Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Προτεινόμενο ΠΛΑΙΣΙΟ για Γ.Σ. ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ 20/10


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΝΤ ??? …ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ!
ΜΑΖΙΚΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ
Η χρονιά που ξεκινά θα είναι καθοριστική για το μέλλον της χώρας, της νεολαίας και των εργαζομένων. H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε πλήρη συμφωνία με τις επιταγές των τεχνοκρατών του ΔΝΤ και της ΕΕ έχει ήδη περάσει μια σειρά από μέτρα όπως μείωση μισθών, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, ασφαλιστικόΚαλλικράτης κτλ., τα οποίαλειτουργούν προς όφελος του κεφαλαίου και εις βάρος του λαού. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου έχει λήξει ένας πρώτος κύκλος αντιπαράθεσης των δυνάμεων της εργασίας και της νεολαίας με την κυβέρνηση. Μετά το πρώτο πακέτο μέτρων που πέρασε από την κυβέρνηση η αντίδραση του κόσμου ήταν άμεση και μαζική. Ειδικά η μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της 5ης Μάη, με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που κατέβηκαν στο δρόμο για να διαδηλώσουν, έδειξε την μεγάλη αγανάκτηση του λαού απέναντι στις πολιτικές του δικομματισμού.
Η επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση και η Τρόικα δε θα μπορούσε να αφήσει απ' έξω την παιδεία. Μετά το “νέο σχολείο” καταπιάνονται με την τριτοβάθμια εκπαίδευση με στόχο να αλλάξουν ριζικά το “DNA” της και να καταργήσουν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της. Πριν ένα μήνα, στους Δελφούς η Διαμαντοπούλου ξεκίνησε τον τρίμηνο “διάλογο” για την παιδεία που θα κατατεθεί σαν νόμος πλαίσιο τον Δεκέμβρη που έρχεται. Πρόκειται για την εξειδίκευση του Μνημονίου και του Καλλικράτη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο στόχος τους είναι διπλός και διακηρυγμένος. Έχουν σκοπό να ιδιωτικοποιήσουν – εμπορευματοποιήσουν τη παιδεία. Να δημιουργήσουν τους όρους ώστε η παιδεία να είναι εμπόρευμα προς πώληση, τα ιδρύματα να παρέχουν υπηρεσίες παιδείας, το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο να κερδίζει και από την παιδεία. Το πανεπιστήμιο δεν θα είναι πλέον ούτε δωρεάν ούτε δημόσιο ούτε πανεπιστήμιο. Θα είναι ένα εκπαιδευτήριο που θα λειτουργεί σαν ανώνυμη εταιρία, μόνο σκοπό θα έχει την παραγωγή κέρδους και θα παρέχει κατάρτιση. Η εντατικοποίηση – πειθάρχηση των φοιτητών/τριών στη νέα «μνημονιακή» πραγματικότητα που διαμορφώνουν είναι μονόδρομος για να εφαρμόσουν τις πολιτικές τους. Θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα γενιά που θα μάθει να σκύβει το κεφάλι, να υποτάσσεται, να υπακούει τυφλά, τώρα που σπουδάζει, αύριο που (δεν) θα δουλεύει, μεθαύριο που θα προσπαθεί να διεκδικήσει.
Το νέο πανεπιστήμιο λοιπόν, θέλουν να έχει την εξής μορφή:

«Σχέδιο Καλλικράτης για το πανεπιστήμιο»ενώ εισηγείται τη συγχώνευση ή κατάργηση περιφερειακών τμημάτων, με στόχο τα συνολικά 40 ΑΕΙ και ΤΕΙ να μειωθούν στο μισό, τα κριτήρια για την εφαρμογή του θα είναι η οικονομική ανταποδοτικότητα των παρεχόμενων γνώσεων και η απορροφησιμότητα των πτυχιούχων απ’την αγορά εργασίας και όχι η κοινωνική ανταποδοτικότητα. Έτσι είναι σίγουρο πως τμήματα ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών(στα οποία ανήκουν και τα τμήματα της Φιλοσοφικής) θα θεωρηθούν μακροπρόθεσμα ως οικονομικά ατελέσφορα και θα συγχωνευτούν με άλλες σχολές ή θα κλείσουν. Συνέπεια ουσιαστικά των παραπάνω είναι η δημιουργία ιδρυμάτων πολλών ταχυτήτων με ταυτόχρονο «ξεκαθάρισμα» του προσωπικού δυναμικού και των φοιτητών που «περισσέουν».
«Οικονομική αυτοτέλεια» σημαίνει πως κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να βρίσκει οικονομικούς πόρους από ιδιώτες, περικόπτοντας στο ελάχιστο την κρατική χρηματοδότηση. Έτσι σταδιακά θα εξαλειφθεί η φοιτητική μέριμνα(στέγαση, σίτιση, μεταφορές) και ανοίγει ο δρόμος για την απευθείας πώληση υπηρεσιών εκπαίδευσης(τίτλοι σπουδών, μεταπτυχιακά προγράμματα) σε ιδιωτικά συμφέροντα. Το ιδιωτικό κεφάλαιο δηλαδή, με τις προτροπές της κυβέρνησης , θα εγκαινιάσει άλλον ένα τομέα κερδοσκοπίας εις βάρος του δημοσίου.
«Συμβούλιο διοίκησης-manager» σημαίνει ότι αντικαθίστανται η σύγκλητος και οι γενικές συνελεύσεις των τμημάτων μιας σχολής με επιτροπές, αποτελούμενες από «ειδικούς της αγοράς». Θα καταργήσουν δηλαδή το αυτοδιοίκητο κάθε ιδρύματος, όπου καθηγητές και φοιτητές, εκλεγμένοι μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, λαμβάνουν τις αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του πανεπιστημίου και τα προγράμματα σπουδών. Με λίγα λόγια θα ακυρωθούν τα συλλογικά όργανα και θα ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία ιδρυμάτων-επιχειρήσεων, αφαιρώντας από τους φοιτητές, που θα είναι οι αποδέκτες αυτής της «επιχειρηματικής εκπαίδευσης»,. το ήδη περιορισμένο δικαίωμα λόγου είχαν μέχρι τώρα.
«Αλλαγή τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» σημαίνει πως καταργούνται τα τμήματα και γίνεται εισαγωγή σε σχολές(ή ιδρύματα) και εισηγείται η καθιέρωση «πτυχίων πολλών μορφών, όχι μόνο τεχνικής, επαγγελματικής ή γενικής ή θεωρητικής εκπαίδευσης, αλλά και είδη πτυχίων, που μπορεί να είναι από τετραετή μέχρι μονοετή ή διετή ανάλογα με τις ανάγκες». Κάθε φοιτητής επιλέγει «ατομική διαδρομή» για τις σπουδές του, με συνέπεια την ακύρωση των σπουδών και των πτυχίων σε μια συγκεκριμένη επιστήμη, την κατάργηση των συλλογικών επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων και την αντικατάστασή τους από πιστοποιητικά προσόντων για ένταξη στο «Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων» και με προοπτική την ανεργία. Έτσι η κυβέρνηση προκαλεί μεγάλο πλήγμα στις συλλογικές διεκδικήσεις των εργαζομένων, προς όφελος των επιχειρήσεων και της εργοδοσίας.
«Κουπόνι» σημαίνει πως θα καθιερωθεί η κατά φοιτητή χρηματοδότηση και θα καταργηθεί η κατά ίδρυμα. Ο φοιτητής θα μετατραπεί σε πελάτη που αγοράζει υπηρεσίες εκπαίδευσης από το πανεπιστήμιο-επιχείρηση αλλά και από κάθε «πιστοποιημένο ιδιώτη», αφού με το σύστημα πιστοποίησης και τυποποίησης σπουδών-προσόντων μέσω πιστωτικών μονάδων θα είναι ισοδύναμες οι «διαδρομές σπουδών» και ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή διδάκτρων.
Σύμφωνο πρώτης απασχόλησης: Ο εργασιακός μεσαίωνας που ετοιμάζουν για τη νεολαία, παίρνει πλέον σάρκα και οστά με την εφαρμογή και στη χώρα μας του συμφώνου πρώτης απασχόλησης. Επιγραμματικά, πρόκειται για μια διάταξη η οποία θεωρεί τους νέους εργαζόμενους ως μια ειδική κατηγορία που με ηλικιακά, και μόνο, κριτήρια θα πρέπει να πληρώνεται λιγότερο από το υπόλοιπο σώμα των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει οτι θεσμοθετείται τριετής μαθητεία για νέους άνεργους με απολαβές γύρω στα 350 - 400 ευρώ, αλλά και δημιουργία "Συμβολαίου Πρώτης Απασχόλησης" που θα αφορά τις νέες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα οι οποίες θα αμείβονται με 550 ευρώ, έναντι των 740 ευρώ που ορίζει η τελευταία σύμβαση. Επί της ουσίας, μιλάμε για μια άνευ όρων παράδοση της νεολαίας στις ορέξεις της εργοδοσίας που με τη σειρά της σημαίνει ότι η δική μας γενιά θα είναι αυτή που θα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος για την έξοδο της χώρας από ην κρίση προσφέροντας φτηνή κι ελαστική εργασία προκειμένου να συντηρηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου.
Σύνοδος Πρυτάνεων & Αντι-σύνοδος: Απέναντι σε αυτή τη λογική και τις προτάσεις κατεδάφισης του δημόσιου πανεπιστημίου και του δωρεάν χαρακτήρα του, διοργανώνεται το διάστημα 18-24 Οκτώβρη, στο Ρέθυμνο μια διαδικασία αντι-συνόδου, απέναντι στη σύνοδο των Πρυτάνεων που θα συγκαλείται στο ίδιο χρονικό διάστημα στην περιοχή. Η αντι-σύνοδος αυτή σκοπό έχει να φέρει σε επαφή και να ενώσει όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θα γίνει ενημέρωση για τις προωθούμενες αλλαγές και θα συζητηθούν τρόποιπανελλαδικού συντονισμού όλων όσων θέλουν να αγωνιστούν για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Στη συγκρότηση αυτής της κίνησης φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων απ' όλες τις σχολές της χώρας, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η Αριστερή Ενότητα. Η παρουσία λοιπόν όσων φοιτητών/τριών αντιτίθεται στη βίαιη μετατροπή του πανεπιστημίου σε ανώνυμη εταιρία στην αντι-σύνοδο και η στήριξή της, είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
Ενάντια σε όλη αυτή την επίθεση εξειδίκευσης των κυβερνητικών μέτρων, των επιταγών της τρόικας και του Μνημονίου στην εκπαίδευση, το φοιτητικό κίνημα πρέπει να ανασυγκροτηθεί, πολιτικά και οργανωτικά, μέσα από συλλογικές διαδικασίες.Με τη δυναμική του παρουσία το φοιτητικό κίνημα μπορεί να σταθεί στο πλάι των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από το σύμφωνο πρώτης απασχόλησης, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, τις απολύσεις και τον εργασιακό μεσαίωνα συνολικότερα, ώστε να αποκρουστεί και αυτή η επίθεση στην δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον κόσμο της νεολαίας. Να υπερασπιστούμε τη δημόσια παιδεία, δίνοντας ξανά όραμα και προοπτική στη κοινωνία. Να γίνουμε η γενιά που μπορεί να αλλάξει ριζικά την ελληνική κοινωνία και να ανατρέψει τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, της τρόικας και του Μνημονίου μέσα από ένα μαζικό, παλλαϊκό κίνημα διεκδίκησης και ανατροπής. Να τους αποδείξουμε και έμπρακτα πως όσο αυτοί θα διατείνονται για το δημόσιο χρέος, για εμάς δημόσιο χρέος μας είναι, να τους στείλουμε από ‘κει που ήρθαν.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
· Να παρθούν πίσω τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι, να αποσυρθεί το φορολογικό νομοσχέδιο. Όχι στο Μνημόνιο. Όχι στο ΔΝΤ.
· Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ
· Να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία για τα ΚΕΣ. Να καταργηθούν και να ληφθεί μέριμνα για τους αποφοίτους.
· Να μην εφαρμοστεί το προεδρικό διάταγμα για τα συγγράμματα.
· Παροχή όλων των απαιτούμενων συγγραμμάτων και βελτίωσή τους, δωρεάν σημειώσεις για όλους τους φοιτητές.
· Να αποσυρθεί άμεσα ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός. Καμία συγκρότηση 4ετών επιχειρηματικών προγραμμάτων.
· Να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί ο νέος Νόμος Πλαίσιο
· Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την αναθεώρηση του άρ.16
· Να μην περάσουν οι εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας.
· Κατάργηση των νόμων για Αξιολόγηση, ΔΟΑΤΑΠ, ΙΔΒΕ
· Ενιαίο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα αναγνωρισμένα σε αυτό
· Κατάργηση των εξετάσεων του ΑΣΕΠ για τους απόφοιτους των ελληνικών πανεπιστημίων
· Μέλη ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
· Δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορές
· Όχι στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που πλήττουν τους νέους εργαζόμενους
· Να σταματήσει η εκποίηση του δημόσιου πλούτου
· Ενίσχυση της εσωτερικής δημοκρατίας στα Ιδρύματα-αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης στο 100% των μελών ΔΕΠ
· Καμιά προσπάθεια περιστολής του Πανεπιστημιακού Ασύλου
· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς απολαβές και ασφάλιση – Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
· Μαζική συμμετοχή του Συλλόγου στην παράσταση διαμαρτυρίας (αντισύνοδο) στη σύνοδο των πρυτάνεων στις 23 και 24/10 στο Ρέθυμνο
Κλειστή Σχολή την Παρασκευή 23/10 και το Σάββατο 24/10 για συμμετοχή των φοιτητών στην κινητοποίηση του Ρεθύμνου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου