Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση συντονιστικού Αριστερής Ενότητας για την κατάληψη της Νομικής Αθήνας

Η κατάληψη της Νομικής Αθήνας με τη μορφή που έχει πάρει τις τελευταίες μέρες, φαίνεται ολοένα και περισσότερο να προδίδει τα δίκαια διακηρυκτικά της αιτήματα. Ως Αριστερή Ενότητα θεωρούμε ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα στο όνομα ακόμη και του πιο δίκαιου αιτήματος, να προβαίνει σε τραμπουκισμους και καταστροφές που τελικά αναπόφευκτα καταλήγουν στην υπονόμευση του πανεπιστημιακού ασύλου και των ίδιων των ιδρυμάτων. Παράλληλα η κατάληψη αυτή καμία σχέση δεν έχει με μεγαλειώδεις αγώνες και καταλήψεις του παρελθόντος, οι οποίες προέκυπταν μέσω δημοκρατικών διαδικασιών και σε κάθε περίπτωση σεβόντουσαν τον χώρο του Πανεπιστημίου. Στη δική μας αντίληψη το Πανεπιστήμιο αποτελεί χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών, έκφρασης συλλογικής δημιουργίας, μαζικών αγώνων και διεκδικήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι η παρούσα κατάληψη λειτουργεί υπονομευτικά, ως δείγμα των πιο σκληρών εξουσιαστικών, ιδιοκτησιακών αντιλήψεων, παράγοντας φόβο και αποκλεισμούς. Στη δική μας αντίληψη μόνο οι φοιτητικοί σύλλογοι μπορούν να είναι εγγυητές της ύπαρξης του ασύλου και του Πανεπιστημίου ως ανοιχτού κοινωνικού χώρου και πυρήνα ριζοσπαστικής και ανατρεπτικής σκέψης. Κάθε σκέψη για επέμβαση της αστυνομίας είναι κατάπτυστη. Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για τον ρόλο που φιλοδοξούν να παίξουν οι αστυνομικές δυνάμεις, ως αυτόκλητοι εγγυητές της “ομαλότητας” του Πανεπιστημίου, όπως άλλωστε την καλεί να πράξει επανειλημμένως η καθεστωτική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Τον πρώτο λόγο για το πανεπιστημιακό άσυλο τον έχει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα η οποία δεν θα ανεχθεί καμία συνέχεια του δόγματος νόμος και τάξη μέσα στο Πανεπιστήμιο.

Θεωρούμε ότι από εδώ και πέρα κάθε συλλογικότητα και κάθε φοιτητής και φοιτήτρια οφείλουν να δώσουν τη μάχη για την υπεράσπιση του ασύλου. Καλούμε καθέναν από αυτούς να στοχαστούν το τι σημαίνει για το Φοιτητικό Κίνημα η παραίτησή του από την προάσπιση του ασύλου και της ανοιχτότητας του Πανεπιστημιακού χώρου. Σε μια περίοδο όπου το φοιτητικό κίνημα οφείλει να έχει ρόλο πρωταγωνιστή, βάζοντας τη δική του ατζέντα, παλεύοντας για τα αυτονόητα φοιτητικά δικαιώματα, συζητώντας για το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας, οι φοιτητικοί μας σύλλογοι οφείλουν να παίξουν ρόλο πρωταγωνιστή, δίνοντας τη δική τους δυναμική απάντηση αύριο στις 11 έξω από τη νομική σχολή.


Όλοι και όλες αύριο στις 11πμ έξω από τη Νομική σχολή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου