Κυριακή 5 Μαΐου 2019

ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ


Την Τετάρτη 10/4 διεξήχθησαν οι φοιτητικές εκλογές και στη σχολή μας. Σε αυτές η συμμετοχή έφτασε τον αριθμό των 1017 φοιτητών που ψήφισαν. Ο αριθμός αυτός δυστυχώς είναι αρκετά μικρός σε σχέση με  το σύνολο των φοιτητών της σχολής μας και αυτό αποτυπώνεται με το γεγονός ότι ο αριθμός αυτών που ψήφισαν φέτος ήταν κατά 153 άτομα μικρότερος από πέρσι και άρα σημειώθηκε αύξηση της αποχής. Για μας αυτό αποτελεί βασικό προβληματισμό, καθώς στόχος και έγνοια μας είναι η συμμετοχή και η εμπλοκή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των φοιτητών και η αναζωογόνηση του φοιτητικού μας συλλόγου και των οργάνων του. Η αύξηση της αποχής πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν αποτέλεσε πανελλαδικό φαινόμενο και αυτό έχει να κάνει ως ένα βαθμό και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε σχολής αλλά και με το πόσο μπόρεσαν κοινά προβλήματα ,που μας ενοποιούν όλους ως φοιτητές αλλά και αποτελούν κοινά σημεία αναφοράς σε ομάδες σχολών, να πάρουν την ιδανική για μας έκταση. Με σημαντικές εξαιρέσεις και νίκες να μας δίνουν το νήμα για να συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να βάζουμε αναχώματα σε οτιδήποτε πλήττει το μέλλον και δυσκολεύει το παρόν  μας. Στη σχολή μας οι ευθύνες για την αύξηση της αποχής, της αδιαφορίας και μιας λογικής ανάθεσης, για μας είναι ετεροβαρείς. Η βασίλισσα των καθεστωτικών παρατάξεων ΔΑΠ, συνεπής στη χρόνια λογική της για μηδενική πολιτικοποίηση και με παντελή απουσία απέναντι σε οποιοδήποτε πρόβλημα απασχολεί τους φοιτητές  συνέβαλε στην προώθηση μιας αφοριστικής λογικής απολιτικής και ιδιαίτερα επικίνδυνης. Οι δυνάμεις της ΚΝΕ και της ΠΚΣ δούλεψαν ενισχύοντας μια λογική ανάθεσης της επίλυσης των προβλημάτων της σχολής μας στις επιτροπές και στα τμήματα όπου κατείχαν πλεονεκτική θέση και δεν συνέβαλλαν στην ουσιαστική εμπλοκή  και επανεκκίνηση του συλλόγου μας.

Μετά τις εκλογές σύμφωνα με το καταστατικό του συλλόγου μας συγκροτείται το νέο διοικητικό συμβούλιο με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα και ορίζεται η απαρτία για την πραγματοποίηση των γενικών συνελεύσεων. Σύμφωνα με το καταστατικό η απαραίτητη απαρτία για να συνεδριάσει ο σύλλογός μας, ορίζεται στο 1/5 των ψηφισάντων στις εκλογές. Κάποιες από τις προηγούμενες χρονιές, καθώς ο αριθμός των όσων ψήφισαν ήταν πιο μεγάλος υπήρξε η κοινή αναγνώριση από πλευράς όλων των πολιτικών δυνάμεων πως με βάση το 1/5 των ψηφισάντων οι γενικές συνελεύσεις θα μπορούσαν πολύ δύσκολα να πραγματοποιηθούν, να συνεδριάσουν οι φοιτητές και να αποφασίσουν. Αυτό θα ήταν πρόβλημα για τη λειτουργία και τη δράση του φοιτητικού μας συλλόγου καθώς θα εγκλωβιζόταν σε αδράνεια. Με βάση λοιπόν αυτή την εκτίμηση και την κοινή επιθυμία για ενεργό φοιτητικό σύλλογο υπήρξε συμφωνία να οριστεί η απαρτία στο 1/10 των ψηφισάντων με στόχο την ευκολότερη και αναγκαία διεξαγωγή των γενικών μας συνελεύσεων. Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι ψηφίσαντες έπεσαν στους 1017 και άρα το να πέσει ξανά η απαρτία στο 1/5, όπως προβλέπεται από το καταστατικό του συλλόγου μας, είναι όχι μόνο κάτι το εφικτό, αφού μιλάμε για ένα ρεαλιστικό ως προς την διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων νούμερο, αλλά αναγκαίο και φανερά πιο αντιπροσωπευτικό.

Για εμάς οι γενικές συνελεύσεις αποτελούν το πιο σημαντικό όργανο του Φοιτητικού μας Συλλόγου. Για να τους δώσουμε επομένως το νόημα και την αξία που τους αρμόζει και για να μπορέσουμε να ξανά κάνουμε το φοιτητικό μας σύλλογο έναν ζωντανό, ανεξάρτητο, ενιαίο και ενεργό σύλλογο δεν αρκεί μια αριθμητική απαρτία τόσο μικρή που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αντιπροσωπευτική σε σχέση με τον αριθμό των φοιτητών της σχολής μας και άρα θα ευτελίζει τις διαδικασίες μας. Η διάθεση της ΠΚΣ να καλέσει γενική συνέλευση χωρίς πρώτα να έχει συγκροτηθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο και άρα να έχει οριστεί και λήξει το θέμα της απαρτίας, μας προβληματίζει σε σχέση με το πώς επιθυμεί να χειριστεί και πως αντιλαμβάνεται η ίδια τις γενικές συνελεύσεις. Δικός μας στόχος μας είναι η επανεκκίνηση του συλλόγου μας και η μέγιστη εμπλοκή όλων των φοιτητών στις διαδικασίες του. Θέλουμε συνελεύσεις μαζικές, δημοκρατικές και αντιπροσωπευτικές που θα μπορούν να αποφασίζουν και να σχεδιάζουν τις κινήσεις του συλλόγου. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη για χαμηλή απαρτία μας προβληματίζει σε σχέση με το ποιος και γιατί αποσκοπεί στην εργαλειακή  χρήση του συλλόγου μας, προς εξυπηρέτηση του και όχι με ουσιαστική έγνοια για αυτόν και μας βρίσκει αντίθετους καθώς θέλουμε δυναμικές, μαζικές συνελεύσεις με αυξημένη συμμετοχή και ισχυρές, αντιπροσωπευτικές αποφάσεις!

Έτσι συλλογικά και ενιαία και μέσα από τον έναν και μόνο φοιτητικό σύλλογο της σχολής μας  αντιλαμβανόμαστε τη δράση και τις διεκδικήσεις μας. Στόχος και επίκεντρο μας είναι ο ίδιος ο φοιτητικός σύλλογος και όχι  σχεδιασμοί που θέλουμε να επιβάλουμε και άλλου τύπου φιλοδοξίες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου