Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

για τη δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενου κυλικείου στη φιλοσοφικήΑλληλεγγύη στο αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο ασοεε!

Την Τρίτη 7/1, μετά από συνέλευση του αυτοδιαχειριζόμενου κυλικείου ασοεε, φοιτητές και φοιτήτριες ανακατέλαβαν την αίθουσα Υ, η οποία από την 21η Μαρτίου λειτουργούσε ως αυτοδιαχειριζόμενος χώρος, παρά τις εχθρικές διαθέσεις των πρυτανικών αρχών της ασοεε (αλλαγή λουκέτων, σιδηροκόλληση πόρτας, διεξαγωγή διαγωνισμού). Μία βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα μάλιστα υπέγραψαν σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για την καταστροφή του κυλικείου και τη μετατροπή του σε αίθουσα διδασκαλίας. Αποκορύφωμα της καταστολής υπήρξε η απόφαση του Πρύτανη να κλείσει η σχολή απ την Παρασκευή 20/12 μέχρι το τέλος των διακοπών(!), ημέρα κατά την οποία διοργανωνόταν πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης στο χώρο του κυλικείου, κατά τη διάρκεια του οποίου το κτίριο της ΑΣΟΕΕ περικυκλώθηκε από ΜΑΤ, τα οποία αποχώρησαν μετά την παρέμβαση αλληλέγγυων. Το πάρτυ τελικά έγινε.

Από την πλευρά μας εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο ασοεε την ώρα που οι πρυτανικές αρχές της ΑΣΟΕΕ απειλούν με παρέμβαση του εισαγγελέα. Ελπίζουμε πως το κυλικείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του καθώς όλο αυτό το διάστημα μπορούσε και έδινε απάντηση σε πολύ άμεσες ανάγκες των φοιτητών και φοιτητριών. Η ύπαρξη ενός χώρου στο πανεπιστήμιο που αντιεμπορευματικά προσφέρει τη δυνατότητα ενός φτηνού καφέ και φαγητού σε όλους και όλες είναι κάτι αναγκαίο όταν οι πολιτικές της κρίσης διαπερνούν τα υποκείμενα στην ολότητά τους, ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να προκαλούν εντός των σχολών με τις τιμές των προϊόντων τους. Τέτοια αυτοοργανωμένα εγχειρήματα φτιάχνουν ένα νέο μοντέλο οργάνωσης των ζωών μας, ένα νέο πλέγμα σχέσεων που ανατρέπουν την καθημερινότητα της εντατικοποίησης, του ατομικού δρόμου και της μιζέριας. Προάγουν την πολιτικοποίηση και τη συμμετοχή, ένα εναλλακτικό πολιτιστικό αντιπαράδειγμα και τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την κοινωνία (στο χώρο στεγάζονταν η συνέλευση μεταναστών και αλληλέγγυων ασοεε, η αντιφασιστική συνέλευση, προβολές και συζητήσεις, η διάθεση προϊόντων της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ). Τέτοιου είδους εγχειρήματα αποτελούν προβολές του κόσμου που θέλουμε να φτιάξουμε, πλήρως ανταγωνιστικού με τον υπάρχοντα!

Σε αυτή λοιπόν τη λογική ζητάμε από την κοσμητεία της Φιλοσοφικής να παραχωρήσει για τις ανάγκες των φοιτητών-τριων αίθουσα στον 4ο όροφο της σχολής. Ο χώρος θα λειτουργεί σε πρώτο χρόνο ως αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο, όταν μάλιστα οι τιμές του υπάρχοντος ιδιωτικού είναι προκλητικές. Αλλά και ως ένας χώρος ελεύθερης πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης. Το εγχείρημα θα λειτουργεί με τη δική του αυτόνομη συνέλευση την οποία θα απαρτίζουν όσοι και όσες συμμετέχουν σε αυτήν και στη λειτουργία του χώρου και αυτή θα φέρει και την ευθύνη της λειτουργίας του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου