Δευτέρα 6 Μαΐου 2019


ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΥΚΜΑΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ


Με αφορμή την σημερινή αντιφασιστική συγκέντρωση στην Πλ. Κοτζιά ( Για Χίλιους Λόγους, Με Χίλιους Τρόπους), κρίνεται αναγκαίο να τονιστεί ο προβληματισμός μας για την άνοδο της ακροδεξιάς τόσο στην χώρα μας, όσο και σε διεθνές επίπεδο.


Στην Ελλάδα ,συγκεκριμένα, παρόλο που ο φασισμός (σε όλες τις συγγενικές μορφές του) αποτελεί μελανό σημείο στην ιστορία της , βρίσκει γόνιμο έδαφος εδώ και χρόνια.
Ήδη από τη δεκαετία του ’90 με τις μεγάλες συγκεντρώσεις για το «μακεδονικό», τις Χριστοδούλειες «λαοσυνάξεις» κατά των νέων ταυτοτήτων και άλλα τόσα περιστατικά, στη χώρα μας βιώσαμε και βιώνουμε την αθρόα πριμοδότηση του ρατσιστικού-ξενοφοβικού λόγου από πολιτικούς και ΜΜΕ, τον πολλαπλασιασμό των ρατσιστικών επιθέσεων, αλλά και την κοινοβουλευτική καταξίωση μιας περιθωριακής ναζιστικής συμμορίας.

Σήμερα, 6 χρόνια μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής , οι συνειδήσεις αφυπνίστηκαν και εδραιώθηκε μια αντιφασιστική νοοτροπία από νέους και νέες – σε μικρό ή και μεγαλύτερο βαθμό- προτάσσοντας ένα διαφορετικό πρόσωπο απέναντι στην κατάσταση αυτή.

Ωστόσο, παρά την -σε εξέλιξη- δίκη των μελών της ναζιστικής οργάνωσης και παρά τις αλλαγές στο πολιτικό τοπίο με την ανάδειξη της ριζοσπαστικής αριστεράς, τα αποτρόπαια περιστατικά εκ μέρους της ακροδεξιάς δεν παύουν να υπάρχουν. Η δολοφονία-λιντσάρισμα του Ζακ, η δολοφονία του Εμπουκά στο Α.Τ Ομόνοιας και του Σαχζάτ Λουκμάν είναι μερικά παραδείγματα.
Παράλληλα, την ώρα που βουλευτές της Χρυσής Αυγής εξακολουθούν να συμπεριφέρονται άσεμνα δημόσια και να «μαγαρίζουν» με την παρουσία τους επίσημες εκδηλώσεις, νέα ακροδεξιά μορφώματα αναφαίνονται, βρίσκοντας απήχηση σε μια απογοητευμένη, αποπροσανατολισμένη νεολαία της οποίας και η εκπαίδευση εξακολουθεί να έχει πρόσημο ελληνοχριστιανικό, αλυτρωτικό κι ανάδελφο.

Η κατάσταση που κυριαρχεί στα σχολεία πλέον είναι θλιβερή και συνάμα ανησυχητική καθώς η εθνικιστική, φασίζουσα ή δηλωμένα ναζιστική ακροδεξιά πατάει πόδι , συγκαλεί έμμεσα και στηρίζει ανοιχτά κινητοποιήσεις για το ‘μακεδονικό’, βάζοντας κι αυτή το λιθαράκι της στη γενική πλύση εγκεφάλου στην οποία υπόκεινται οι νέοι.

Ταυτόχρονα, εξίσου θλιβερό είναι το γεγονός ότι η δικαιοσύνη μόνο τυφλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Πρόκειται για μια δικαιοσύνη ταξική και διεφθαρμένη, που εθελοτυφλεί σε πολιτικούς κι επιχειρηματίες μαφιόζους και λωποδύτες, εξαντλώντας την αυστηρότητά της σε καστανάδες, καθαρίστριες και μετανάστες.

Στον αντίποδα, είναι αρκετά ενθαρρυντικό νέα άτομα να προβληματίζονται, να ευαισθητοποιούνται και να ενεργοποιούνται σε δράσεις και κινήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς έναντι στο γενικότερο κλίμα ρατσισμού, ομοφοβίας , εθνικισμού και κατ’επέκταση φασισμού. Τέτοιες κινητοποιήσεις είναι ο ριζοσπαστικός φεμινισμός, το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα καθώς και το αντιφασιστικό και φιλο-προσφυγικό.

Ανάμεσα σε αυτά τα μορφώματα βρισκόμαστε και εμείς ως Αριστερή Ενότητα καθώς θέλουμε να παράγουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που προάγει η σημερινή κοινωνία και οι φορείς της, με μέσα και τρόπους πιο κοντά στο περιβάλλον, στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, στους ‘αδύναμους’.

Σας καλούμε λοιπόν αύριο στις 6 Μαϊου 2019, στο Εφετείο Αθηνών που θα ανακοινωθεί η απόφαση του Μικτού Ορκωτού για την ανθρωποκτονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν από νεοναζί δολοφόνους στα Πετράλωνα την 17/1/2013. (2ος όροφος, αίθουσα Δ80Δ, 10πμ), Ας είμαστε μαζικά στο πλευρό της οικογένειας του Σαχζάτ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου