Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Για το ΔΣ της Φιλοσοφικής στις 27/01
















































Στο ΔΣ του ΦΣ Φιλοσοφικής της 27ης Ιανουαρίου 2014 η ΑΡΕΝ Φιλοσοφικής κατέθεσε ψήφισμα για τη δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενου κυλικείου. Η ΔΑΠ υπηρετώντας τη συνήθεια απουσίαζε ενώ η ΠΑΣΠ πρόβαλλε μία φτηνή αιτιολόγηση για την μη υπογραφή της λέγοντας πως «δεν θεωρεί πως ένα αυτοδιαχειριζόμενο στέκι μπορεί να δημιουργηθεί με απόφαση του ΔΣ καθώς δεν αποτελεί όργανο του ΦΣ» (και η πασπάρα «όλη η εξουσία στις γενικές συνελεύσεις»;). Από την άλλη, το ΜΑΣ τίθεται κατά της δημιουργίας αυτοδιαχειριζόμενου κυλικείου αρνούμενο «να διαχειριστεί τη φτώχεια». Διαχείριση της φτώχειας είναι λοιπόν, κατά το ΜΑΣ, οι αυτοοργανωμένες, αμεσοδημοκρατικές, «από τα κάτω» δομές που προτείνουν και πραγματώνουν στο εδώ και τώρα μια άλλη κοινωνική οργάνωση, μακριά από το κυρίαρχο, ενώ δεν είναι διαχείριση η διεκδίκηση ενσωμάτωσης από το υπάρχον υλικών και προσωρινών αιτημάτων που αυτό συνήθως προτείνει. Η ΕΑΑΚ από την άλλη θεωρεί ότι «η μεθοδολογία δεν συμβάλλει στην ανάταση των συλλογικών διαδικασιών και στην πολιτικοποίηση του συλλόγου». Και όμως, η συλλογικότητα, η συμμετοχή, η αυτοοργάνωση είναι κατ’ αρχήν οι παράγοντες ριζοσπαστικοποίησης του κόσμου και όχι πια ένας πεπαλαιωμένος συνδικαλισμός φωτισμένων πρωτοποριών.

Εμείς αντίθετα θέλουμε να αφήσουμε επιτέλους το παλιό να ξεψυχήσει και να γεννήσουμε τις πρώτες μορφές του νέου κόσμου. Να σταματήσουμε να τον μεταθέτουμε στο μέλλον και να τον προβάλλουμε, έστω και μερικώς αδιαμόρφωτο, στο τώρα. Με μια μεθοδολογία δημοκρατίας κι αλληλεγγύης που θα δώσει νόημα ύπαρξης στο φοιτητικό κίνημα και που θα κάνει το πανεπιστήμιο έναν κοινωνικό χώρο, στον οποίο αξίζει να ζει κανείς.
Ø     Όσο για το αν το εγχείρημα έχει «ξεκάθαρα αυτοδιαχειριστικό πλαίσιο» και τον αναπαραγόμενο φόβο για «καπέλα»…
“Ο χώρος θα λειτουργήσει σε πρώτο χρόνο ως αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο καθώς οι τιμές του υπάρχοντος ιδιωτικού είναι προκλητικές. Παράλληλα θα είναι και ένας χώρος ελεύθερης πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης. Το εγχείρημα θα λειτουργεί με δική του αυτόνομη συνέλευση -την οποία θα απαρτίζουν όσοι και όσες συμμετέχουν σε αυτήν και στη λειτουργία του χώρου- και αυτή θα φέρει την ευθύνη της λειτουργίας του.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου