Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Καινούργια αρχή, καινούργιοι αγώνες


Μετά το άγχος των πανελλαδικών τους κόπους και τις θυσίες αλλά και το ξεσάλωμα του καλοκαιριού..Καλώς ήρθες στη φιλοσοφική! Αφού περάσεις το κατώφλι της σχολής σου και καταφέρεις να γραφτείς (αν δεν στην έχουνε πέσει ήδη δαπίτες-πασπίτες να σε γράψουνε, λες και δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου!) χωρίς να παραμερίσεις τον ενθουσιασμό σου για την φοιτητική σου ζωή που μόλις ξεκίνησε, σκέψου τους προβληματισμούς μας για την κατάσταση που επικρατεί γυρω μας.
Η νεολαία της εξέγερσης
Όλο και περισσότερο προσπαθούν να μας πείσουν (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΜΜΕ, μεγαλοδημοσιογράφοι) ότι η νέα γενια δεν ‘’ασχολείται’’, κοιτάζει την πάρτη της, οτι ειναι γενιά του φραπέ και του καναπέ. Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο. Η νεολαία μάχεται, αγωνίζεται και διεκδικεί αυτά που της ανήκουν. Αποκορύφωμα της εξέγερσης του Δεκέμβρη, όταν όταν όλοι εμείς βγήκαμε στο δρόμο οργισμένοι με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη και αμφισβητήσαμε το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Όλοι εμείς (μαθητές,φοιτητές,εργαζόμενοι) δώσαμε τη μάχη ενάντια στην κυβένηση που που αφού πρώτα έκλεψε και ξεπούλησε έφτασε στο σημείο να δολοφονεί. Η εξέγερση του Δεκέμβρη μας έδειξε οτι όταν όλοι μαζί αγωνιζόμαστε οι από πάνω μας φοβούνται, μας έδειξε ότι μπορούμε να γίνουμε επικίνδυνοι. Και φέτος καλούμαστε να συνεχίσουμε στο δρόμο του αγώνα, της αντιστασης, του ξεσηκωμού.
Τα τρία τελευταία χρόνια η κυβέρνηση, προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει την εκπαίδευση πρώτα πρώτα με την εφαρμογή του νόμου-πλαισίου όπως θα έχειςακουστα.. Αυτό γιατί οι ευρωπαίοι υπουργοί παιδείας συμφώνησαν ότι η παιδεία είναι ένα εμπόρευμα, που πρέπει να πωλείται και να αγοράζεται. Σε αυτή την πολιτική, το ΠΑΣΟΚ συναινεί, αφού άλλωστε δεν έχει δεσμευτεί ότι θα πάρει πίσω το νόμο-πλαίσιο.

Τι σημαίνει ο νόμος-πλαίσιο για τους φοιτητές της φιλοσοφικής(και όχι μόνο…)
Οι συνέπειες αυτής της εφαρμογής έχουν αρχίσει να φαίνονται και στη σχολή μας.’Ηδη από πέρυσι με εκβιαστικό τρόπο μας ανάγκασαν να πληρώσουμε τα συγγράμματά μας , η εξεταστική περίοδος μειώθηκε σε 3 εβδομάδες, προστέθηκαν Σαββατοκύριακα στις εξεταστικές ως μέτρο τιμωρίας στους αγωνιστές φοιτητές του Δεκέμβρη, κόπηκε ένα μεταπτυχιακό στο τμήμα της Αγγλικής Φιλολογίας. Ταυτόχρονα,ενω ακυρώθηκαν μια σειρά από επιλεγόμενα μαθήματα στο θεατρικό, λόγω περικοπών στις δαπάνες μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση προσπάθησε να αναγνωρίσει τα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων που λειτουργούν στην Ελλάδα,τα λεγόμενα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, τα κολλέγια. Προσπάθησε δηλαδή να εξισώσει τα πτυχία μας με αυτά των κολλεγίων. Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση πριν από 2 χρόνια είχε θεσμοθετήσει όπως κι εσύ ξερεις καλύτερα τη βάση του 10 σαν όριο για την εισαγωγή στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ούτως ώστε να δημιουργήσει την πελατεία των ΚΕΣ. Στη σχολή μας μάλιστα είναι ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα καθώς υπάρχει πλήθος τέτοιων κολλεγίων που παρέχουν αμφιβόλου ποιότητας τίτλους σπουδών αντίστοιχους με αυτούς που παρέχουν τα τμήματα της Φιλοσοφικής.

Οι «αόρατοι» άνθρωποι της φιλοσοφικής
Κάτι που επίσης πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι στη φιλοσοφική εργάζονται χιλιάδες ακόμα άνθρωποι, στα συνεργεία καθαρισμού, στο κυλικείο, στο εστιατόριο, στις φοιτητικές εστίες. Συγκεκριμένα στη Φιλοσοφική βασικές λειτουργίες του πανεπιστημίου έχουν ξεπουληθεί από καιρό. Τέτοιες είναι η καθαριότητα και η σίτιση αλλά και άλλες όπως το βιβλιοπωλείο, το φωτοτυπείο, η υπηρεσία ηλεκτρολόγων. Η σχολή μας είναι γεμάτη από εργαζόμενους ευέλικτους που δουλέυουν κατω από τις πιο σκληρές συνθήκες για 5-6 εργολάβους και οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους κάθε φορά που αλλάζει ο διαγωνισμός και καινούριοι εργολάβοι(πιο ανταγωνιστικοί) έρχονται στη σχολή μας. Οι καθαρίστριες της σχολής μας, που εργάζονται σε συνθήκες Κούνεβα, είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της εκμετάλλευσης που συντελείται μέσα στο πανεπιστήμιο.

Μην τους ακούς…
Τέλος αυτές τις μέρες οι κάθε λογής ‘’επίσημοι’’ της σχολής θα σε καλωσορίσουνε στο ιερό "τέμενος" του πανεπιστημίου. Στα αμφιθέατρα, στα μαθήματα, στους διαδρόμους, στην υποδοχή των πρωτοετών θα σου πούνε για το πόσο περήφανος πρέπει να είσαι ως ακαδημαικός πολίτης, πόσο πρέπει να διαβάζεις, να τρέχεις όλοι τη μέρα, να σκύβεις το κεφάλι κλπ. Από την άλλη, η ΔΑΠ (παράταξη της Ν.Δ) και η ΠΑΣΠ (Παράταξη του ΠΑΣΟΚ) θα σε καλούν σε πάρτι, κλαμπς, εκδρομές στη Μύκονο κλπ . Κυρίως όμως θα σου πούνε, να μην ασχολείσαι με την πολιτική, να μην παρασυρθείς από την αριστερά, αυτούς που «κλείνουν» τη σχολή κάθε τρεις και λίγο, και να κοιτάξεις την πάρτι σου, τα μαθήματα σου, να περνάς καλά. Δηλαδή θέλουν να είσαι στην πρίζα και στο σχολείο, και στη σχολή και αργότερα στη δουλειά σου…

Συλλογικότητα, αγώνες, αλληλεγγύη
Εμείς μιλάμε για την αξία των συλλογικών διεκδικήσεων και των κοινών αγώνων. Να σου θυμίσουμε ότι το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο είναι ακόμα δημόσιο οφείλεται σε σκληρούς και μεγάλους αγώνες που δώσαμε οι φοιτητές τα προηγούμενα χρόνια μαζί με ένα μεγάλο αριθμό, αγωνιστών καθηγητών. Σε καλωσορίζουμε λοιπόν στο Σύλλογο Φοιτητών Φιλοσοφικής του οποίου είσαι μέλος μετά την εγγραφή σου σε κάποιο από τα τμήματα της σχολής. Ο σύλλογος μας δίνει τη μάχη μαζί με πολλούς ακόμα για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται οι γενικές μας συνελεύσεις. Εκεί όλοι οι φοιτητές αυζητάμε για τα προβλήματα που μας απασχολούν και παίρνουμε αποφάσεις για τις συλλογικές μας δράσεις. Ιδιαίτερα στη σχολή μας, οι γενικές συνελεύσεις σε περιόδους αγώνων, είναι πολύ μαζικές, έχοντας φτάσει κατά καιρούς τα 1000 άτομα. Η παρουσία όλων μας είναι απαραίτητη και αναγκαία (ακόμα και αν χρειαστεί να χάσουμε 1-2 μαθηματάκια) ώστε οι αποφάσεις μας να έχουν μεγαλύτερη δύναμη. Να μην αφήσουμε άλλους να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Γιατί ένα είναι σίγουρο, το επόμενο διάστημα ανεξάρτητα με το ποια κυβέρνηση θα έχουμε απέναντι μας, οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία είναι πρώτη προτεραιότητα, και θα χρειαστεί σύντομα να ξαναβγούμε στους δρόμους.

Και τώρα ας συστηθούμε, λέγε με ΑΡΕΝ
Η Αριστερή ενότητα είναι το μόνο πραγματικά μαζικό και ενωτικό εγχείρημα της αριστεράς σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μετά τον αγώνα του Άρθρου 16 και τη νίκη απέναντι στη κυβέρνηση, φοιτητικές παρατάξεις της αριστεράς καταλάβαμε ότι μόνο με ενωτική και συντονισμένη δράση μέσα και έξω από τις σχολές μπορούμε να πετύχουμε νίκες. Φτιάξαμε την Αριστερή Ενότητα ώστε η δράση μας να είναι πιο αποτελεσματική και καλέσαμε σε αυτό το εγχείρημα και τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς (ΠΚΣ και ΕΑΑΚ) αλλά δυστυχώς η απάντηση ήταν αρνητική. Παρόλα αυτά εμείς ενώσαμε τις δυνάμεις μας ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε σε όλα. Αντίθετα, θεωρούμε ότι η ύπαρξη διαφορετικών απόψεων είναι ο πλούτος και η δύναμή μας,
Στη Φιλοσοφική, η ΑΡΕΝ αποτελείται από τα ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΧΗΜΑΤΑ, το ΔΙΚΤΥΟ, τη ΜΑΤΣΕΤΑ, τους ΦΟΙΤΗΤΕΣ-ΤΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ και ανένταχτους φοιτητές-τριες.
• Έχουμε πάρει πρωτοβουλίες σε όλα τα τμήματα της φιλοσοφικής για τη μη εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο, την αξιολόγηση, τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό.
• Η προσπάθεια μας πάντα σε αυτούς τους αγώνες ήταν να έχουμε σύμμαχους αγωνιστές καθηγητές, στη βάση των κοινών μας συμφερόντων, για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και στην κατεύθυνση του να χτίσουμε ένα δυνατό πανεκπαιδευτικό μέτωπο.
• Συμμετέχουμε ενεργά στις διαδικασίες του συλλόγου μας, προτείνοντας ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες. Οι πρωτοβουλίες μας μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ψηφίσματα και συμμετοχή του συλλόγου μας, σε αντιρατσιστικά και περιβαλλοντολογικά γεγονότα , εργατικές κινητοποιήσεις. Ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα του ρατσισμού, προσπαθούμε να οργανώσουμε αντιρατσιστικές δράσεις στη σχολή, με εκδηλώσεις, συζητήσεις, επισκέψεις στο διδασκαλείο ξένων γλωσσών, που φοιτούν μετανάστες συμφοιτητές μας.
• Στις μεγάλες εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις επιμείναμε και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε έτσι ώστε οι καταλήψεις μας να είναι μαζικές και ζωντανές, με διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν την αμεσοδημοκρατική συμμετοχή όλων των φοιτητών. Πολλές φορές μετά από προτάσεις μας, έγινε δυνατή η απεύθυνση του συλλόγου μας στην τοπική κοινωνία. (διαδηλώσεις σε γειτονιά, επίσκεψη σε εργασιακούς χώρους)
• Για μας, τα πιο ριζοσπαστικά μέσα αγώνα, είναι και τα πιο αποτελεσματικά. Οι συνελεύσεις, οι διαδηλώσεις, οι απεργίες και οι καταλήψεις είναι τα πιο δυνατά μας «όπλα» απέναντι στις επιθέσεις τους.
• Πιστεύουμε ότι η αριστερά πρέπει να κινείται ενωτικά σε αυτά που συμφωνεί γι αυτό και οι πρωτοβουλίες μας απευθύνονται πάντα σε όλες τις αριστερές παρατάξεις της σχολής, ενώ προσπαθούμε η ενότητα να προχωράει και σε επίπεδο συνελεύσεων, κοινών πλαισίων κλπ.
• Για μας ο κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους, είναι προϋπόθεση για να κερδίσουμε όλοι. Γι αυτό και η ΑΡΕΝ φιλοσοφικής καλεί τους φοιτητές σε όλες τις εργατικές κινητοποιήσεις, απεργίες κλπ. Μας ενδιαφέρει όμως ακόμα περισσότερο ο κοινός αγώνας και με τους εργαζόμενους της σχολής μας. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε πάρει πρωτοβουλίες που αφορούσαν τις καθαρίστριες της σχολής μας. Αυτό που διεκδικούμε είναι να φύγουν οι εργολάβοι από το πανεπιστήμιο και να προσληφθούν οι καθαρίστριες ως μόνιμες από το ίδιο το πανεπιστήμιο. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι σε εξέλιξη καμπάνια ενημέρωσης των φοιτητών , ενώ έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο εκδηλώσεις και βιντεοπροβολές με τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζόμενων.
• Και βέβαια από τη δράση μας δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις. Την προηγούμενη άνοιξη, η παράσταση «Ο Μαρξ στο Σόχο» που οργάνωσε η κοσμητεία φιλοσοφικής, προτάθηκε και οργανώθηκε από την Αριστερή Ενότητα. Μια παράσταση που συγκέντρωσε 1500 άτομα στο μεγάλο αμφιθέατρο της σχολής.

Βέβαια έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε και πολλές μάχες να δώσουμε. Γι αυτό σε καλούμε να ενισχύσεις το εγχείρημα μας και να αγωνιστούμε μαζί για να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης εντός και εκτός σχολής!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου