Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΛΑΘΡΑΙΟΣ.


Ασφυξία από λαθραίους με φόντο την εικόνα του τρίχρονου Αιλάντ, το νεκρό παιδί μεταναστών που ξεβράστηκε στα παράλια της Κω, ήταν το εμετικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ¨δημοκρατία”.
Η ρατσιστική επίθεση της εφημερίδας στους πρόσφυγες- μετανάστες δεν είναι ενα μεμονωμένο περιστατικό αλλά αφορά την γενικότερη αντιμετώπιση των μεταναστών από τα ΜΜΕ και της συντηρητικής ελληνικής κοινωνίας εδώ και χρόνια. Πιο συγκεκριμένα τα ΜΜΕ, που θα προτιμούσαν τους πρόσφυγες πνιγμένους παρά στα ελληνικά εδάφη, θέτουν στο στόχαστρο του μετανάστες υιοθετώντας τη ρητορική που θέλει τους μετανάστες υπεύθυνους για την ανεργία και το υγειονομικό, εγκληματίες και τρομοκράτες του ISIS και καλλιεργώντας την ισλαμοφοβία στην ελληνική ορθόδοξη κοινωνία.

Αντί και εμείς να αναπαράγουμε αυτήν την ρητορεία και να τρέφουμε μίσος για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά, στα σύνορα και στην πλατεία Βικτωρίας θα πρέπει να αντιληφθούμε καταρχάς ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα είναι θύματα πολέμου που διεξάγεται στην Συρία και αναζητούν ένα τόπο για να μπορέσουν να ζήσουν και όχι αιμοβόροι τζιχαντιστές που έχουν έρθει να καταλάβουν την Ελλάδα.

Παράλληλα θα πρέπει να εξετάσουμε και το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η δύση στην ανάπτυξη και εξάπλωση του ISIS. Το ισλαμικό κράτος είναι κατά βάση δημιούργημα του δυτικού πολιτισμού με απώτερο σκοπό την επίτευξη αναταραχών στην περιοχή και τον έλεγχό της από τη δύση. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους (Ευρωπαίοι) εξακολουθούν να χρηματοδοτούν και να εξοπλίζουν με όπλα τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση η οποία όμως έχει συμμαχήσει με το ισλαμικό κράτος ενάντια στον Άσαντ. Αυτή η στήριξη στον ISIS εντάσσεται στην επιθετική στρατηγική των ΗΠΑ και των συμμάχων της απέναντι στη Ρωσία η οποία τον Σεπτέμβρη του 2013 είχε κερδίσει μια διπλωματική νίκη με τον Άσαντ, με την πρότασή της για ελεγχόμενη καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Πλέον βέβαια η ανικανότητα του συριακού στρατού να αντιμετωπίσει τον ISIS έχει ωθήσει τις ΗΠΑ να έχουν συμμαχήσει άτυπα με τον Άσαντ και τη Ρωσία διεκδικώντας το να μπορούν να έχουν στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή έτσι ώστε να μη καταληφθεί τελείως από τον ISIS.Συνεπώς δεν πρέπει να μας παραξενεύουν οι ξαφνικές φιλεύσπλαχνες κραυγές της Ευρώπης και των θεσμών της προς τους πρόσφυγες, που συγκινούνται με την εικόνα του πνιγμένου παιδιού, αλλά ξεχνάν τους νεκρούς μετανάστες στο Φαρμακονήσι, την οργάνωση της FRONTEX, τη χρηματοδότηση στα κράτη μέλη για το χτίσιμο φραχτών στον Έβρο και αλλού.

Μετά την επέμβαση στο Ιράκ με πρόφαση την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τώρα η δύση προβάλλει την καταπολέμηση των τζιχαντιστών και του ισλαμικού κράτους για την προστασία του συριακού λαού που αναγκάζεται στην προσφυγιά έτσι ώστε να επέμβει στη Μέση Ανατολή, να ανατρέψει τον Άσαντ και να εγκαθιδρύσει μια δικιά της κυβέρνηση στη Συρία.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Στο όνομα της εθνικής ενότητας αλλά και λόγω του μεγάλου ποσοστού των Ελλήνων ανέργων που πλήττονται από την καπιταλιστική κρίση των τελευταίων χρόνων, το ελληνικό κράτος δεν επιθυμεί τους μετανάστες και πρόσφυγες καθώς δεν μπορεί να τους απορροφήσει στην παραγωγική διαδικασία και επιπλέον διαταράσσεται το πρότυπο της συντηρητικής, ελληνικής, καταναλωτικής οικογένειας που προωθεί.

Έτσι στρατιωτικοποιεί τα σύνορα με φράχτες, επιχειρεί τις επαναπροωθήσεις στα υδάτινα εδάφη, που τις περισσότερες φορές καταλήγουν σε πνιγμό των μεταναστών στο Αιγαίο, εφαρμόζει τις επιχειρήσεις σκούπα για να απελάσει τους παράνομους μετανάστες και τους τοποθετεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και κέντρα φιλοξενίας με άθλιες συνθήκες (πολλές φορές χωρίς νερό και τροφή, για να μην μιλήσουμε για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υγιεινή).

Από το καλοκαίρι μέχρι και τώρα εκατοντάδες ξεριζωμένοι πρόσφυγες κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά και κυρίως τη Μυτιλήνη, τη Σάμο και την Κω με σκοπό να έρθουν στην Αθήνα στη διεύθυνση αλλοδαπών στην πέτρου Ράλλη και είτε να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο είτε να επιβιβαστούν στα λεωφορεία για να πάνε προς τα σύνορα (στην Ειδομένη του Κιλκίς) και από εκεί να διασχίσουν τα Βαλκάνια με προορισμό την κεντρική και βόρεια Ευρώπη για αναζήτηση εργασίας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Γερμανία και το Βερολίνο θέλουν να εισάγουν φθηνό εργατικό δυναμικό και δέχονται πρόθυμα τους πρόσφυγες, οι οποίοι λόγω της ιδιότητας τους ως εργάτες και μάλιστα ξένοι εργάτες υπόκεινται ευκολότερα στην εκμετάλλευση των εργοδοτών. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι οι μετανάστες γίνονται ορατοί όχι επειδή είναι άνθρωποι αλλά όταν το καπιταλιστικό σύστημα τους θεωρεί αναγκαίους για την αναπαραγωγή του. Ωστόσο μέχρι να φτάσουν οι πρόσφυγες στη Γερμανία έρχονται αντιμέτωποι με τις φασιστικές επιτροπές Ελλήνων πατριωτών στη Μυτιλήνη αλλά και Ούγγρων χουλιγκάνων, με την αδιαφορία του ελληνικού κράτους για τη διαβίωση τους, με την καταστολή από τα ΜΑΤ για τη διατήρηση της δημοσίας τάξης, με φράκτες, αντλίες νερού και δακρυγόνα στην Ουγγαρία, με κλειστά σύνορα στην Κροατία και με καταγραφή των προσφύγων με νούμερα πάνω στα σώματα τους.

Παράλληλα ορισμένοι Έλληνες στις τοπικές κοινωνίες βρήκαν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν το δράμα των προσφύγων και να αισχροκερδήσουν ανεβάζοντας ακραία τις τιμές σε βασικά αγαθά (πχ μπουκαλάκια νερού) και τσεπώνοντας λεφτά εγγυόμενοι την μετακίνηση των προσφύγων.

Σε αντιπαράθεση προς αυτές τις δομές, τα αγωνιστικά κομμάτια της κοινωνίας απαντάμε με δομές αλληλεγγύης τόσο προς τους πρόσφυγες (όχι μόνο Σύριους, αλλά και Αφγανούς Πακιστανούς και Σομαλούς) όσο και προς τους μετανάστες καθώς για εμάς ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να κατοικεί στον πλανήτη. Πρόθεση μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε τους κρατικούς φορείς εργαζόμενοι εθελοντικά αλλά επιδιώκουμε να στηρίξουμε υλικά τους μετανάστες θεωρώντας τους ότι βρίσκονται και αυτοί από την πλευρά των καταπιεσμένων και μάλιστα σε χειρότερη θέση από εμάς λόγω της ξένης ταυτότητας τους.

Παράλληλα προσπαθούμε να ασκήσουμε πολιτική πίεση στο κράτος ώστε να προνοήσει για τη διαβίωση των προσφύγων που πεθαίνουν, να καταργήσει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να δώσει χαρτιά σε όλους τους μετανάστες και να συμμετάσχουμε σε αντιπολεμικές δράσεις. Απώτερος στόχος μας είναι να οργανωθούμε σε κοινές επιτροπές με τους μετανάστες όπου με κοινή συνείδηση της θέσης μας να προχωρήσουμε σε κοινή πολιτική δράση και να αρθεί η μονόπλευρη προσφορά μας σε αυτούς. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς πρόσφυγες και μετανάστες που έχει ξεκινήσει από φοιτητές στην Ασοεε και την Ιατρική και επιθυμούμε να συνδράμουμε και ως φοιτητές Φιλοσοφικής και εμείς στην προσπάθεια τους. Ενδεικτικά για όποιον επιθυμεί να παράσχει τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη υγιεινής να απευθυνθεί στο στέκι μεταναστών στη Τσαμαδού 13 στα εξάρχεια.

Αναδημοσίευση από Αριστερή Ενότητα Νομικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου