Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση των σχημάτων της Αριστερής Ενότητας ΝΟΠΕ για την κατάληψη της Νομικής

Από την Παρασκευή 13/3 το κτήριο του ΝΟΠΕ στη Σόλωνος τελεί υπό κατάληψη από άτομα του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου ως πράξη αλληλεγγύης και συνάμα πίεσης προς την πολιτεία για την υλοποίηση των αιτημάτων τους· αιτήματα για την κατάργηση των αντιτρομοκρατικών νόμων, του «κουκουλονόμου» και των φυλακών τύπου Γ’ και για τα οποία κάποιοι από τους ίδιους τους πολιτικούς κρατουμένους έχουν ξεκινήσει από τις 2/3 απεργία πείνας.
Ως Αριστερή Ενότητα θεωρούμε πως τα αιτήματα για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα είναι αιτήματα που θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή διάδραση με το φοιτητικό κίνημα, καθώς επιθυμούμε τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία σε όλους του τομείς της κοινωνικοπολιτικής ζωής. Έχουμε πάγια θέση υπέρ των δικαιωμάτων των κρατουμένων και της δημιουργίας ενός πραγματικά σωφρονιστικού συστήματος προς μία δημοκρατική κατεύθυνση που θα «διαπαιδαγωγεί» με στόχο την επανένταξη, κι όχι την τιμωρία και την απομόνωση.
Διεκδικούμε την αλλαγή του ασφυκτικού πλαισίου που προέβλεπε για τους κρατουμένους το προηγούμενο πολιτικό καθεστώς, ειδικά μετά την ψήφιση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα τον προηγούμενο χρόνο, τόσο από την άποψη της κατάργησης των ειδικών συνθηκών κράτησης και απομόνωσης των φυλακών τύπου Γ, που εντάσσονται σε μια λογική λευκών κελιών και πλήρους καταπάτησης των δικαιωμάτων των κρατουμένων ειδικά για πολιτική δράση, όσο και της βελτίωσης εν γένει των συνθηκών κράτησης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το αίτημα για κατάργηση του “κουκουλονόμου” βάσει του οποίου έχουν στηθεί κατηγορίες για πολλούς αγωνιστές/αγωνίστριες και έχουν διωχθεί και μέλη της Αριστερής Ενότητας όσο και το αίτημα για ειδικά μέτρα για τους ασθενείς, τα άτομα με αναπηρία και τους ανηλίκους ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει δεκτή η ποινικοποίηση των συγγενικών και κοινωνικών σχέσεων, όπως στην περίπτωση των συγγενών των ΣΠΦ. Ως Αριστερή Ενότητα αγωνιζόμαστε για τη ρήξη με το προηγούμενο καθεστώς έκτακτης ανάγκης που ωθούσε ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ομάδες σε μια κατάσταση εξαίρεσης, ξεκινώντας από τους μετανάστες και τους πολιτικούς κρατουμένους και στερώντας τους βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Ωστόσο, πράξεις που γίνονται σε ακαδημαϊκούς χώρους χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τα τμήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας και ειδικά με το βασικό κύτταρό τους, τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τις διαδικασίες τους, υποσκάπτουν τους ίδιους τους Φ.Σ. και μας βρίσκουν αντίθετους/ες. Πρακτικές αντικοινωνικές με βάση τη βία και τη μισαλλοδοξία (βανδαλισμοί κτηρίων, κάψιμο βιβλίων, face control, τραμπουκισμοί) δεν έχουν καμία θέση εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι Φ.Σ. και οι διαδικασίες τους είναι ανοιχτοί προς την κοινωνία και τα αιτήματά της, όταν ωστόσο γίνονται σεβαστά τα δημοκρατικά κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος, διαφορετικά οι πρακτικές αυτές χαρακτηρίζονται από λογικές απολυταρχικές και ενάντια στον ίδιο το κοινωνικοποιητικό ρόλο του Πανεπιστημίου. Παράλληλα ακολουθώντας τέτοιες μεθόδους αποτυγχάνει η κοινωνικοποίηση του ίδιου του κινήματος αποκατάστασης των δικαιωμάτων των κρατουμένων με αποτέλεσμα να μην καθίσταται ούτε μαζικό ούτε αποτελεσματικό και να αδυνατεί να θέσει ένα ηγεμονικό πρόταγμα για μια κοινωνία που δεν θα ανέχεται ούτε την ποινικοποίηση των πεποιθήσεων ούτε την καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας με τη διατήρηση του ελληνικού Γκουαντάναμο.
Τέλος, επισημαίνουμε πως τα γεγονότα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο ΝΟΠΕ θα πρέπει να περιθωριοποιηθούν από όλον τον κόσμο του κινήματος, ωστόσο να καταστήσουμε σαφές ότι εμείς οι ίδιοι και οι ίδιες που είμαστε οι προασπιστές του ασύλου δε θα επιτρέψουμε καμία καταπάτησή του. Και ως Αριστερή Ενότητα, εφόσον δεν είχαμε τη δυνατότητα να προλάβουμε την εργαλειοποίηση με τέτοιο τρόπο του θεσμού του ασύλου, δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε στο μεγαλύτερο βαθμό στη διαδικασία αποκατάστασης των όποιων ζημιών, θεωρώντας πως το πανεπιστήμιο, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του ως φορέα διαπαιδαγώγησης, κοινωνικοποίησης και πολιτικοποίησης πρέπει να προωθεί τις λύσεις της πρόληψης και της θεραπείας και όχι εκείνη της καταστολής, η οποία το σημάδεψε τόσο ανεπανόρθωτα το προηγούμενο διάστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου