Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

νέες ταινίες


No
Σκηνοθεσία: Πάμπλο Λαρέν
Πρωταγωνιστούν: Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Αλφρέντο Κάστρο, Αντονία Ζέγκερς, Αλεχάντρο Γκόιτς, Ρικάρντο, Λούις Γκνέκο, Νέστορ Καντιλιάνα

Το 1988, όταν ο Πινοσέτ ετοιμάζεται για το δημοψήφισμα που θα καθορίσει την προεδρία του στη Χιλή, η αντιπολίτευση αναθέτει σ’ ένα νεαρό μαρκετίστα την καμπάνια της. Αυτός, παράλληλα με την δική του μάχη στην προσωπική του ζωή, επιστρατεύει τους πιο δυνατούς όρους μάρκετινγκ και με τη βοήθεια των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης καταστρώνουν ένα σχέδιο κι έχουν 27 ημέρες για να το εκτελέσουν σωστά, να κερδίσουν τις εκλογές και να απελευθερώσουν την χώρα τους.
Πολιτική ταινία η οποία αναβιώνει με ρεαλιστικό τρόπο την ατμόσφαιρα τρόμου την οποία βίωνε η Χιλή στα χρόνια της αιματοβαμμένης δικτατορίας του Πινοσέτ.
Ενδιαφέρουσα πολιτικά αλλά με κάποιες αδυναμίες από κινηματογραφική άποψη.

Η ταινία είναι υποψήφια για ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Συντροφικότητα
Kameradschaft
Σκηνοθεσία: Γκέοργκ Βίλχελμ Παμπστ
Πρωταγωνιστούν: Αλεξάντερ Γκράναχ, Φριτς Κάμπερς, Ερνστ Μπους, Ελίζαμπεθ Βέντ, Γκουστάβ Πιτιέρ, Όσκαρ Χιούκερ
Η ταινία, η οποία γυρίστηκε το 1931, βασίζεται σε ένα αληθινό γεγονός, που συνέβη το 1906, στη βόρεια Γαλλία. Μια έκρηξη προκάλεσε το θάνατο 1060 ανθρώπων και, τότε, Γερμανοί ανθρακωρύχοι από την περιοχή της Βεστφαλίας είχαν έρθει στη Γαλλία για να βοηθήσουν στην αποστολή διάσωσης. Ο Παμπστ μεταφέρει το συμβάν στα χρόνια αμέσως μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το τοποθετεί στα γαλλο-γερμανικά σύνορα. Βρισκόμαστε στη Γερμανία, το 1919, τα δύσκολα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Η ήττα για τη Γερμανία είναι βαριά, η ανεργία και ο πληθωρισμός καλπάζουν, οι συνθήκες εργασίες έχουν επιδεινωθεί, ενώ περισσότερο από ποτέ δοκιμάζεται η αγάπη για τον συνάνθρωπο, πόσο μάλλον όταν ανήκει σε άλλη εθνικότητα. Οι Γάλλοι, ύστερα από την -ταπεινωτική για τους Γερμανούς- συνθήκη των Βερσαλλιών, θεωρούνται εχθροί περισσότερο από ποτέ. Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχεται μια ανθρώπινη και συγκινητική ιστορία να ανατρέψει τα ανθρώπινα μίση, εθνικισμούς και διαφορές. μετατρέποντας την ιστορία σε ένα μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης μεταξύ των εργατών. Η ταινία μπορεί να ειδωθεί και ως συνέχεια της προηγούμενης ταινίας του «Στο Δυτικό Μέτωπο» (1930), μια αντιπολεμική ταινία, με σχεδόν το ίδιο καστ και τα ίδια μέλη στην παραγωγή.

πηγή: left.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου