Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Όταν η δημοκρατία χάνει την ουσία της θυμάται τις γιορτές της


Ομολογούμε ότι μας ήταν εξαρχής κάπως δύσκολο να πιστέψουμε ότι ο κοσμήτορας, ο ίδιος άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τις διώξεις στην υπόθεση των 300 μεταναστών, έγινε ξαφνικά θεματοφύλακας της κοινωνικής χειραφέτησης και τιμά την εξέγερση των φοιτητών της νομικής πριν από 40 χρόνια. Πάλι καλά που βγήκε η ανακοίνωση για το ηλεκτρολογικό πρόβλημα και οι σχέσεις  συμβιβάστηκαν κάπως καλύτερα με την πραγματικότητα.
Δε θα ξαναπούμε για άλλη μία φορά ότι η εξέγερση της νομικής και του πολυτεχνείου είναι επίκαιρη. Δε θα πούμε για άλλη μια φορά τετριμμένες κουβέντες, που παρά το ότι συνιστούν αλήθεια, έχουν πλέον γίνει υπερασπίσιμες ακόμη και από τον κάθε κοσμήτορα.
Το μόνο που νιώθουμε την ανάγκη να θυμίσουμε είναι ότι κάθε φορά που η δημοκρατία στρέφεται ενάντια στους πολίτες της, κάθε φορά που αίρει τον εαυτό της, θυμάται τις γιορτές της. Το καθεστώς που επιστρατεύει εργαζόμενους, δολοφονεί μετανάστες, βασανίζει και μετά κάνει photoshop  προσπαθεί να μας πείσει ότι έχει την παραμικρή σχέση με τον αγώνα των φοιτητών.
Η αλήθεια όμως είναι ότι σαν σήμερα, το 1973, κατελήφθη η νομική. Σαν σήμερα, το 1973, πολλοί λέγανε «έλα μωρέ δεν γίνεται τίποτα, ο λαός έχει συμβιβαστεί και δεν πρόκειται να εξεγερθεί». Σαν σήμερα, το 1973, κάποιοι έλεγαν ότι αυτές οι μέθοδοι είναι ντουφεκιές στον αέρα και χρειάζονται πιο δυναμικά μέσα. Σαν σήμερα, το 1973, κάποιοι επέμειναν ότι η εξέγερση είναι εφικτή, ότι θα την κάνουν οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι που τώρα μοιάζουν τελείως παραιτημένοι, και ότι θα την κάνουν με τρόπους προσιτούς στους ίδιους. Αυτούς τους τελευταίους τους πήρε 9 μήνες για να δικαιωθούν.
Ένα πανό που απλά γράφει «Ελευθερία» ίσως να μας θυμίσει κάτι από όλα αυτά. Βέβαια μόλις πληροφορηθήκαμε ότι το κατέβασαν. Ευτυχώς. Για μια στιγμή κοντέψαμε να πιστέψουμε ότι όλοι αυτοί έχουν κάποια σχέση με την υπόθεση της ελευθερίας. Πάλι καλά βραδιάτικα…

πηγή: aren ilegal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου