Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους Σύρους πρόσφυγες του Συντάγματος

Η αλληλεγγύη κρατάει τους πρόσφυγες στην ζωή
Από τις 19 Νοεμβρίου οι Σύροι πρόσφυγες βρίσκονται στο Σύνταγμα ζητώντας από την Πολιτεία να αναγνωρίσει την έκτακτη συνθήκη στην οποία βρίσκονται και να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους. Μάλιστα δε δίστασαν να βάλουν τα σώματά τους μπροστά με όπλο την απεργία πείνας για αρκετές μέρες. Το αίτημα για παροχή της αναγκαίας προστασίας στους απελπισμένους φυγάδες ενός άγριου και παρατεινόμενου πολέμου είναι δίκαιο και κανένα επιχείρημα νομικού κωλύματος ή οικονομικού ελλείμματος δε μπορεί να επιστρατεύεται για να το αποκρούσει. Την ώρα μάλιστα, που οι πρόσφυγες από τη Συρία, άντρες, γυναίκες κυρίως όμως και μικρά παιδιά συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα για ζωή με αξιοπρέπεια στις πλημμυρισμένες από την βροχή πλάκες  της πλατείας Συντάγματος.

Η ελληνική Πολιτεία διαθέτει μια πολιτική ασύλου αρκετά προβληματική αφού το πολιτικό άσυλο δε συνοδεύεται από μέριμνα για στέγαση, σίτιση, περίθαλψη και εργασία. Από την άλλη, βάσει των ευρωπαϊκών συμβάσεων, απαγορεύει την ελεύθερη μετακίνηση στην Ευρώπη, παρέχοντας μόνο ταξιδιωτικά έγγραφα για τρίμηνη παραμονή σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, να ενεργοποιήσει την αρμόζουσα κοινοτική οδηγία και να την προτείνει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να αναγνωριστούν οι Σύροι ως θύματα πολεμικών συρράξεων και να εξασφαλίσουν ελεύθερη μετακίνηση.

Οι Σύριοι φυγάδες του πολέμου είναι πρόσφυγες και η Ελλάδα, ως κομμάτι της κοινότητας των κρατών που οδήγησαν συνειδητά τη χώρα αυτή στην καταστροφή, οφείλει να τους παράσχει προστασία, καλύπτοντας τις άμεσες ανάγκες στέγασης και σίτισης, βασικής ιατρικής περίθαλψης και προστασίας των παιδιών και των ευάλωτων ατόμων. Στον αντίποδα της ελληνικής κυβέρνησης μια σειρά αλληλέγγυων συλλογικοτήτων και ατόμων έχουν συγκροτήσει μια συνέλευση για την  οργάνωση της αλληλεγγύης, τόσο με όρους άμεσους  και έμπρακτους όσο και με όρους διεύρυνσης της κοινωνικής απεύθυνσης των αιτημάτων τους.               
         
Στην βάση των παραπάνω ο ΦΣ Φιλοσοφικής μέσω της Γενικής του Συνέλευσης αποφάσισε την έμπρακτη στήριξη στον αγώνα των Σύρων προσφύγων για αξιοπρέπεια. Επομένως την Δευτέρα 15/12 από τις 12:00 έως τις 15:00 συγκεντρώνουμε στο αίθριο της Φιλοσοφικής τα εξής είδη πρώτης ανάγκης:
  •         Τρόφιμα με μεγάλη διάρκεια ζωής
  •        Κουβέρτες και είδη ρουχισμού
  •        Φάρμακα (κυρίως αντιπυρετικά και παυσίπονα)
  •       Υποστρώματα, sleeping bag

Η στήριξη του αγώνα τους είναι στήριξη του αγώνα κάθε καταπιεσμένου.

Συντονιστική επιτροπή  της απόφασης του ΦΣ Φιλοσοφικής στις 11/12/14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου