Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Πλαίσιο για τη Γενική Συνέλευση Τετάρτης 04/12/08 του συλλόγου φοιτητών/τριών Φιλοσοφικής


Πλαίσιο για τη Γενική Συνέλευση Τετάρτης 04/12/08 του συλλόγου φοιτητών/τριών Φιλοσοφικής
Την ώρα που μπροστά στα μάτια μας εξελίσσονται τα αποκαλυπτήρια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι υπεύθυνοί της, οι εκπρόσωποι δηλαδή του νεοφιλελευθερισμού αποφασίζουν κρατικοποιήσεις για να φορτώσουν τις ζημιές στις δημόσιες δαπάνες και το δημόσιο χρέος. Πώς ονομάζεται αυτό διαφορετικά; ΄'Η μεγαλύτερη ληστεία της Ιστορίας'' αφού οι εργαζόμενοι/ες πρέπει να πληρώσουν για να σωθούν οι τράπεζες, οι αμέτρητοι φτωχοί πρέπει να πληρώσουν την κρίση που δημιούργησαν οι ελάχιστοι πλούσιοι. Οι επιπτώσεις της «κρίσης τους» είναι οι μαζικές απολύσεις και η ανεργία, οι μισθοί πείνας, η λιτότητα και η ακρίβεια. Παρόλα αυτά το κράτος, η κυβέρνηση της Ν.Δ βρίσκει εν μια νυκτί 28 δις ευρώ για να σώσει τους τραπεζίτες την ίδια στιγμή που συστηματικά αρνείται να αυξήσει τους μισθούς και τις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία. Αντίθετα περικόπτει 260 εκατομμύρια ευρώ από την παιδεία και ιδιωτικοποιεί τα λιμάνια παρά τις δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σ’ αυτά. Κινείται παράλληλα σε μια κατεύθυνση αποδόμησης των εργατικών κατακτήσεων με τον αντί-ασφαλιστικό νόμο Πετραλιά και τη νέα νομοθεσία για τις ΔΕΚΟ που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση της ολυμπιακής, στις αρχές του 2009, και η διάλυση του ΟΣΕ με σκοπό την υποταγή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, πράγμα το οποίο επιχειρείται και στην εκπαίδευση. Με την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) και την προσπάθεια εφαρμογής τμημάτων του νόμου-πλαισίου, όπως αυτό που υπαγορεύει την περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων η κυβέρνηση οδηγεί το δημόσιο πανεπιστήμιο στην απαξίωση και υποβάθμιση προλειαίνοντας το έδαφος για τη λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ
Πριν από ένα μήνα, στις 3 Νοεμβρίου, δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (έχει πλέον και τυπικά την ισχύ του νόμου) το προεδρικό διάταγμα 160/2008 που περιγράφει τον Πρότυπο Εσωτερικό Κανονισμό στον οποίο είναι υποχρεωμένα να προσαρμοστούν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα κατά τη σύνταξη των οικείων τους κανονισμών. Ασφαλώς, οι νέοι εσωτερικοί κανονισμοί θα ενσωματώνουν όλες τις αντιδραστικές διατάξεις του νόμου πλαισίου. Οι προθέσεις της κυβέρνησης φαίνονται ξεκάθαρα σε αυτό το διάταγμα, όπου συμπυκνώνονται για να εφαρμοστούν με νέα ορμή διατάξεις που αφορούν κάθε λειτουργία του πανεπιστημίου:ανταποδοτικές υποτροφίες και δάνεια, πειθαρχικά συμβούλια και επιτροπές δεοντολογίας, ανώτατη διάρκεια φοίτησης, 4ετή επιχειρησιακά-αναπτυξιακά προγράμματα, εισαγωγή Γραμματέα-Manager, πιστωτικές μονάδες και ατομικοί φάκελοι προσόντων, σύσταση Μονάδων Διασφάλισης Ποιότητας(δηλ. Αξιολόγηση). Παράλληλα μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση αποφάσισε να αναθεωρήσει άτυπα το σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 16 που διασφαλίζει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.. Αναγνώρισε δηλαδή τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών πράγμα το οποίο συνεπάγεται την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των ΚΕΣ( ιδιωτικά εκπαιδευτήρια) και των αποφοίτων των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Πρακτικά τα τριετή κολέγια θα παρέχουν ισότιμους τίτλους και επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των τετραετών ΑΕΙ και ΤΕΙ με άμεση συνέπεια την προσαρμογή των τελευταίων σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών και την εμπορευματοποίησή τους.
Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 23 Οκτωβρίου η Ελλάδα καταδικάστηκε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο γιατί δεν αναγνώρισε εγκαίρως τα ΚΕΣ. Η συνολική συζήτηση για τα ΚΕΣ και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων καθορίζεται από την άποψη της κυβέρνησης και των κυρίαρχων ΜΜΕ που παρουσιάζουν τα εκπαιδευτήρια αυτά ως τη μόνη διέξοδο πολλών νέων ώστε να μη φύγουν για σπουδές στο εξωτερικό. Η άποψη αυτή όμως ξεχνάει τα αποτελέσματα
της εφαρμογής της βάσης του 10 και τη ώθηση χιλιάδων νέων στα κολέγια. Ο σύλλογος μας και το φοιτητικό κινημα πρέπει να έχουν μιά ξεκάθαρη στάση. Οι σπουδαστές των κολεγίων δεν είναι εχθροί μας γιατί τα εργασιακά τους δικαιώματα χτυπιούνται ήδη, χειρότερα απ τα δικά μας. Πρέπει να διεκδικήσουμε ίσες ευκαιρίες στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και την εργασία για όλους και όλες. Ουσιαστικά αυτό που η κυβέρνηση μας λέει είναι ότι οι νέοι αυτοί δεν είναι ικανοί να σπουδάσουν αλλά έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή τα άτομα αυτά σπουδάζουν κάτω από συνθήκες που έχει επιβάλλει η Μπολόνια με προγράμματα σπουδών εξειδικευμένα, με πτυχία εξατομικευμένα που θα βγάζουν ευέλικτους εργαζόμενους. Επίσης ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η αναγνώριση αυτή επιβάλλεται από την Ε.Ε. είναι άκυρος αφού ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Χατζηδάκης έθεσε το ζήτημα στην Ευρωβουλή γεγονός που δείχνει ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια συμμετείχαν ισότιμα στη διαμόρφωση των κατευθύνσεων της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης σε όλη την Ευρώπη.
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ
Μία ακόμα πτυχή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης είναι η περικοπή των δωρεάν
συγγραμμάτων. Το τελευταίο διάστημα ακούμε συνεχώς για την αναγκαιότητα τα
πανεπιστήμια να σταματήσουν πια να δίνουν δωρεάν όλα τα συγγράμματα καθώς αυτό αποτελεί ένδειξη μονολιθικότητας και κατάλοιπο από προηγούμενες εποχές. Αυτό που δε λέγεται φανερά είναι πως η κυβέρνηση με τους νόμους και τα διατάγματα που έχει περάσει όλο το τελευταίο διάστημα ενισχύει του ενός δωρεάν συγγράμματος καθώς τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα αγοράζουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες. Σύμφωνα με το νόμο πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2007 ο φοιτητής δικαιούται αριθμό δωρεάν συγγραμμάτων ίσο με τον αριθμό των μαθημάτων για τη λήψη πτυχίου. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δε δίνονταί παραπάνω δωρεάν συγγράμματα αλλά ότι μειώνονται αφού σε πάρα πολλά μαθήματα δίνονταν δύο η και τρία συγγράμματα δωρεάν. Επίσης πουθενά δεν εξασφαλίζεται ότι η ύλη που θα εξετάζεται θα προέρχεται από το ένα σύγγραμμα με συνέπεια να πρέπει να αγοράζουμε και το δεύτερο ώστε να καλύψουμε την ύλη. Όπως ορίζεται εξάλλου με σαφήνεια στη τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που πέρασε το καλοκαίρι δεν δικαιούμαστε συγγράμματα εάν δηλώσουμε περισσότερα μαθήματα π.χ. επιλογής απ αυτά που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου. Αυτό λοιπόν πρακτικά σημαίνει ότι εάν κάποιος θελήσει ν αλλάξει μάθημα επιλογής ή κοπεί σε κάποιο θα πρέπει ν αγοράσει το αντίστοιχο σύγγραμμα. Ρητά επίσης δηλώνεται ότι αν έχει αλλάξει το σύγγραμμα μαθήματος που είχαμε δηλώσει σε προηγούμενο έτος δεν δικαιούμαστε το νέο σύγγραμμα. Και όλα αυτά δεν ισχύουν μόνο για τους πρωτοετείς που καλούνται να σχεδιάσουν με λεπτομέρειες όλο το πλάνο σπουδών και μαθημάτων τους αλλά και αναδρομικά για όσους και όσες ήδη φοιτούν.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ : ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ-ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ
Τα προηγούμενα τρία χρόνια αναδύθηκε ένα τεράστιο σε έκταση και ένταση πανεκπαιδευτικό κίνημα με απεργίες των εκπαιδευτικών, καταλήψεις, διαδηλώσεις. Σήμερα για να εμποδίσουμε τη κυβέρνηση καθώς και τους υποστηρικτές των εκπαιδευτικών και εργασιακών αναδιαρθρώσεων θα πρέπει να κινηθούμε με τον ίδιο τρόπο που κινηθήκαμε τόσο καιρό. Σε κοινό μέτωπο με την ΠΟΣΔΕΠ ,με τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ καθώς και με το σύνολο των εργαζομένων που ξαναβγαίνουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Το τρόπο μας δείχνει η πολύτιμη εμπειρία του 2006-2007 όταν χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες ξεσηκώθηκαν ενάντια στα μέτρα που τώρα πάνε να εφαρμόσουν. Συνδιαμόρφωσαν κοινά πλαίσια στις γενικές τους συνελεύσεις και όταν όλες οι ριζοσπαστικές δυνάμεις συναντήθηκαν στις συντονιστικές επιτροπές, καταλήψεις και στους δρόμους με κοινό τους αντίπαλο τις επιθέσεις της κυβέρνησης και όχι βάζοντας τη συνολική τους πολιτική τοποθέτηση πάνω από την ενότητα. Με αυτή την εμπειρία έχουμε να κινηθούμε και τώρα! Να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων του άρθρου 16 και των μεγάλων απεργιών του ασφαλιστικού σε μια προοπτική κλιμάκωσης μέχρι την νίκη. . Γιατί μόνο με αποφασιστικό αγώνα διαρκείας όλοι μαζί μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες και να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους!! Το δρόμο μας δείχνει και η γειτονική Ιταλία οπού μετά από καιρό όλοι οι κλάδοι της εκπαίδευσης ξεσηκώνονται ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι μαζί με τους εργαζόμενους με κεντρικό σύνθημα «Δεν θα πληρώσουμε εμείς για τη δική σας κρίση».
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
· Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους και όλες
·5% του ΑΕΠ για την παιδεία
· Κατάργηση των ΚΕΣ και ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ήδη αποφοίτων των ΚΕΣ
·Καμιά περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων
· Καμιά εφαρμογή – Κατάργηση του νέου Νόμου-Πλαίσιο
· Καμιά εφαρμογή του Πρότυπου Εσωτερικού κανονισμού
· Όχι στη βάση του 10-ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
· Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις – δημόσιες και κοινωφελείς συγκοινωνίες
· Αύξηση των κοινωνικών δαπανών-λεφτά για μισθούς και συντάξεις
· Μέλη ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης κατάργηση των αποσπάσεων, του θεσμού των ωρομισθίων και της σύμβασης 407.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
· Διήμερη κατάληψη της σχολής 4 και 5 /12
· Συμμετοχή στην πανελλαδική πορεία στις 4/12 στα προπύλαια στις 12.00
· Νέα γενική συνέλευση Τρίτη 9/12
ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ 3 /12 12:00 AULA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου