Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Δώστε τώρα δωρεάν όλα τα βιβλία!!!

Νομίζεις ότι πλήρωνες τα φροντιστήρια και την παραπαιδεία μόνο μέχρι να μπεις στο Πανεπιστήμιο; Λάθος!
Εδώ που ήρθες θα πληρώσεις μέχρι και τα βιβλία! 


Τι αλλάζει με τον τρόπο διανομής συγγραμμάτων; 

Μέχρι σήμερα σε όλες τις σχολές οι φοιτητές έπαιρναν όλοι το ίδιο βιβλίο (σε πολλές σχολές και σε πολλά μαθήματα έπαιρναν 2 ή και 3 βιβλία για κάθε μάθημα) άμεσα και δωρεάν. Αν για κάθε μάθημα ήταν περισσότερα από ένα συγγράμματα, παίρναμε και τα υπόλοιπα δωρεάν. Με το νέο τρόπο διανομής το κάθε τμήμα πρέπει να συντάξει μια λίστα με τουλάχιστον 2 προτεινόμενα συγγράμματα για κάθε μάθημα και ο κάθε φοιτητής να διαλέξει ένα μόνο από όσα προτείνονται. Στο άρθρο 1 του προεδρικού διατάγματος αναφέρεται επί λέξει για το επιλεγόμενο σύγγραμμα ότι πρέπει να «καλύπτει κατά το δυνατόν ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος της ύλης και του περιεχομένου του μαθήματος». Προβλέπει δηλαδή ρητά και κατηγορηματικά τη δυνατότητα το δωρεάν σύγγραμμα να καλύπτει μέρος μόνο της ύλης. Τα υπόλοιπα συγγράμματα προφανώς θα τα αγοράζουμε…

Τι συμβαίνει με τα μαθήματα επιλογής; 

Μέχρι σήμερα ο κάθε φοιτητής δήλωνε τα μαθήματα επιλογής που ήθελε και έπαιρνε τα βιβλία. Αν κοβόταν στο μάθημα ή δεν του άρεσε και αποφάσιζε σε επόμενο εξάμηνο να αλλάξει το μάθημα επιλογής έπαιρνε το αντίστοιχο βιβλίο. Στο άρθρο 2 του Π.Δ. αναφέρεται «οι φοιτητές δικαιούνται δωρεάν προμήθειας αριθμού διδακτικών συγγραμμάτων ίσου με το συνολικό αριθμό των μαθημάτων… Αν οι φοιτητές επιλέξουν περισσότερα επιλεγόμενα μαθήματα το δικαίωμα προμήθειας συγγραμμάτων δεν επεκτείνεται και στα επιπλέον μαθήματα». Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος αλλάξει μάθημα επιλογής δεν δικαιούται δωρεάν σύγγραμμα για το νέο μάθημα που επέλεξε αλλά πρέπει να το αγοράσει.

Πότε θα πάρουμε βιβλία; 

Δεν είναι δυνατόν να έχουν περάσει οι 3 από τους 4 μήνες του εξαμήνου χωρίς να έχουμε βιβλία και αυτό να το λένε αναβάθμιση και μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων. Κανένας δεν ξέρει αν και πότε θα δοθούν δωρεάν τα βιβλία. Μας προτείνουν να τα δανειστούμε από τη βιβλιοθήκη και να τα βγάλουμε φωτοτυπίες… Αυτό δεν είναι Πανεπιστήμιο, είναι ΙΕΚ κακής ποιότητας…

Απαιτούμε: 
  • Άμεση και δωρεάν διανομή όλων των απαραίτητων (για το μάθημα και την εξεταστική) συγγραμμάτων.
  • Να καταργηθεί η λίστα συγγραμμάτων.
  • Εξεταστέα ύλη για κάθε μάθημα καθορισμένη και συγκεκριμένη, όχι άπειρη, όχι απεριόριστη.
  • Ο νόμος πλαίσιο και όλες οι διατάξεις του δημιουργούν το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο μέσα στο δήθεν «δημόσιο και δωρεάν». Καμία εφαρμογή, κατάργηση του νόμου-πλαίσιο.
  • Λεφτά για την παιδεία, όχι για τους τραπεζίτες. Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για όλα αυτά; 

Ο νόμος πλαίσιο δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να αντιδράσουμε. Η λύση λοιπόν είναι οι αγώνες μας. Η συμμετοχή μας στις συνελεύσεις, στις διαδηλώσεις. Σε κάθε σχολή μαζί με τους καθηγητές μας να μπλοκάρουμε το νόμο. Να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Δωρεάν βιβλία, Δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο για όλους. Ας θυμηθούμε ότι πριν 2 χρόνια το νικηφόρο κίνημα μας κατάφερε να μην περάσει η αναθεώρηση του άρθρου 16. Αυτές τις μέρες στην Ιταλία, μαθητές, φοιτητές, καθηγητές με τους κοινούς τους αγώνες κατάφεραν να σταματήσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου