Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Επιτροπή πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας

Πρώτος πήρε το λόγο ο Μωυσής Λίτσης, δημοσιογράφος, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ο οποίος παρουσίασε εν συντομία το σκεπτικό της Πρωτοβουλίας στις σημερινές συνθήκες: Απέναντι στον κλιμακούμενο αυταρχισμό και στην οργανωμένη παραπληροφόρηση, χρειάζεται μια μαζική και μαχητική Κίνηση για τα δημοκρατικά δικαιώματα, που εκτός των άλλων θα έχει και ένα ρόλο αντιπληροφόρησης.

Η Αριάδνη Αλαβάνου, μεταφράστρια, θύμισε την επιτυχημένη κινητοποίηση του ΕΑΜ κατά της επιστράτευσης τον Φλεβάρη-Μάρτη του 1943 για να τονίσει τη σημασία της μαζικής λαϊκής αντίστασης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. «Έχουμε να κάνουμε με ένα μεταμοντέρνο μετεμφυλιακό κράτος», τόνισε ερχόμενη στο σήμερα. «Ο αυταρχισμός και η καταστολή επιστρατεύονται για να αποκόψουν τα τμήματα του λαού που αγωνίζονται από τις μεγάλες λαϊκές μάζες. Ο λαός πρέπει να κάνει δική του υπόθεση την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Ο Παύλος Αντωνόπουλος, εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ της Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, μίλησε κυρίως για το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται με τις απολύσεις στο δημόσιο, όπου αρκεί να βρεθεί αντιμέτωπος κανείς με μια καταγγελία για να χάσει τη δουλειά του, χωρίς να έχει αποδειχθεί ακόμα η ενοχή του.
Ο νομικός Δημήτρης Μπελαντής περιέγραψε αυτό που ζούμε σαν μια ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα στην αστική δημοκρατία και την ανοικτή δικτατορία. «Πρόκειται για ένα κοινοβουλευτικό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, παρόμοιο με αυτό που είχαμε στην Ελλάδα την περίοδο 1952-1967 αλλά και την τελευταία περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης». Ερωτώμενος σχετικά αρνήθηκε να προβλέψει την έκβαση αυτής της περιόδου, αφού αυτό μένει να κριθεί από τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι ορίζοντάς μας η συνταγματική νομιμότητα» απάντησε σε άλλη ερώτηση. «Μέσα στη σημερινή νομιμότητα υπάρχουν αντιφάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άσκηση αυταρχικής πολιτικής. Δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμα να αλλάξουμε τους νόμους».
Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, μέλος της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), μίλησε για την συγκάλυψη των ρατσιστικών εγκλημάτων και τις διασυνδέσεις του κράτους και της Χρυσής Αυγής. «Οι μετανάστες είναι το πιο αδύναμο τμήμα της εργατικής τάξης. Ο εκφασισμός της κοινωνίας, ξεκινάει με τον ρατσισμό κατά των ξένων αλλά στρέφεται τελικά κατά της εργαζόμενης πλειοψηφίας καθώς ενισχύει την καταστολή και τις φασιστικές συμμορίες», είπε.
«Το δίκιο είναι ταξικό και η καταστολή δεν αφορά κάποιες μειοψηφίες». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε τη σύντομη παρέμβασή του ο δικηγόρος Δημήτρης Σαραφιανός. Μίλησε για την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας αλλά και για το μήνυμα που στέλνει το κράτος με τα βασανιστήρια και τις ρετουσαρισμένες φωτογραφίες των συλληφθέντων στην Κοζάνη. «Καταρρέουν όλα τα προσχήματα. Μπορούν να κάνουν οτιδήποτε, να χτυπούν και να συγκαλύπτουν», είπε χαρακτηριστικά.
Η ιδρυτική Συνέλευση της Κίνησης θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.
ολόκληρη η συνέντευξη τύπου: infowar

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου