Τρίτη 7 Απριλίου 2009

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ!


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ! 
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ!
Εδώ και μερικές μέρες με αφορμή την επίθεση και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από κομμάτι του αντιεξουσιαστικού χώρου στο Κολωνάκι, οι δράστες της οποίας κατέφυγαν στο πανεπιστημιακό άσυλο, από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με μπροστάρηδες ως συνήθως τα ΜΜΕ και το ακροδεξιό ΛΑΟΣ προσπαθούν να στήσουν ένα σκηνικό τρόμου με μοναδικό στόχο τη χειραγώγηση των πολιτών ώστε να συναινέσουν στην προωθούμενη κατάργηση του ασύλου. Δοθείσης λοιπόν της μηδενικής εγκληματικότητας, αφού ως γνωστόν ζούμε σε έναν ευτυχισμένο κόσμο ,το μόνο μελανό σημείο γι αυτούς είναι… οι φοιτητές, το πανεπιστημιακό άσυλο και η κουκούλα. Η κυβέρνηση καταφεύγει σε νόμους απαγόρευσης της κουκούλας, καλεί την σκότλαντ γιαρντ να υποδείξει τον δρόμο στην ελληνική αστυνομία και μαζί με την βοήθεια των “Κασσάνδρων” των ΜΜΕ προσπαθεί να μας πείσει ότι η λύση για να νιώθουμε όλοι πιο ασφαλείς είναι η κατάργηση του ασύλου και η αύξηση της αστυνόμευσης.

ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΧΘΡΟ: ΤΟ ΑΣΥΛΟ…
Η ΝΔ με συμπορευτή της το ΠΑΣΟΚ και πρώτο βιολί το ΛΑΟΣ επιλέγει να μετατοπίσει την πολιτική ατζέντα και καλλιεργώντας σκόπιμα κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες προκειμένου να αποκρύψει τα πραγματικά προβλήματα Προβλήματα που γίνονται πολύ πιο έντονα μέσα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης όπως είναι οι απολύσεις των εργαζομένων, τα όλο και πιο αντιδραστικά μέτρα στον εργασιακό τομέα, η ανασφάλιστη εργασία, το πάγωμα των μισθών, το υψηλό κόστος ζωής. Μια οικονομική κρίση την οποία δημιούργησαν οι ίδιο οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις τους, και τώρα καλούμαστε να την πληρώσουμε εμείς. Την ίδια στιγμή λοιπόν που οι δυνάμεις του δικομματισμού ζητάνε συναίνεση και υπομονή από το λαό μέχρι να περάσει η κρίση , η κυβέρνηση εμφανίζει σαν φύλακα άγγελο την «ασφάλεια» του πολίτη και αποφεύγει ν απαντήσει στα αδιέξοδα που έχει οδηγήσει την κοινωνία η ίδια η νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Τώρα που τα όρια για το μπλοκ εξουσίας στενεύουν, τώρα που η πολιτική αυτή προκαλεί μια εκρηκτική κοινωνική κατάσταση κάποιος πρέπει να φταίει και αυτός ο κάποιος τη δεδομένη στιγμή πρέπει να είναι το άσυλο.

Το άσυλο όμως δεν είναι μόνο η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ούτος η άλλως αυτό γίνεται και εκτός ασύλου. Το άσυλο για τον φοιτητικό κόσμο είναι κάτι πολύ παραπάνω. Είναι ο χώρος στον οποίο πραγματοποιούνται συνελεύσεις, ο χώρος στον οποίο οργανώνονται, παίρνουν συλλογικές αποφάσεις και δρουν ανατρεπτικά και πολλές φορές νικηφόρα χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες. Ας μην ξεχάσουμε ποιο ρόλο έπαιξε το φοιτητικό κίνημα τα τελευταία 3 χρόνια. Το φοιτητικό κίνημα είναι αυτό που έχει βρεθεί στην πρωτοπορία των κοινωνικών αγώνων, πετυχαίνοντας ανατροπές (άρθρο 16), ορίζοντας την πολιτική ατζέντα για μεγάλο χρονικό διάστημα, σπάζοντας τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση και διαμορφώνοντας μια νέα γενιά αγωνιστών/ριών. Αποκορύφωμα και έκφραση αυτής της δυναμικής ήταν ο ρόλος που έπαιξε στο Δεκέμβρη, όπου μέσα από τις οργανωμένες διαδικασίες του και τις καταλήψεις επέτρεψε στο κίνημα να παραμείνει ζωντανό μέσα από τα κέντρα αγώνα που φτιάχτηκαν στα πανεπιστήμια και μετά το Δεκέμβρη. Όλα αυτά θα είχαν κατασταλεί αν δεν υπήρχε το άσυλο. Αυτό που θέλουν λοιπόν είναι να φτιάξουν ένα πανεπιστήμιο που δε θα είναι κέντρο αγώνα, να μπορούν ανά πάσα στιγμή να επεμβαίνουν στα πανεπιστήμια και να επαναφέρουν την τάξη, κάτι το οποίο είναι πολύ χρήσιμο τώρα που οι αντιθέσεις οξύνονται ακόμα περισσότερο και κοινωνική έκρηξη βρίσκεται προ των πυλών. Αυτό που πραγματικά φοβούνται δεν είναι οι επιδρομές 10 αγνώστων σε διάφορα μέρη αλλά ένα μαζικό φοιτητικό κίνημα που θα ενωθεί με τους εργαζόμενους/ες και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για συλλογικούς νικηφόρους αγώνες, για τη διεκδίκηση του δημοσίου, την διεκδίκηση μιας ζωής με αξιοπρέπεια. Γιατί τέτοιου είδους επιδρομές, όπως αυτή στο Κολωνάκι, όχι μόνο δεν βοηθάνε το εκπαιδευτικό και νεολαιίστικο κίνημα, αλλά αντίθετα, το αποξενώνουν από την κοινωνία, και δίνουν το καλύτερο επιχείρημα σε αυτούς που σήμερα προσπαθούν να καταργήσουν το άσυλο. Η περιφρούρηση του ασύλου από αυτές τις πρακτικές, δεν μπορεί παρά να είναι δουλειά του ίδιου του κινήματος και των φοιτητικών συλλόγων, μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ, Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ
Για το νεοφιλελευθερισμό και το δικομματισμό το έργο είναι χιλιοπαιγμένο. Όσο οι λαοί θα αντιστέκονται, όσο θα ξεσπούν αντιδράσεις, όσο θα δημιουργούνται ξεσπάσματα, η καταστολή θα εντείνεται, οι αγωνιζόμενοι θα συκοφαντούνται, οι διαφορετικές φωνές θα φιμώνονται, η σιδηρόφρακτη «δημοκρατία» τους θα θωρακίζεται. Η κυβέρνηση μας έστειλε το μήνυμα. Η επιλογή Μαρκογιαννάκη ως υπεύθυνου για τη δημόσια τάξη, τα μέτρα πάταξης των «κουκουλοφόρων» δια στόματος υπουργού δικαιοσύνης, οι συνεχείς βομβαρδισμοί των ΜΜΕ για αυτούς που διαλύουν την έννομη τάξη και τραυματίζουν το αίσθημα ησυχίας, τάξης και ασφάλειας του πολίτη είναι μόνο μερικά παραδείγματα για το που κατευθύνουν τη συζήτηση. Όλοι αυτοί όμως που καλλιεργούν το κλίμα της ανασφάλειας δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους ότι όσο η αδικία μεγαλώνει τόσο η αντίσταση θα δυναμώνει.

Για όλους εμάς που τολμάμε και αγωνιζόμαστε, για όλους εμάς που ο Δεκέμβρης που μας πέρασε δεν ήταν απλώς κάποια γεγονότα, το άσυλο και η σημασία του είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια «γιάφκα», όπως θέλουν να το παρουσιάζουν και δεν θα αφήσουμε κανέναν να το φυλακίσει. Πιάνοντας το κόκκινο νήμα των νικηφόρων αγώνων μας και του Δεκέμβρη θα συνεχίσουμε να είμαστε επικίνδυνοι για αυτούς που βρίσκονται απέναντί μας. Γι' αυτούς που ποινικοποιούν την κουκούλα, αυτούς που θέλουν να δουλεύουμε για 500 ευρώ, που μας θέλουν πειθήνιους και υπάκουους πολίτες, που θέλουν να καταργήσουν το άσυλο και να περιθωριοποιήσουν τους συλλογικούς μας αγώνες. Γι' αυτό απαντάμε ότι δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω!
ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου