Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΠΑΣΠ ή αλλιώς…ΠΑΣΟΚ

Η ελληνική κυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία ως κυβέρνηση ψευτών και απατεώνων. Άλλα υποσχέθηκε προεκλογικά, άλλα υλοποίησε μετεκλογικά. Και από τότε μέχρι σήμερα, κάθε βδομάδα, άλλα λέει και άλλα κάνει. Αυτά που αποκλείει τον ένα μήνα, τον επόμενο τα θεωρεί αναπόφευκτα. Η γραμμή άμυνας που έχει, είναι μόνο για τα παπαγαλάκια της τηλεόρασης. Το περίστροφο (ή αλλιώς ΔΝΤ) που ζήτησε από την ΕΕ για να «εκβιάσει τις αγορές», τελικά το έβαλε στο στόμα της χώρας και πυροβόλησε. Είναι μια κυβέρνηση αποτυχημένη. Πάνω από όλα είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη. Οργανώνει και προχωρά στη μεγαλύτερη ληστεία και αναδιανομή πλούτου από τους πολλούς στους λίγους.

Το σενάριο τρόμου που γράφουν για την ελληνική κοινωνία δεν έχει τέλος. Κάθε μέρα θα έρχονται χειρότερα. Μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική ανατροπή είναι ο μόνος εφικτός τρόπος επιβίωσης. Διαφορετικά οι εγχώριοι πολιτικοί και οι διεθνείς επιτηρητές των αγορών, μας οδηγούν κατευθείαν στην εξόντωση. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ γκρέμισε και το τελευταίο φράγμα: έβαλε την οικονομική και κοινωνική πολιτική υπό την απόλυτη κατοχή των ΔΝΤ και ΕΕ. Το αποτέλεσμα;

• Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και συντάξεων
• αύξηση του ΦΠΑ στο 23%
• απελευθέρωση απολύσεων
• ανασφάλιστη εργασία των νέων και …έπεται συνέχεια όπως μας απείλησε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός οικονομικών την Κυριακή 2/5.

Ωστόσο στο ελληνικό πανεπιστήμιο υπάρχει ένας συγκεκριμένος πολιτικός χώρος που επιλέγει μπροστά σε όλες αυτές τις εξελίξεις να κρατά στάση, αν μη τι άλλο, μυστηριώδη για τους ανυποψίαστους και τουλάχιστον προκλητική για τους πιο… υποψιασμένους.

Πρόκειται για τη φοιτητική παράταξη όπου μην κατεβαίνοντας στην γενική συνέλευση, επαίρεται παράλληλα για την αυτονομία της ενώ φουσκώνει από υπερηφάνεια όταν δηλώνει ότι είναι ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τη φοιτητική παράταξη όπου στα διοικητικά συμβούλια του Συλλόγου υπερασπίζεται ανοιχτά τα μέτρα της κυβέρνησης και του ΔΝΤ και δεν βρίσκει λόγο να διεξαχθεί γενική συνέλευση(???). Πρόκειται με δυο λόγια για μία συνδικαλιστική παράταξη όπου σε κάθε σύλλογο κοινή συνισταμένη των προσπαθειών της (ανεξαρτήτως των διαφορετικών μεθόδων που χρησιμοποιεί από σχολή σε σχολή-λ.χ. αλλού συντάσσεται υπέρ των μέτρων και αλλού κατά κρίνοντας ανάλογα με το ακροατήριο που απευθύνεται) αποτελεί το μπλοκάρισμα κάθε κινηματικής δράσης και η στοίχιση με την κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Η απάντηση τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολη… Πρόκειται για την ΠΑΣΠ που σε αυτό το διάστημα επιλέγει να φανερώσει τον πραγματικό της εαυτό υπηρετώντας τα κυβερνητικά σχέδια για διέξοδο από την κρίση σε βάρος του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας.

Στην προσπάθεια της αυτή να αναπαράγει κλίμα «κανονικότητας» σε όλες τις σχολές έχει προφανώς επιστρατεύσει και τις τεχνικές χαμαιλεοντισμού που τη διακρίνουν. Είναι γνωστή άλλωστε η ικανότητα της να αλλάζει τελείως στάση ανάλογα με τους συσχετισμούς της σχολής. Δεν ξεχνάμε, για παράδειγμα, ότι στο κίνημα ενάντια στην αναθεώρηση του αρ.16 σε κάποιους συλλόγους στήριζε το αγωνιστικό ενωτικό πλαίσιο και σε άλλους συλλόγους τασσόταν στο πλευρό της ΔΑΠ με πλαίσια αντικατάληψης. Σε αυτό το ίδιο πλαίσιο κινείται και το επιχείρημα που μονίμως μεταχειρίζονται οι συνάδελφοι της ΠΑΣΠ: «η ΠΑΣΠ δε συνδέεται με κανέναν τρόπο με το ΠΑΣΟΚ». Σε μία τέτοια συγκυρία λοιπόν η ΠΑΣΠ αντί να υπεκφεύγει χρησιμοποιώντας φθηνά συνδικαλιστικά επιχειρήματα καλύτερα να ξεκινήσει να απολογείται. Να απολογείται που είναι η κυβερνητική παράταξη μέσα στα πανεπιστήμια που αποσιωπά τα πολιτικά ζητήματα που καθορίζουν τις ζωές μας και μαυρίζουν το εργασιακό μας μέλλον. Και που κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να επιβάλλει την παθητικότητα στους φοιτητές ώστε να μείνουμε θεατές σε αυτή τη λεηλασία δικαιωμάτων που επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εδώ εντάσσεται και η επιλογή της να αποφεύγει και να σαμποτάρει τις Γενικές Συνελεύσεις ακριβώς γιατί τρέμει την πολιτική συζήτηση, τώρα ακόμα περισσότερο που το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε τη χώρα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και στο ΔΝΤ.

Η ΠΑΣΠ θα έπρεπε να ντρέπεται να εμφανίζεται στη σχολή!!!

Ο στόχος της ΠΑΣΠ είναι ξεκάθαρος: να μην δημιουργηθεί καμία αντίδραση στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Όσο και να μας λέει ότι δεν έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς για αυτούς η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Για αυτό άλλωστε - στο μόνο κείμενο που αναφέρθηκε στα οικονομικά μέτρα - ακολουθώντας τις ίδιες γραμμές άμυνας με το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να μας πείσει ότι όλα αυτά είναι αναγκαία. Γι’ αυτό δε θέλει να γίνει καμία Γενική Συνέλευση, ακόμα και ενόψει απεργιών και κινητοποιήσεων. Όποιος παίρνει θέση με την κυβέρνηση, την κομισιόν, το ΔΝΤ είναι εχθρός για τους εργαζομένους, τη νεολαία, για την κοινωνία ολόκληρη. Κι η ΠΑΣΠ έχει ήδη διαλέξει στρατόπεδο…

ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ…

Ο κόσμος, όμως, βράζει και οι πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν τις ακραίες επιλογές στη οικονομία, ενδεχομένως να είναι εξίσου ακραίες. Ο στόχος είναι να μετατραπεί η απογοήτευση σε ενεργή πολιτική στάση. Αυτή την περίοδο ένας μόνο τρόπος μπορεί να αποτρέψει την επερχόμενη κατάσταση: Να υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα εμείς οι νέοι το δικαίωμά μας σε μια αξιοπρεπή ζωή.
Πρέπει να μετατρέψουμε την απογοήτευση σε δύναμη για αγώνες! Να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας και να ορθώσουμε το ανάστημά μας, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας. Απέναντι στην κυβέρνηση, στο ΔΝΤ και στους κυβερνητικούς εκπροσώπους στις σχολές (βλ. ΠΑΣΠ) που προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα πάνε καλά, ότι όλα τα μέτρα είναι αναγκαία, θα σηκώσουμε τη δική μας σημαία, αυτήν της αξιοπρέπειας!

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ,
ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ, ΜΑΖΙΚΟΥ, ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

• ΕΞΩ ΤΟ ΔΝΤ
• ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου