Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Μεσόγειος: Ένας απέραντος υγρός τάφος μεταναστών


Είναι αρκετά εύκολο για συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, ευρύτερα στην κοινωνία αλλά
και ειδικότερα μέσα στο πανεπιστήμιο, να πατούν στις μικροαστικές φοβίες του κόσμου που οι ίδιες καλλιέργησαν, προκειμένου να εξαπολύσουν το ρατσιστικό τους μίσος, να ξυπνήσουν τα πιο πρωτόγονα ένστικτα και να αντλήσουν πολιτική υπεραξία από αυτό.Μπροστά στη θέαση, όμως, 700 και πλέον πνιγμένων μεταναστών ανοιχτά της Λαμπεντούζα είναι αρκετά δύσκολο έστω και να σταθεί η συγκεκριμένη πολιτική αλητεία. Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να κρυφτεί.

Την Κυριακή το πρωί, συντελέστηκε η μεγαλύτερη προσφυγική τραγωδία στα νερά της Μεσογείου. Ένα μικρό αλιευτικό που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες, ανατράπηκε ανοιχτά της Λαμπεντούζα όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό μετακινήθηκε στη μία του πλευρά καθώς πλησίαζε ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο που είχε σπεύσει για να βοηθήσει στη διάσωσή τους. Πληροφορίες διεθνών οργανισμών αναφέρουν ότι οι νεκροί αγγίζουν οριακά τους 800, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι η θάλασσα που χωρίζει την Αφρική και τη Μέση Ανατολή από την «πολιτισμένη» Ευρώπη,   μετατράπηκε ξανά σε έναν απέραντο υγρό τάφο. Από την     αρχή του τρέχοντος έτους πάνω από 1600 μετανάστες  έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν με κάθε μέσο και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες στην Ευρώπη ώστε να απολαύσουν το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή. Κάποιοι, όμως, με αρκετή άνεση βαφτίζουν αυτή τη στοιχειώδη προσπάθεια «λαθροεισβολή» αναπαράγοντας τα πιο μισάνθρωπα και ακροδεξιά ιδεολογήματα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα τα κυρίαρχα ΜΜΕ σε πλήρη σύμπλευση με τη ρατσιστική-ξενοφοβική πολιτική ατζέντα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά και Ποταμιού, επιδόθηκαν σε ένα πρωτοφανές κρεσέντο τρομοϋστερίας που επεδίωκε τη στοχοποίηση των μεταναστών ως κοινωνική κατηγορία. Ο σκοπός ήταν αφενός να ταυτιστούν οι μετανάστες με την εγκληματικότητα και την οικονομική κρίση, αφετέρου να χτυπηθεί από τη ρίζα της κάθε θεσμική και κινηματική προσπάθεια κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των μεταναστών και της ελεύθερης μεταφοράς τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», γνωστή για τα ρατσιστικά και φιλοχρυσαυγήτικα παραληρήματά της, παρότρυνε πρόσφατα την κυβέρνηση να «ξεκολλήσει από τους Ξηρούς και τους λαθρομετανάστες», ενώ η ακόμη πιο ακροδεξιά εφημερίδα «Μακελειό» πριν από λίγες μέρες είχε τίτλο πρωτοσέλιδου «πετάξτε τους στη θάλασσα γιατί θα μας φάνε ζωντανούς». Στην ουσία τους, ίδια ήταν και τα ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων καθώς και σε άλλα πιο σοβαροφανή ΜΜΕ. Μια τέτοια αντίληψη, όμως, δεν είναι παράταιρη όταν ο Α.Σαμαράς πριν λίγους μήνες έκανε προεκλογική εκστρατεία μπροστά στους φράχτες του Έβρου, όταν υπάρχουν και δικαιώνονται δικαστικά οι Μανωλάδες, όταν άνθρωποι μέχρι πρότινος  κλείνονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όταν μετανάστες καταδιώκονταν υπό την κρατική επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», όταν υπήρχε προκλητική ανοχή απέναντι σε ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις.

Απέναντι σε όλο αυτό τον κατήφορο, η Αριστερά συνολικά πρέπει να έχει την πολιτική και κινηματική βούληση να αγωνιστεί ώστε να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα. Στη σύγχρονη Ευρώπη-φρούριο υπάρχει απίστευτη ευκολία διακίνησης κεφαλαίων και εμπορευμάτων αλλά όχι ανθρώπων. Τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά μόνο για τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τα κέρδη τους. Οι κυβερνήσεις της Δύσης που γέννησαν τη φτώχεια και την εξαθλίωση σε μια σειρά από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής μέσα από πολέμους, εκμετάλλευση και αρπαγή του πλούτου τους, τώρα αρνούνται πεισματικά, στο όνομα της ασφάλειας και του νόμου, την ελεύθερη είσοδο των εκεί καταπιεσμένων. Είναι ταξικό μας χρέος να διεκδικήσουμε μαζί με τους μετανάστες/τριες το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια. Να πιέσουμε όλοι μαζί ώστε να σταματήσει ο αποκλεισμός της Ευρώπης και οι πολιτικές που παράγουν μίσος και ρατσισμό. Η κατάργηση των συνθηκών του Δουβλίνου και της Σέγκεν, η παροχή ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων στους πρόσφυγες καθώς και το γκρέμισμα κάθε φράχτη στα σύνορα αποτελούν μονόδρομο ώστε να σταματήσουμε να θρηνούμε νεκρούς κατά εκατοντάδες. Είναι ζωτικής σημασίας ανάγκη να τεθεί εδώ και τώρα το ζήτημα της νομιμοποίησης όλων των μεταναστών/τριων. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για συνένοχη σιωπή.
Το αίμα είναι πολύ και έβρεξε τις ακτές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου