Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Κάλεσμα Αριστερής Ενότητας στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους κατοίκους στις Σκουριές

Από τα αμέτρητα κινηματικά μέτωπα και τις αντίστοιχες διεκδικήσεις που άνοιξαν τα αγωνιζόμενα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας τα προηγούμενα χρόνια, η αποτροπή της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής αποτελεί ένα κεφάλαιο που όχι μόνο δεν έχει κλείσει αλλά επανέρχεται με επιτακτικούς όρους στο προσκήνιο. Η διαφύλαξη του δάσους των Σκουριών από τα επιχειρηματικά σχέδια της Eldorado Gold δεν αποτελεί απλώς ένα αίτημα της τοπικής κοινότητας, η οποία άλλωστε έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την τύχη της γης στην οποία ζει, αλλά και κάθε αλληλέγγυου/ας σε όλη την επικράτεια που κατανοεί ότι το φυσικό περιβάλλον δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης οποιουδήποτε τύπου κερδοσκόπων.
Η κατάσταση έχει πάρει πλέον απρόσμενη τροπή, όπως δείχνουν και τα τελευταία γεγονότα στην ΒΑ Χαλκιδική. Την περασμένη εβδομάδα, διμοιρίες ΜΑΤ μαζί με εργαζόμενους στην εξόρυξη μεταλλωρύχους επιτέθηκαν με πέτρες και δακρυγόνα σε διαδήλωση κατοίκων και αλληλέγυων ενάντια στην συνεχιζόμενη καταστροφή του βουνού. Η θέση μας ως Αριστερή Ενότητα για κάθε τύπου επέμβαση των ΜΑΤ είναι δεδομένη: άμεσος παροπλισμός και διάλυση των ειδικών μονάδων καταστολής. Παράλληλα, θεωρούμε πως το Υπουργείο Προ. Πο. οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του για την επέμβαση αυτή και να γνωστοποιήσει υπό ποιές συνθήκες η αστυνομία στη Χαλκιδική λειτουργεί άμεσα υπό τις εντολές της Eldorado Gold.
Ως Αριστερή Ενότητα, βρισκόμαστε καταστατικά στο πλευρό του κόσμου της εργασίας. Οι τακτικές όμως που ακολουθούν οι μεταλλωρύχοι της Eldorado (επιθέσεις σε ανυπεράσπιστους κατοίκους, πλήρης χειραγώγηση από την επιχείρηση, συναντήσεις με τους φασίστες της ΧΑ ) σκιαγραφούν ένα σύνολο εργατών που δεν ανησυχούν απλά και δικαίως για τις θέσεις τους αλλά έχουν ταχθεί πλήρως με τη πλευρά των εργοδοτών, αποδεχόμενοι να επιτελέσουν την κύρια αιχμή της επικοινωνιακής αλλά και κατασταλτικής τακτικής της εταιρείας. Το δικαίωμα στην εργασία δεν μπορεί να τίθεται αντιπαραθετικά στο μείζον δικαίωμα στο φυσικό περιβάλλον και την ελευθερία των φυσικών αγαθών, πόσο μάλλον όταν οι φορείς του πρώτου επιλέγουν να τραμπουκίζουν κατοίκους.
Ως εκ τούτου, συμμετέχουμε και καλούμε στη συγκέντρωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική την Πέμπτη 16 Απριλίου, στις 18:00 σταΠροπύλαια.
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!
ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 
ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου