το Σάββατο 20 Φλεβάρη, διεκδικώντας «ίσα δικαιώματα για μετανάστες και πρόσφυγες – καλύτερη ζωή για όλους». Θέλουμε η φωνή των αντιρατσιστών να ακουστεί δυνατά, το αντιφασιστικό κίνημα να κάνει αισθητή την παρουσία του. Έλληνες και μετανάστες, ζούμε, εργαζόμαστε, σπουδάζουμε και ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ μαζί!

-Ίσα δικαιώματα για όλους και όλες, νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, παροχή ασύλου στους πρόσφυγες

-Όλοι/ες το Σάββατο 20/2 στις 15.00μ.μ. σε αντιρατσιστική συγκέντρωση και πορεία στην Ομόνοια και στις 17.00 σε μεγάλη αντιρατσιστική συναυλία στο Σύνταγμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου