Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Νευρώσεις του Προγράμματος Ψυχολογίας…

Σε μία περίοδο διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου και συνεχόμενης υποβάθμισης του δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης (Νόμος Πλαίσιο, νόμοι για την έρευνα και την αξιολόγηση, νόμος για τα μεταπτυχιακά) βλέπουμε πως και το τμήμα ψυχολογίας της Φιλοσοφικής αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στο τομέα της διανομής συγγραμμάτων και λειτουργίας των μεταπτυχιακών . Την ίδια στιγμή και ενώ η Ελλάδα αρχίζει να δέχεται τα καταστροφικά αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και οι υπόλοιπες κυρίαρχες δυνάμεις στην Ε.Ε., οι δομές της ψυχικής υγείας καταρρέουν.

-Λίγα λόγια για το πρόγραμμα Ψυχολογίας…

Πιο συγκεκριμένα στη τελευταία εξεταστική οι φοιτήτριες /-ες του Προγράμματος αναγκαστήκαμε να δώσουμε τα μαθήματα κάτω από εξαιρετικά άσχημες συνθήκες με διανομή των συγγραμμάτων μόλις λίγες μέρες πριν την εξεταστική, χωρίς ορισμένη ύλη και με πολλές περιπτώσεις φοιτητών /-τριων που αναγκάστηκαν να πληρώσουν τα βιβλία για να προλάβουν να διαβάσουν. Για όλα αυτά δε φταίει φυσικά η κατάληψη της σχολής, κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν ανοιχτές οι γραμματείες, όπως ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και μέρος των καθηγητών υποστήριξαν αλλά η εφαρμογή της διάταξης του νόμου-πλαίσιο για τις λίστες συγγραμμάτων. Παρά τους συνεχόμενους αγώνες του φοιτητικού κινήματος για την ανατροπή του Νόμου και το μπλοκάρισμα της περικοπής των δωρεάν συγγραμμάτων , η αδιάλλακτη στάση του υπουργείου οδήγησε τα περισσότερα ΑΕΙ μαζί και τη Φιλοσοφική να υποστεί τις καταστροφικές επιπτώσεις που βιώσαμε στη τελευταία εξεταστική

Στην ίδια λογική των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το υπουργείο πέρασε πρόσφατα και το νόμο για τα μεταπτυχιακά σύμφωνα με τον οποίο τα προγράμματα πρέπει να αναζητήσουν χρηματοδότηση από ιδιώτες, να βάλουν δίδακτρα και να υποβληθούν σε αξιολόγηση. Έτσι εξηγείται και η αδυναμία του μεταπτυχιακού προγράμματος Κλινικής Ψυχολογίας να δεχτεί νέους φοιτητές και φοιτήτριες μέχρι να διασφαλιστούν οι πόροι λειτουργίας του. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η καταστροφική πολιτική του υπουργείου στην δημόσια εκπαίδευση που οδηγεί το μοναδικό μεταπτυχιακό Κλινικής Ψυχολογίας στην Αθήνα να μην δέχεται άλλους φοιτητές.

-Κατάρρευση της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα !


Όλο το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις διάφορες μονάδες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Συγκεκριμένα στο Δρομοκαίτιο και στο Δαφνί παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις προσωπικού με αποτέλεσμα τα Ψυχιατρικά νοσοκομεία να λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας. Ταυτόχρονα η λεγόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση καταρρέει με χρωστούμενους μισθούς, απολύσεις και παύση λειτουργίας δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Το πρόγραμμα Ψυχαργώς και η διαδικασία της αποασυλοποίησης και της κοινωνικής επανένταξης έχει οδηγηθεί στη πρόθυρα της καταστροφής .Εργαζόμενοι και ψυχικά ασθενείς αντιμετωπίζουν την συνολική απαξίωση και τις κυβερνητικές πολιτικές που σταδιακά οδηγούν το συγκεκριμένο σύστημα σε κατάρρευση. Την ίδια στιγμή 73 κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών) οδεύουν προς τη χρεοκοπία εξαιτίας των οφειλών του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης ύψους 14 εκατ. Ευρώ ενώ το 35% του ειδικευμένου προσωπικού έχει ήδη αποχωρήσει.


-Για μία κριτική ματιά στο περιεχόμενο των σπουδών…


Πέρα από τα πολύ υλικά παραδείγματα στα προβλήματα που υπάρχουν στο τμήμα μας αλλά και στη ψυχική υγεία στην Ελλάδα πρέπει να αναδείξουμε τους όρους με τους οποίους διεξάγονται οι σπουδές ψυχολογίας στο Πρόγραμμα Ψυχολογίας. Η έλλειψη ισότιμης παρουσίασης όλων των θεωρητικών ρευμάτων της ψυχολογίας καθώς και των σημαντικών θεωρητικών έργων που άσκησαν κριτική στη Ψυχιατρική και την έννοια της ‘‘αρρώστιας’’ συνολικά δε μπορούν παρά να μας καθιστούν επιφυλακτικούς. Ταυτόχρονα η ιδιαίτερη συνύπαρξη ενός έντονου τεχνοκρατισμού στη ψυχολογία (έμφαση στη διεξαγωγή τεστ και ερευνών και στη μάθηση συγκεκριμένων τεχνικών) και ενός συντηρητισμού ο οποίος ψάχνει επίμονα να βρει ατομικές αποκλίσεις για να τις θεραπεύσει οδηγεί στην αναπαραγωγή και εμπέδωση των κυρίαρχων ιδεών. Εμείς αντίθετα υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερη άσκηση γόνιμης κριτικής και συνεχής αμφισβήτηση της παρεχόμενης γνώσης.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
-Μαζικούς διορισμούς ψυχολόγων στο Δημόσιο με στόχο τη κάλυψη των οργανικών θέσεων(σχολεία, ψυχιατρικά νοσοκομεία κλπ)
-πληρωμή των χρωστούμενων μισθών στους εργαζόμενους στις μονάδες ψυχικής υγείας
-Συνέχιση της διαδικασίας της αποασυλοποίησης και κοινωνικής επανένταξης και δημιουργία δημόσιων κέντρων ως μόνιμες δομές με επαρκή χρηματοδότηση από το υπουργείο
-Καταβολή μισθού στους φοιτητές και τις φοιτήτριες ψυχολογίας για τις 2 υποχρεωτικές εξηντάωρες πρακτικές εργασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου