Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Η παιδεία απέναντι στην κάνη των μνημονίων



Μετά την πραξικοπηματική απόφαση κλεισίματος της ΕΡΤ, μετά από συνεχόμενες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, μετά από πολλές πράξεις περιστολής των εργασιακών κι όχι μόνο δικαιωμάτων, σειρά έχει τώρα, κι όχι για πρώτη φορά, ο κλάδος της εκπαίδευσης με πιο πρόσφατη την επερχόμενη απόλυση 1.700 εργαζομένων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ. Η ασκούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική διασταυρούμενη με μία ακροδεξιά στροφή σε δικαιωματικό και νομοθετικό επίπεδο, οι επιταγές των δανειστών-τοκογλύφων του ΔΝΤ, οι αξιώσεις μιας δήθεν υπεύθυνης διακυβέρνησης για έναν ψευδο-εξορθολογισμό του Δημοσίου Τομέα καθιστούν τέτοιου είδους μέτρα αναμενόμενα μεν, μη αποδεκτά δε.
Οι απολύσεις των εργαζομένων των πανεπιστημίων, από κοινού με ό,τι έχει προηγηθεί (νόμος Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλου, Σχέδιο Αθηνά), θα εντείνουν ακόμη περισσότερο την υποβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Η μειοψηφική κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑ.ΣΟ.Κ όχι μόνο εκθέτει στην ανεργία έναν ακόμα μεγάλο αριθμό ανθρώπων και οικογενειών αλλά και βαθαίνει την υποβάθμιση και εμφανίζει δυσλειτουργίες στα πανεπιστήμια, αφού είναι αναμενόμενο ότι ένας μικρότερος αριθμός υπαλλήλων δεν θα μπορεί να φέρει εις πέρας τον ίδιο αριθμό και την ίδια ποιότητα υπηρεσιών. Κι αυτό, όχι γιατί είναι φορείς μια τεμπελιάς, όπως θέλει η συστημική προπαγάνδα αλλά γιατί είναι εύλογο πως ο αριθμός των υπαλλήλων και ο αριθμός των υπηρεσιών είναι ποσά ανάλογα. Ακόμα περισσότερο, αυτές οι απολύσεις βρίσκονται σε άμεση συσχέτιση με την κατάργηση και τη συγχώνευση σχολών και τμημάτων.
Στα πλαίσια αυτά, ο θεσμός της δημόσιας εκπαίδευσης βάλλεται συνολικά, όπως φαίνεται κι από τις μεταρρυθμίσεις για το «νέο λύκειο». Αυτές διευρύνουν τον χαρακτήρα της εξεταστικοκεντρικής εκπαίδευσης και ευνοούν την αντίληψη ότι η παιδεία έχει αυστηρά χρησιμοθηρική στόχευση αντιμετωπίζοντας την σαν κάτι που έχει αξία και κύρος μόνο αν επικυρωθεί από έναν εξεταστή. Αναπαράγουν πλήρως το καπιταλιστικό φαντασιακό που θέλει την γνώση εξειδικευμένη και μόνο ως εργαλείο για την δουλειά. Επίσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες από πολύ νωρίς, με το πλήθος των εξετάσεων, κωδικοποιούνται μέσω βαθμών, πράγμα που περιθωριοποιεί κάθε υποκειμενικό στοιχείο που συγκροτεί μια προσωπικότητα και μια ατομικότητα. Τέλος, οι αναλύσεις που θέλουν το «νέο λύκειο» να είναι ταξικό είναι απόλυτα πραγματικές αφού οι αυξημένες απαιτήσεις των εξετάσεων σε συνδυασμό με την ήδη υφιστάμενη υποβάθμιση θα στείλει όλο και περισσότερους-ες μαθητές-τριες στην ιδιωτική παραπαιδεία.
Στόχος μας, απέναντι σε όλα αυτά, είναι η συγκρότηση ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου από μαθητές, φοιτητές, δασκάλους, καθηγητές και εργαζομένους στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, το οποίο με τους αγώνες του θα διεκδικήσει ξανά όλα τα ήδη κεκτημένα που σιγά-σιγά χάνονται αλλά και θα προωθήσει τα οράματα του για την οικοδόμηση μιας παιδείας χωρίς συμβιβασμούς. Αναγκαία προϋπόθεση ώστε αυτός ο αγώνας να μπορεί να είναι νικηφόρος, αποτελεί η σύνδεσή του με το σύνολο της κοινωνίας που πλήττεται και αντιστέκεται έτσι ώστε να σκιαγραφηθεί το αίτημα για συνολική ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.  Σ’ αυτά τα πλαίσια, οφείλουμε και όλοι εμείς, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, να ανοίξουμε την κουβέντα για το πανεπιστήμιο των αναγκών μας και να προσδιορίσουμε με τρόπο θετικό τις ανάγκες μας, από φυσικές, όπως σίτιση και στέγαση έως πολιτικές, όπως μια δημόσια σφαίρα ενεργή και δημοκρατική εντός των πανεπιστημίων και μια ποιοτική εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν για όλους και για όλες. Απέναντι στην κάνη των μνημονίων δεν υπάρχει μόνο η θυσία ή η υποταγή αλλά και μια σειρά συλλογικών αγώνων και αντιστάσεων για μια πολιτική ανατροπή της κυβέρνησης και για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που θα βασίζεται στην αξιοπρέπεια, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία.

  • ·        Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων των ΑΕΙ-ΤΕΙ!
  • ·        Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση των εργαζομένων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ την Τρίτη 10/9  με προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στα Προπύλαια.
  • ·        Όλες και όλοι την Τετάρτη στις 12:00 στη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού μας Συλλόγου στην AULA


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου