Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΟΦΑΣH ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 11ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

ΑΠΟΦΑΣH ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 11ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑ


Η  Γ.Σ. στις 11 Νοεμβρίου 2013 αποφάσισε τα παρακάτω:


1)      Συμμετοχή στην πενθήμερη απεργία από τις 11-15/11/2013 που κήρυξε η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενάντια στις απολύσεις-διαθεσιμότητες καθώς και την προκήρυξη νέας 24ωρης απεργίας για την Δευτέρα

18/11/2013

2)      Περιφρούρηση της απεργίας και γενικό καθολικό κλείσιμο όλων των κτηρίων του ΕΚΠΑ

3)      Το κλείσιμο της Πανεπιστημιακής Λέσχης εφαρμόζεται και το Σάββατο 16-11-2013

4)      Το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου και τα Προπύλαια συνεχίζουν να είναι στη διάθεση του αγώνα μας αποτελώντας ένα αγωνιστικό φόρουμ όλης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, των συνδικάτων και της κοινωνίας για την υπεράσπιση της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, του Δημόσιου αγαθού της παιδείας και της εργασίας. Στόχος μας παραμένει η ήττα της πολιτικής των απολύσεων και της διάλυσης του Πανεπιστημίου.

5)      Η Δ/νση Διοικητικού παραμένει κλειστή, η λειτουργία της ελέγχεται από την απεργιακή επιτροπή και ο χώρος περιφρουρείται συνεχώς προκειμένου να μην αποσταλούν στοιχεία στο Υπουργείο.

6)      Ορίζεται προσωπικό ασφαλείας σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο (Ν.1264/82 όπως τροποποιήθηκε με τον 1915/90 και λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 51 του Ν.1892/90 περί «Επαναοριοθέτησης του Δημόσιου Τομέα») αποκλειστικά ως εξής:

·         Τρεις συνάδελφοι αποκλειστικά για τη μισθοδοσία του προσωπικού του Πανεπιστημίου που δεν απεργεί (ΔΕΠ, ΕΙΔΙΠ, ΕΤΕΠ, κλπ), καθώς και για την πληρωμή του προσωπικού της καθαριότητας

·         Τρεις συνάδελφοι αποκλειστικά για τη φύλαξη των κτηρίων της Ιατρικής, Οδοντιατρικής και της ΣΘΕ επειδή σε αυτά υπάρχουν ευαίσθητα υλικά.

·         Ένας συνάδελφος για τον έλεγχο των κρίσιμων εγκαταστάσεων στην τηλεδιοίκηση ΣΘΕ.

·         Ένας συνάδελφος για τον έλεγχο ευαίσθητων εγκαταστάσεων στο Κ.ΛΕΙ.ΔΙ.

·         Έξι συνάδελφοι αποκλειστικά για την μισθοδοσία των εκτάκτων συναδέλφων από τον ΕΛΚΕ (μισθοδοσία έως και Σεπτέμβριο) για τις ημέρες Τρίτη 12/11, Τετάρτη 13/11 και Πέμπτη 14/11/2013

7)      Επόμενη Γ.Σ. την Δευτέρα 18/11/2013, εκτός αν οι εξελίξεις το επιτάξουν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα 11-15/11/2013 (πιθανή προσφυγή εναντίον της απεργίας της ΟΔΤΠΕ)

8)      Καλούμε τους συλλόγους των διδασκόντων και όλων των άλλων κατηγοριών εργαζομένων και των φοιτητών του ΕΚΠΑ να δώσουν κοινή μάχη με τους διοικητικούς


υπαλλήλους για την ανατροπή των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων και την υπεράσπιση του δημόσιου-δωρεάν πανεπιστημίου

9)      Καλούμε σε συντονισμό τους εργαζομένους άλλων φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

10)  Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο κιόσκι ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας που έχουν στήσει στα Προπύλαια οι συνάδελφοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που βγήκαν σε διαθεσιμότητα τον Μάϊο

11)  Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τα έκτακτα περιστατικά με υπευθυνότητα όπως κάνουμε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα μας

12)  Απαιτούμε τον πλήρη σεβασμό των αποφάσεων μας από όλα τα μονοπρόσωπα και συλλογικά, συνδικαλιστικά και θεσμικά όργανα του ΕΚΠΑ

13)  Δημιουργείται ονομαστικός κατάλογος με το προσωπικό ασφαλείας και την υπηρεσία στην οποία θα εργάζονται. Στον κατάλογο αυτό θα περιλαμβάνονται και τα ονόματα του αναπληρωματικού προσωπικού ασφαλείας, εφόσον αυτά οριστούν.





Το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης






Σπύρος Μπόλης            Βαλσαμής Βαλσαμάκης    Εύη Ταμπάκη      Ντίνα Σπυροπούλου



ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΤΗΣ 11/11/2013




Το Συμβούλιο Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ανακοίνωσή του στις 5/11/2013, προέβη σε μια σειρά προκλητικών και συκοφαντικών δηλώσεων κατά του διοικητικού προσωπικού. Η ανακοίνωση αυτή ήρθε εν μέσω ενός απεργιακού αγώνα που δίνουμε εδώ και 9 εβδομάδες για να μην περάσουν οι διαθεσιμότητες-απολύσεις 498 συναδέλφων μας· για να μην περάσει η πολιτική συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης· για να υπερασπιστούμε το ίδιο το δικαίωμά μας στη ζωή.



Οι βολές κατά του διοικητικού προσωπικού ξεκινούν με μια επίθεση στην απεργιακή επιτροπή η οποία χαρακτηρίζεται «ανώνυμη», σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί ως τουλάχιστον ύποπτη και σκοτεινή. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους ενημερώσουμε ότι η απεργιακή επιτροπή αποτελεί όργανο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού το οποίο έχει συγκροτηθεί στη βάση των αποφάσεων της Γενικής του Συνέλευσης και είναι υπεύθυνο για την καλύτερη οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης από τους ίδιους τους εργαζόμενους (πράγμα που συμπεριλαμβάνει και τη διαχείριση εκατοντάδων επειγόντων ζητημάτων των φοιτητών και των μελών ΔΕΠ). Η απεργιακή επιτροπή είναι ανοιχτή και σε αυτή συμμετέχουν δεκάδες εργαζόμενοι οι οποίοι δεν είναι καθόλου ανώνυμοι.



Δεν έφτανε όμως μόνο αυτό, καταφέρονται ενάντια στην ανάρτηση των ανακοινώσεων και των κειμένων της απεργιακής επιτροπής στην κεντρική ιστοσελίδα του πανεπιστημίου και τις λίστες της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και εξανίστανται για το γεγονός ότι συνδιοργανώσαμε τις εκδηλώσεις ενημέρωσης των πρωτοετών φοιτητών. Οι θέσεις τους αυτές είναι ενδεικτικές για τα νέα ήθη που θέλουν να επιβάλλουν οι συγκεκριμένοι παράγοντες στο πανεπιστήμιο: στην ουσία απαιτούν να επιβληθεί λογοκρισία στους απεργούς, ώστε οι φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ και, ευρύτερα, η κοινωνία να ενημερώνονται για το περιεχόμενο και τους λόγους της απεργίας μόνο από τα καθοδηγούμενα και πλήρως ελεγχόμενα από τον κρατικό μηχανισμό ΜΜΕ. Ενοχλήθηκαν σφόδρα από το γεγονός ότι η ενημέρωση για τις πραγματικές συνθήκες συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πέρασε στα χέρια των ίδιων των απεργών.



Ενισχύοντας τα επιχειρήματα της αγωγής του υπουργείου εναντίον της απεργίας, αναφέρονται στο προσωπικό ασφαλείας. Καλό θα ήταν να ανατρέξουν τα μέλη του συμβουλίου στις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων του συλλόγου διοικητικού προσωπικού για να δουν πως έχει οριστεί σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Υπενθυμίζουμε στο Συμβούλιο Ιδρύματος σε περίπτωση που το ξεχνάει ή σκοπίμως το αγνοεί, πως το προσωπικό ασφαλείας


απαρτίζεται από διοικητικούς υπαλλήλους, οι κλάδοι των οποίων είτε έχουν καταργηθεί συνολικά (βλ. φύλακες), είτε θα τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα.






Είναι πάγια τακτική του Συμβουλίου Ιδρύματος από τη στιγμή της συγκρότησής του, να εξαπολύει πυρά και κατηγορίες προς πάσα κατεύθυνση πλην των πραγματικά υπαίτιων, δηλαδή της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων, που με τους νόμους Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλου, με το σχέδιο Αθηνά και πρόσφατα με τις διαθεσιμότητες του διοικητικού προσωπικού, οδηγούν τα ιδρύματα σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας. Το Συμβούλιο Ιδρύματος όχι μόνο αγνοεί επιδεικτικά τις επιπτώσεις που θα φέρουν στη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών οι διαθεσιμότητες του διοικητικού προσωπικού, αλλά στην ουσία γίνεται συνένοχος στα ακόλουθα, ορισμένα από τα οποία αποτελούν άλλωστε διακηρυγμένους στόχους των μελών του:







·               Το διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος θα μειωθεί κατά 50%, με 498 εργαζόμενους να οδηγούνται στην ανεργία, τη στιγμή που η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί πάνω από 50%. Στόχος είναι η επέκταση των επισφαλών εργασιακών σχέσεων με ραγδαία υποτίμηση των μισθών και, εν τέλει, η λειτουργία των πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια οικονομικού οφέλους και κόστους.

·               Καθώς τα ιδρύματα θα αναγκαστούν να αναζητήσουν «αυτοχρηματοδότηση» θα δημιουργηθούν πτυχία και, αντίστοιχα, τμήματα πολλών ταχυτήτων ανάλογα με την ικανότητά τους να προσαρμόζονται στις άμεσες ανάγκες της αγοράς προσελκύοντας πόρους,

·               Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο, τα δίδακτρα θα επεκταθούν όχι μόνο στο σύνολο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων αλλά και στις προπτυχιακές σπουδές, όπως έχει ήδη γίνει σε άλλες χώρες όπου οι φοιτητές για να αντεπεξέλθουν παίρνουν φοιτητικά δάνεια τα οποία τους δεσμεύουν και τους πειθαρχούν από την πρώτη μέρα της αποφοίτησής τους. Ταυτόχρονα, η φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση) περικόπτεται ραγδαία. Το αποτέλεσμα είναι ότι το κόστος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μετακυλίεται στους ίδιους τους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Αν μάλιστα εξετάσουμε και την ακολουθούμενη φορολογική πολιτική, το κόστος εκπαίδευσης μετακυλίεται από το κεφάλαιο στην εργασία, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες κοινωνικές υπηρεσίες (υγεία, κοινωνική προστασία, κλπ) που εξυπηρετούν την αναπαραγωγή της εργασιακής δύναμης.




Αυτή τη στιγμή λοιπόν που επιχειρείται η κατάργηση του όποιου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, το Συμβούλιο Ιδρύματος αποφάσισε να πάρει θέση για την προάσπιση των «συμφερόντων» του Ιδρύματος. Για ποια «συμφέροντα» μιλάει άραγε το Συμβούλιο Ιδρύματος; Εννοούν μάλλον τα συμφέροντα του κεφαλαίου στην υπηρεσία των οποίων βρίσκονται τόσο οι νόμοι Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου όσο και συνολικά η μνημονιακή πολιτική την οποία εφαρμόζουν. Ανήκουν και αυτοί στους διαχειριστές της καπιταλιστικής εξουσίας όπως και η κυβέρνηση.



Ωστόσο, τα ρήγματα που προσπάθησε να δημιουργήσει το Συμβούλιο Ιδρύματος καθόλη τη διάρκεια της απεργίας, υπονομεύοντας τον αγώνα μας συστηματικά, όχι μόνο δε βρήκαν απήχηση, αλλά μας συσπείρωσαν ακόμη περισσότερο.





Καταγγέλλουμε απερίφραστα τη συνεχή τακτική του Συμβουλίου Ιδρύματος να συκοφαντεί το διοικητικό προσωπικό και να διαδίδει ανυπόστατες «πληροφορίες». Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε οποιαδήποτε ενέργειά του πλήττει το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση πως τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος είναι παντελώς ανεπιθύμητα στην κοινότητα αγώνα που έχουμε συγκροτήσει μέσα στο Πανεπιστήμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου