Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΔΣ = Διοικητικό Συμβούλιο ή Δεν Συζητώ;

Το τελευταίο διάστημα τα διοικητικά συμβούλια του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής παρουσιάζουν κάποιες ενδιαφέρουσες αλλαγές ως προς την λειτουργία τους, και συγκεκριμένα από τις πολιτικές δυνάμεις του Μ.Α.Σ. και του Κ.ΑΡ.ΦΙ, που συμμετέχει στα ΕΑΑΚ.
Πιο συγκεκριμένα, κατατίθενται διάφορα ψηφίσματα για πολύ σημαντικά θέματα της επικαιρότητας για τα οποία ο σύλλογος οφείλει να έχει τοποθέτηση και επομένως και η ΑΡ.ΕΝ προτίθεται να υπογράψει. Παρόλα αυτά, κατατίθενται έχοντας ένα μαξιμαλιστικό περιεχόμενο περιλαμβάνοντας όλα τα στοιχεία της ανάλυσης τους, ακόμα κι αυτά που δεν έχουν σχέση με το εκάστοτε περιεχόμενο, με τα οποία όπως είναι φυσικό κι αναμενόμενο δε μπορούμε όλοι-ες να συμφωνούμε. Η πραγματική και ουσιαστική κουβέντα, βέβαια, απουσιάζει εδώ και καιρό απ τις διαδικασίες των ΔΣ. Εγκαλούμενοι-ες από την συγκυρία και την ευθύνη των αγώνων του φοιτητικού κινήματος επιθυμούμε να υπογράψουμε. Επιθυμούμε όμως ακόμη τα ψηφίσματα να είναι ανοιχτά στη συζήτηση και τη συνδιαμόρφωση και γι αυτό προτάσσουμε την εξαντλητική σύνθεση έτσι ώστε να χωρούν όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θελουν να παίρνονται αγωνιστικές αποφάσεις. Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Οι συγκεκριμένες δυνάμεις είναι σταθερά ανυποχώρητες και σχεδόν ποτέ διατεθειμένες να τροποποιήσουν ούτε μια λέξη, προκειμένου να επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατόν ενότητα των συλλογικοτήτων του κινήματος.
Αυτό, πιθανότατα, συμβαίνει επειδή η ΑΡ.ΕΝ εγγράφεται στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, όπως και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φαίνεται να τους ενδιαφέρει περισσότερο, εν τέλει, στην διεξαγωγή των ΔΣ το πώς να υποχρεώσουν την ΑΡ.ΕΝ να μην συμμετέχει στις αγωνιστικές αποφάσεις προκειμένου αυτόματα να την ταυτίσουν με κάτι που στρέφεται ενάντια σε αυτές. Βέβαια γνωρίζουν εκ του ασφαλούς πως είναι δυνατόν να παίρνονται αγωνιστικές αποφάσεις ακόμα και με την κούφια συναίνεση της ΠΑΣΠ. Για μας επίδικο είναι η μέγιστη συσπείρωση του αγωνιζόμενου κόσμου. Στον αντίποδα, αυτή η εργαλειοποίηση της πολιτικής πέρα από επικίνδυνη και διασπαστική είναι και υπαίτια για μια σειρά από παθογένειες εντός των ΦΣ.
Η θυματοποίηση δεν είναι ποτέ ένα τέχνασμα που επιλέγουμε και δεν το κάνουμε ούτε τώρα. Είναι όμως θέμα δημοκρατίας και πολιτικής κουλτούρας το να γίνεται συζήτηση και ουσιαστική δουλειά σε όλα τα όργανα του ΦΣ. Υπάρχουν βεβαίως και δυνάμεις που σταθερά απαξιώνουν τις συλλογικές διαδικασίες, όπως η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ. Θα περιμέναμε όμως τουλάχιστον από τις δυνάμεις της αριστεράς να μην κάνουν επίδειξη δύναμης προκειμένου να αναγκάσουν την ΑΡ.ΕΝ σε μια πλαστή και εικονική «κυβερνητική» στροφή. Συνεχίζουμε να «κουράζουμε» αυτιά με την δημοκρατία και τη συμμετοχή. Μόνο έτσι οι διεκδικήσεις μας θα πετύχουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου