Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Κείμενο ανοιχτής συνέλευσης για τη δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενου κυλικείου στη φιλοσοφικη

Με αφορμή τα κενά που προκαλεί στη καθημερινότητα μας η πολιτική που επιβάλλεται από τα πάνω, προσπαθούμε να απαντήσουμε δημιουργικά με δομές αυτοδιαχείρισης και αλληλεγγύης. Σ αυτό το γενικότερο πλαίσιο απαξίωσης και υποβάθμισης των ζωών μας, η αναγκαιότητα για τη δημιουργία ελευθέρων χώρων διακίνησης και ανταλλαγής ιδεών όπως ένα αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο μέσα στο πανεπιστήμιο, κρίνεται ως άμεση προτεραιότητα μας.
Σε μια φοιτητική πραγματικότητα με αυξημένες ανάγκες λόγω των περικοπών στη σίτιση, τη στέγαση και τα συγγράμματα , η απάντηση μας πρέπει να ναι δυναμική. Όχι μόνο επιλέγουμε να προβάλλουμε την αντίθεση μας στις υπάρχουσες καπιταλιστικές δομές αλλά και να αντιδράμε στις αντιλήψεις ηττοπάθειας και απάθειας και στην ίδια τη νοοτροπία εργασιακής εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας των ιδιωτικών κυλικείων στις σχολές. Η διαμόρφωση ενός χώρου που θα λειτουργεί σαν πολιτισμικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό κυλικείο με τιμές διαμορφωμένες με βάση αυτά που μπορούμε να δώσουμε και όχι με τον αυτοσκοπό του κέρδους σίγουρα είναι μια πρώτη ριζοσπαστικοποίηση της καθημερινότητας μας,  ενάντια στο κυρίαρχο πρότυπο του καταναλωτισμού. Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε στις προτεραιότητες μας τη πολιτική και κοινωνική διάσταση του ανθρώπου.
Το αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο προκειμένου να ξαναδώσει νόημα στη συζήτηση που διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο και  να αναζωπυρώσει τη συλλογική δράση, θα λειτουργεί με πολιτικά κίνητρα. Συγκεκριμένα, θα λειτουργεί με συνέλευση-οριζόντια και συμμετοχικά στη λήψη αποφάσεων- και εκτός από το αντιεμπορευματικό και αντικαταναλωτικό οικονομικό μοντέλο, θα δημιουργεί και τις πρώτες εικόνες άμεσης συμμετοχής σε συλλογικές διαδικασίες. Η αλλαγή της κουλτούρας της ανάθεσης δεν καταργείται από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά σταδιακά μέσα από εγχειρήματα άμεσων διαδικασιών και αυτοοργάνωσης.
Στην προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε αυτό το πρώτο πυρήνα συζήτησης και συνδιαμόρφωσης για την επίτευξη του εγχειρήματος θέλουμε να συμπαραταχθεί μαζί μας όποιο κομμάτι του φοιτητικού σώματος επιθυμεί μια νέα διεκδίκηση στη καθημερινότητα της σχόλης.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ 812 ΤΕΤΑΡΤΗ 12/2 ΣΤΙΣ 15:00




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου