Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου στις 15/10

ψηφίσαντες: 266
Ενωτικό Αγωνιστικό Πλαίσιο: 130
ΜΑΣ: 105
Πορεία: 7
Αγωνιστικές Κινήσεις: 3
Λευκά: 19
Άκυρα: 2

ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ για τη Γενική Συνέλευση Φιλοσοφικής 15/10

Στην Ελλάδα του μνημονίου...
Μετά από 5 χρόνια εφαρμογής των βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών της  Κυβέρνησης-Ευρωπαϊκής ένωσης και ΔΝΤ, των πολιτικών που τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, τις κοινωνικές παροχές το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία και διαβίωση, οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος δείχνουν ότι το λαϊκό κίνημα δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Ο ηρωικός αγώνας των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, οι κινητοποιήσεις ενάντια στην αξιολόγηση, οι παρατεταμένοι αγώνες των εκπαιδευτικών δείχνουν τις δυνατότητες των εργαζομένων να ανατρέψουν αυτή την πολιτική και τους φορείς της, οικοδομώντας ένα κίνημα με προμετωπίδα  τα αιτήματα των κοινωνικών αγώνων για δουλειά, παιδεία, υγεία και δημοκρατικά δικαώματα.

Σε αυτό το σκηνικό εντείνεται ταυτόχρονα η επίθεση στη δημόσια-δωρεάν παιδεία. Ειδικά στην τριτοβάθμια οι αλλαγές προχωρούν με τη συγκρότηση των Οργανισμών των ιδρυμάτων, την περικοπή και συρρίκνωση των φοιτητικών παροχών, την ριζική υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και τη συνακόλουθη ένταση της επιχειρηματικής λειτουργίας μέσα σε αυτά. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Υπουργός παιδείας ανακοινώνει  ότι από 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να διαγράφουν και φοιτητές από τα πανεπιστήμια...

Κυβέρνηση – Υπουργείο – Φορτσάκης – ΓΑΔΑ αποφάσισαν την Δευτέρα 13/10 να καταστείλουν προληπτικά την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων στην Πρυτανεία, κηρύσσοντας λοκ άουτ και με την περικύκλωσή της από ΜΑΤ, πριν καν συγκεντρωθούν οι φοιτητικοί σύλλογοι ! Ο πρύτανης Φορτσάκης και το υπουργείο Παιδείας με την κήρυξη λοκ άουτ αρνούνται το δικαίωμα των φοιτητών να εκφράζονται και να διεκδικούν μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις, στην πραγματικότητα αρνούνται την ίδια την ύπαρξη των φοιτητικών συλλόγων. Είναι ξεκάθαρο ότι ο ακραίος αυταρχισμός και η καταστολή επιχειρεί να φιμώσει όποιον αγωνίζεται, αλλά και να καταστείλει το φοιτητικό κίνημα, το οποίο μπορεί να αποτελέσει πυροδότη ευρύτερων κοινωνικών αναταραχών με τη μαχητικότητά του ! Δεν κάνουμε βήμα πίσω ! Θα συγκρουστούμε με όλους αυτούς για να επιβάλλουμε τις ανάγκες μας σε σπουδές - εργασία – ελευθερίες !
Τι έρχονται να φέρουν οι διαγραφές...
Οι διαγραφές, εκτός του ότι θα πετάξουν 180.000 συμφοιτητές μας από το πανεπιστήμιο εντελώς άδικα και χωρίς κανένα λόγο, έρχονται να επιτελέσουν μια ευρύτερη διαδικασία στην αναδιάθρωση της εκπαίδευσης: να κατοχυρώσουν το όριο φοίτησης για κάθε φοιτητή στα ν+2 χρόνια. Κάτι που το Υπουργείο δεν είχε καταφέρει ποτέ να εφαρμόσει παρά τις αλλεπάλληλες οριοθετήσεις του χρόνου φοίτησης που θεσμοθέτησε. Αυτός είναι και ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης : με αλλεπάλληλες διαγραφές να εξαφανίσει σταδιακά τους φοιτητές που “περισσεύουν” με βάση το ν+2 και να αρχίζει να εφαρμόζει το όριο και για τους “ενεργούς”,με όλες τις συνέπειες που θα επιφέρει η εφαρμογή του μέτρου αυτού για τους φοιτητές:

Καταρχάς η εφαρμογή του μέτρου θα οδηγήσει σε ριζική μείωση του χρόνου που θα έχουν στη διάθεση τους οι φοιτητές για να καλλιεργήσουν τα ενδιαφέροντα τους , να κοινωνικοποιηθούν και να πολιτικοποιηθούν, να είναι σε θέση εν τέλει να καθορίζουν αυτοί τον ρυθμό των σπουδών τους. Με τον μειωμένο χρόνο και τον “μπαμπούλα” των διαγραφών, επιχειρούν να μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε ένα αποστειρωμένο εξεταστικό και ακαδημαϊκό κάτεργο. Επιχειρούν εν τέλει να διαγράψουν την ταυτότητα του φοιτητή που είναι κριτικά σκεπτόμενος, έχει συλλογικές αναπαραστάσεις και αγωνίζεται για τα συμφέροντα και τη ζωή του και ο οποίος θα γίνει ένας αγωνιζόμενος αυριανός εργαζόμενος, να τη διαγράψουν και να κτίσουν την ταυτότητα του εντατικοποιημένου και πειθαρχημένου φοιτητή και αυριανού εργαζόμενου.

Ταυτόχρονα, οι διαγραφές έρχονται να πετάξουν εκτός πανεπιστημίου τους μια και καλή τους φοιτητές που αναγκάζονται να εργάζονται για να καταφέρουν να σπουδάζουν ή και να βοηθούν την οικογένειά τους μιας και είναι σχεδόν αδύνατο ένας φοιτητής να εργάζεται και να καταφέρει να τελειώσει την σχολή του στα ν + 2 έτη ειδικά μέσα σε τόσο απαιτητικά προγράμματα σπουδών όπως τα τωρινά. Ειδικά στην σημερινή κοινωνία που το 70% των φοιτητών στα ΤΕΙ και το αντίστοιχο 40% στα ΑΕΙ δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους, κατα πλειοψηφία στην ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, αυτό σημαίνει ότι πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα έχει πλέον μόνο η ελίτ της νεολαίας.

Επιπλέον, μέσω των διαγραφών, αμφισβητείται για πρώτη φορά κεντρικά το δικαίωμα της κοινωνικής πλειοψηφίας να αποκτήσει πτυχίο και να εργαστεί με στοιχειώδη δικαιώματα. Με αυτόν τον τρόπο οι διαγραφές έρχονται να στρώσουν το δρόμο για τις σχολές δια βίου μάθησης και τα διάφορα κέντρα επανακατάρτισης που θα προσφέρουν fast-track προγράμματα σπουδών- προφανώς επί πληρωμή- και συνολικά για τη διάσπαση του πτυχίου, επιτελόντας διπλό ρόλο. Από τη μία δημιουργείται ένα νέο πεδίο επενδύσεων για τις επιχειρήσεις στο μέχρι τώρα “δημόσιο” αγαθό της εκπαίδευσης, ενώ, από την άλλη, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων διασπώνται σε τίτλους επανακατάρτισης, με αποτέλεσμα να κυνηγούν συνεχώς νέα προσόντα για τον ατομικό τους φάκελο χωρίς καμία δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης. Τέλος, οι διαγραφές, σε σύνδεση με τις απολύσεις διοικητικών και τις ελλείψεις σε μέλη ΔΕΠ δημιουργούν ένα πλήθος τμημάτων χωρίς προσωπικό και μικρό αριθμό φοιτητών, εύκολο στόχο στις συζητήσεις για συγχωνεύσεις (βλ «σχέδιο Αθηνά ΙΙ»).

Οργανισμός: ένας γνωστός από τα παλιά...
Ο Οργανισμός του ιδρύματος που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε, είναι ακριβώς εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που θεσμοθετεί ως πράξη τις διαγραφές φοιτητών. Είναι επίσης ο βασικός μοχλός της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης , καθώς θεσμοθετεί την διάσπαση και απαξίωση των πτυχίων μας και την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων, την περαιτέρω πειθάρχηση και εντατικοποίηση του φοιτητικού σώματος, την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου, μέσω των εργολαβιών και των ανώνυμων εταιριών,την συγχώνευση-κατάργηση σχολών και τμημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει και να γίνει δεκτή και καμία λύση του ζητήματος των διαγραφών  που να προϋποθέτει συζήτηση-ψήφιση των Οργανισμών. Να αποτρέψουμε οποιαδήποτε διαδικασία συγκρότησης !

Μετά τις διαγραφές, Security στο πανεπιστήμιο.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο νέος πρύτανης Φορτσάκης , ανακοίνωσε ότι το πανεπιστήμιο, στη θέση των απολυμένων διοικητικών φυλάκων, θα προσλάβει εταιρία security η οποία θα έχει ως αποστολή να φυλάει το ίδρυμα “από εξωτερικές απειλές και ταραξίες φοιτητές”. Απολύουν λοιπόν τους φύλακες και καταπατούν το άσυλο για να προσλάβουν ιδιωτικούς “φουσκωτούς” που , όπως φαίνεται, θα έχουν ως στόχο να καταστέλλουν τους ενεργούς και αγωνιζόμενους φοιτητές που δε δέχονται να σκύψουν κεφάλι στα σχέδια του υπουργείου και της κυβέρνησης.


Ενα πανεπιστήμιο που βρωμάει...
Τέλος, η ευρύτερη κατάσταση που επικρατεί στην τριτοβάθμια, ανακλάται και στην κατάσταση της καθαριότητας στη Φιλοσοφική. Με τις καθαρίστριες απολυμένες εδώ και 10 μήνες, με το υπουργείο και τα όργανα του πανεπιστημίου να κωλυσιεργούν για την επαναπρόσληψη και αποζημίωσή τους αλλά και για την καθαριότητα των σχολών, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και αναδεικνύει την προβληματική που δημιουργούν οι εργολαβίες στο πανεπιστήμιο.O κεντρικός διαγωνισμός για την καθαριότητα αναμένεται να λήξει τον Ιανουάριο και ως τότε έχει προταθεί στις καθαρίστριες να προσληφθούν με τρίμηνη σύμβαση μέσω μίας νέας εργολαβίας υπό ακόμη χειρότερο εργασιακό καθεστώς από το προηγούμενο. Οι εργολαβίες αποτυπώνουν με τον πιο απτό τρόπο τη διάλυση του πανεπιστημίου και την εισβολή της ιδιωτική πρωτοβουλίας εντός του, με την επιβολή ελαστικών εργασιακών σχέσεων στους υπαλλήλους  και την κερδοφορία των εργολάβων εις βάρος των φοιτητών. Αναδεικνύουν επίσης την ανάγκη επαναπρόσληψης των καθαριστριών απευθείας από το πανεπιστήμιο με συλλογικές συμβάσεις και αξιοπρεπείς όρους για την αποτελεσματική καθαριότητα της σχολής.

Η δική μας απάντηση!

Απέναντι σε όλα αυτά το φοιτητικό κίνημα πρέπει να απαντήσει δυναμικά, απέναντι σε αυτούς που έρχονται να  διαλύσουν τις ζωές μας!
Πάνω απ' όλα όμως η απάντηση απέναντι στις διαγραφές πρέπει να είναι ενιαία, γιατί το μέτρο εκτός από τους αιώνιους πλήττει και το σύνολο του φοιτητικού σώματος, και επομένως πρέπει να τοποθετηθούμε όλοι οι φοιτητές ενάντια στις διαγραφές, και κυρίως καθολική, διότι εάν δημιουργηθεί κεκτημένο διαγραφών από τη μεριά της κυβέρνησης, της πιο σκληρής, αντιδημοκρατικής και αντιλαϊκής κυβέρνησης των τελευταίων δεκαετιών, τότε θα μπορέσει να περάσει και το όριο φοίτησης.
Να πιάσουμε το νήμα από τις περσινές ηρωικές κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων που πάλεψαν για το δικαίωμα τους στην εργασία αλλά και για το δικαίωμα της πληττόμενης νεολαίας να σπουδάζει σε ένα πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν και όχι σε ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς,* πλήρως εναρμονισμένο με τις ανάγκες της αγοράς. Να δώσουμε μαχητική απάντηση σε κυβέρνηση και τρόικα οικοδομώντας ένα αγωνιστικό πανεκπαιδευτικό μέτωπο με όλα τα πληττόμενα κομμάτια του πανεπιστημίου (εργολαβικούς και διοικητικούς υπαλλήλους-πληττόμενα μέλη ΔΕΠ), με τους μαθητές που βλέπουν το μέλλον τους να διαλύεται από το Νέο Λύκειο-έκτρωμα καθώς και την εργαζόμενη νεολαία των voucher, της ελαστικής εργασίας και των 400 ευρώ και με το σύνολο της κοινωνίας που πλήττεται, παλεύοντας για μια άλλη κοινωνία, για μια άλλη παιδεία και μια άλλη ζωή, σύμφωνα με τις ανάγκες της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας, βασισμένες στην αλληλεγγύη, την ισότητα, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, παλεύοντας για το δικαίωμα μας σε σπουδές, εργασία και ελευθερίες, αλλά και για τη συνολική ανατροπή της επίθεσης.


Απαιτούμε
Ανατροπή της κυβέρνησης και των πολτικών ΕΕ-ΔΝΤ, των Μνημονίων, του Μεσοπρόθεσμου, κάθε αντιλαϊκού νομοσχεδίου, και κάθε επίδοξου διαχειριστή της ίδιας πολιτικής.
Άρνηση-διαγραφή του χρέους
Καμία σκέψη για ψήφιση Οργανισμού στο ΕΚΠΑ!
Καμία σκέψη για διαγραφές φοιτητών
Να καταργηθεί το επαίσχυντο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων!
 Καμία σκέψη για επανατοποθέτηση/απόλυση ΙΔΑΧ. Πρόσληψη του αναγκαίου εργασιακού δυναμικού για την κάλυψη των αναγκών της λειτουργίας της σχολής.
Κατάργηση των Κολλεγίων και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης - ανατροπή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων - απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.
Κάτω τα χέρια από το άσυλο και τις δημοκρατικές ελευθερίες - κόντρα στην τρομοκρατία Κράτους–Εργοδοσίας–Κυβέρνησης και της φασιστικής νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.
Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για τις σπουδές μας - καμία σκέψη για δίδακτρα και κατάργηση συγγραμμάτων.


Διεκδικούμε
·Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Όχι σε ειδικεύσεις, διασπάσεις, κατατμήσεις.
·Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών.Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές.
Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα. Καμία απόλυση. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Άμεση επαναπρόσληψη των καθαριστριών.
·Έξω οι εργολαβίες(σίτιση-εστίες-φύλαξη-θέρμανση-καθαριότητα) από τις σχολές


Αποφασίζουμε
-        Μπλοκάρισμα στην πράξη κάθε προσπάθειας εφαρμογής του μέτρου των διαγραφών
-        Κατάληψη της σχολής την Πέμπτη 16/10 και κατάληψη στην Πρυτανεία στις 12
-        Κλειστή σχολή την Παρασκευή 17/10 και συμμετοχή στην συγκέντρωση στο Υπουργείο παιδείας με τις καθαρίστριες του ΕΚΠΑ και τους μαθητές
-        Κινητοποίηση του φοιτητικού κινήματος σε κάθε διαδικασία συνεδρίασης των οργάνων διοίκησης (σύγκλητος – κοσμητεία – τμήμα) μεταφορά των αποφάσεων και αιτημάτων μας, απαίτηση τοποθέτησης ενάντια στις διαγραφές
-        Συντονισμός με τους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους
-        Κατάληψη της σίτισης του ΕΚΠΑ τη Δευτέρα 20/10
-        Εκδήλωση του φοιτητικού συλλόγου την Τρίτη 21/10

-        Νέα Γενική συνέλευση την Τετάρτη 22/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου