Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Απόφαση ΓΣ του ΦΣ Φιλοσοφικής 12/3


Αποτελέσματα Γενικής Συνέλευσης:
Ενωτικό Αγωνιστικό Πλαίσιο: 336
ΜΑΣ:                                     151
Αγωνιστικές κινήσεις/Πορεία: 34


Ενωτικό Αγωνιστικό Πλαίσιο

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η πολιτική λιτότητας της αυταρχικής μνημονιακής συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) πλήττει, σε σύμπνοια με τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές επιταγές, την δημόσια εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της. Στην επίθεση που εξαπολύουν, το πανεπιστήμιο βρίσκεται στο επίκεντρο. Ήδη από φέτος περικόπηκαν οι φοιτητικές παροχές σε σίτιση-στέγαση, ενώ ανοιχτό παραμένει το ζήτημα με τα δωρεάν βιβλία, τα οποία σύμφωνα με το νόμο Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου καταργούνται από το νέο ακαδημαϊκό έτος. Η εξίσωση των πτυχίων ιδιωτικών κολεγίων με τα πτυχία δημόσιων ΑΕΙ-ΤΕΙ είναι πλέον πραγματικότητα. Επιστέγασμα της κατεδάφισης του δημόσιου Πανεπιστημίου, το ‘’σχέδιο Αθηνά’’ συρρικνώνει χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο την δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, μειώνει τους εισακτέους κατά 25% συνολικά-αυξάνοντας έτσι τους ταξικούς φραγμούς για την ανώτατη εκπαίδευση, απολύει εργαζομένους (μέλη ΔΕΠ, Διοικητικό προσωπικό κλπ.) και διαλύει τα γνωστικά αντικείμενα και τα αντίστοιχα ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα των σημερινών πτυχίων.
Συντονισμένα εδώ και καιρό προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν. Η καταστολή της αστυνομίας δείχνει όλο και πιο πολύ το αποκρουστικό της πρόσωπο. Τελευταίο δείγμα, το άγριο χτύπημα 2.000 ειρηνικών διαδηλωτών στο Σύνταγμα στις 10/3/2012, ανάμεσά τους και φοιτητές. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτοί έχουν τρομοκρατηθεί από την οργή του κινήματος. Δε φοβόμαστε, μας φοβούνται!
Η νεολαία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επίθεσης επειδή πρόκειται να αποτελέσει τη νέα βάρδια εργαζομένων ευέλικτων, επανακαταρτίσιμων χωρίς κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.  Το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα, όμως, έχει αποδείξει με τη μάχη που έδωσε πέρυσι ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου αλλά και με τη σημαντική φετινή νίκη της πλήρους απονομιμοποίησης  της διαδικασίας συγκρότησης Συμβουλίων Διοίκησης ότι δε μένει άπραγο μπροστά στη λεηλασία των δικαιωμάτων του. Αυτά τα απονομιμοποιημένα  Συμβούλια, απαρτίζομενα από ανθρώπους της αγοράς, θα έρθουν τώρα να εφαρμόσουν και το σχέδιο Αθηνά αποδεικνύοντας την υπαγωγή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.Το σχέδιο Αθηνά πλήττει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο σύνολό της. Από ΤΕΙ στην επαρχία που συγχωνεύονται και αλλάζουν πόλη με τις δυσβάσταχτες οικονομικές αλλά και εκπαιδευτικές επιπτώσεις για τους φοιτητές, μέχρι και σχολές της Αθήνας που συγχωνεύονται ή ομοσπονδοποιούνται χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο. Το σχέδιο Αθηνά δε θα φέρει παρά μείωση εισακτέων, υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων μας και απολύσεις εργαζομένων ( μέλη Δ.Ε.Π, διοικητικοί κλπ).
Μετά, λοιπόν, τη βόμβα που εξερράγη στην εκπαιδευτική κοινότητα για τις πρωτοφανείς περικοπές των φοιτητικών παροχών(περιορισμοί στη δωρεάν σίτιση , επικείμενο κλείσιμο εστιών, περικοπή  των δωρεάν συγγραμμάτων) , ακολουθούν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων.
Τι στόχο έχει το σχέδιο Αθηνά:
Ø  Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, στόχος είναι η αναβάθμιση των σπουδών και η ισχυροποίηση των πτυχίων
Ø  Στην πραγματικότητα στόχος είναι η υποβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και η εξαφάνιση των Ανθρωπιστικών Σπουδών
Τι προβλέπει για τη Φιλοσοφική:

Ø  Την έξοδο της Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ισπανικής, Ιταλικής Φιλολογίας από την Φιλοσοφική και τη δημιουργία Σχολής Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται (1. Ανίσχυρο πτυχίο μπροστά σε πτυχία ιδιωτικών κολεγίων ή/και αντίστοιχων σχολών του εξωτερικού και συνεπώς μικρότερη δύναμη στην αγορά εργασίας, 2. Μηδαμινές πιθανότητες εισαγωγής σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών)

Ø  Την μετακίνηση του τμήματος Τουρκικών Σπουδών από τη Φιλοσοφική Σχολή στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών

Ø  Την κατάργηση του Προγράμματος Ψυχολογίας του ΦΠΨ και τη δημιουργία Τμήματος Φιλοσοφίας –Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας με δύο κατευθύνσεις: α)Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και β) Ψυχολογίας

Ø  Τη δραματική μείωση των εισακτέων και κατά συνέπεια και της χρηματοδότησης, ενδεικτικά:

Φιλολογία
100
(από 288)
Ιστορία-Αρχαιολογία
100
(από 180)
ΦΠΨ
150
(από 369)
Ξένες Φιλολογίες
350
(από 666)

Το γνωστικό αντικείμενο στα υπό συγχώνευση τμήματα δεν μπορεί παρά να είναι συγκεχυμένο . Είναι αναμενόμενο επίσης να καταργηθούν οι υπάρχουσες κατευθύνσεις γλωσσολογίας, πολιτισμού κτλ.  ενώ έμφαση θα δοθεί στις κυριότερες κατευθύνσεις (π.χ. αγγλική), παραγκωνίζοντας τις υπόλοιπες. Το πτυχίο, τέλος, θα είναι κατά πολύ υποβαθμισμένο από τη στιγμή που είναι αμφίβολο αν θα εξασφαλίζει επάρκεια σε μια συγκεκριμένη ξενόγλωσση φιλολογία. Όμως η επίθεση συνεχίζεται καθώς στο αναθεωρημένο σχέδιο Αθηνά ανακοινώθηκε η απορρόφησητου Προγράμματος Ψυχολογίας από το Φ.Π.Ψ.!
Οι μαζικές κινητοποιήσεις μας στο υπουργείο παιδείας, στο συλλαλητήριο και στα Προπύλαια έδωσαν την πρώτη δυναμική απάντηση στα σχέδιά τους! Συνεχίζουμε συλλογικά!
Είναι ολοφάνερη, λοιπόν, η πρόθεση του Υπουργείου, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο μνημονιακών περικοπών, για την πλήρη υποβάθμιση της Φιλοσοφικής Σχολής και των Ανθρωπιστικών Σπουδών γενικότερα.
Απαιτούμε:
·         Την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου σχεδίου Αθηνά στο σύνολό του.

·         Την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και του δικαιώματός μας στις σπουδές
·         Ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου/Αρβανιτόπουλου.
  • Καμία μείωση των φοιτητικών παροχών. Καμία σκέψη για δίδακτρα! Να μην κοπεί κανένα σύγγραμμα! Να μην επιβληθούν εισοδηματικά κριτήρια στη σίτιση.  Καμία επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες.
  • Ανατροπή του Μνημονίου και όσων προωθούν την εφαρμογή του.
           
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι το πλαίσιο αυτό έχει πρώτιστα ενωτικό χαρακτήρα. Σεβόμαστε τους αγώνες και αναγνωρίζουμε τις πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις των παρατάξεων, ζητούμε τη συνδρομή και την εμπειρία τους, αλλά θεωρούμε ότι μία διάσπαση λόγω τέτοιων διαφορών, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν ωφελεί γιατί ο κίνδυνος είναι άμεσος και συνεπώς χρειάζεται ένα ενιαίο, δυναμικό μέτωπο από ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές.

Αποφασίζουμε:
-Κατάληψη της Σχολής από την Τρίτη 12/3 έως και την Παρασκευή 15/3
-Συμμετοχή στην κινητοποίηση της Τετάρτης 13/3 στη 13:00 στα Προπύλαια μαζί με τους καθηγητές  και στις 18:00 στη διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή
- Συμμετοχή στην πανελλαδική πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 14/3 στις 12:00 στα Προπύλαια και μετά στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας. Συντονισμό της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους και ειδικά με τις σχολές που συγχωνεύονται                                                                                                     
-Νέα Γενική Συνέλευση του συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής την Τρίτη 19/3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου