Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ


Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ

•Επιστροφή στην πραγματικότητα…

Μετά τις διακοπές του Πάσχα ερχόμαστε και πάλι αντιμέτωποι με τις πρώτες συνέπειες των κυβερνητικών μέτρων, καθώς όσο περισσότερο μειώνεται το μηνιαίο εισόδημα κάθε εργαζόμενου άλλο τόσο ακριβαίνουν οι τιμές των ειδών πρώτης κατανάλωσης. Κι ενώ μέρα με τη μέρα καταδεικνύεται όλο και πιο ξεκάθαρα το αδιέξοδο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που οδήγησαν στην σημερινή κρίση, η κυβέρνηση του Πασόκ συνεχίζει την ίδια τακτική, εντείνοντας την ανεργία, δημιουργώντας ένα αβέβαιο μέλλον για τους εργαζόμενους. Οι κινήσεις αυτές μας οδηγούν ξεκάθαρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έναν οργανισμό που από όποια χώρα και αν πέρασε άφησε πίσω του στην κυριολεξία καμένη γη.Τα ακόμη πιο σκληρά μέτρα είναι πλέον πραγματικότητα αφού προετοιμάζεται το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το περαιτέρω ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου και γενικότερα η επέκταση της «ελεύθερης» αγοράς που είναι και η μόνη αιτία που οδήγησε σε αυτήν την τεράστια κρίση το παγκόσμιο οικονομικό καπιταλιστικό σύστημα

•ΚΕΣ

Η παράσταση όμως δεν τελειώνει εδώ καθώς την Παρασκευή 9/4 το Συμβούλιο της Επικρατείας(ΣτΕ)έκρινε συνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα (που συνυπογράφουν Διαμαντοπούλου και Παπανδρέου) που ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία 36/05 η οποία αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των ΚΕΣ(Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών). Ουσιαστικά πρόκειται για την, από την πίσω πόρτα, καταπάτηση του αρ.16 και του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των κολεγίων και των ΚΕΣ, ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με την επικείμενη αναγνώριση των ΚΕΣ προωθείται η εξίσωση των ιδιωτικών ΚΕΣ με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας που ουσιαστικά σημαίνει εξίσωση των πτυχίων των δημοσίων πανεπιστημίων προς τα κάτω. Αυτό συμβαίνει διότι τα ΚΕΣ παρέχοντας ακαδημαϊκή λειτουργία αμφιβόλου ποιότητας και πουλώντας πτυχία και ελπίδα σε όσους δεν κατάφεραν να επιτύχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, παράλληλα απαιτούν τριετή φοίτηση σε αντίθεση με αυτή των ΑΕΙ και ΤΕΙ.Έτσι δημιουργούν εργαζομένους δύο ταχυτήτων, κατακερματίζοντας συγχρόνως τις συλλογικές εργασιακές διεκδικήσεις τους. Το τελευταίο φαίνεται ξεκάθαρα στο ότι οι απόφοιτοι των ΚΕΣ θα μπορούν να εγγράφονται στα επιμελητήρια(τεχνικό και οικονομικό), στους συλλόγους(δικηγορικό ή ιατρικό), ακόμα και να δίνουν εξετάσεις στον ΑΣΕΠ. Με τον συγκεκριμένο τρόπο σπουδών και παροχής πτυχίου δημιουργείται ένα νέο ευέλικτο και υπερεξειδικευμένο μοντέλο εργαζομένου που θα μπορεί πολύ εύκολα να υποτάσσεται στις εκάστοτε επιταγές των αγορών και του κεφαλαίου και να μην διεκδικεί τίποτα.
Μόνη λύση είναι η άμεση κατάργηση των αδειών λειτουργίας των κολεγίων και των κέντρων ελευθέρων σπουδών με νομοθετική ρύθμιση., καθώς η λειτουργία τους παραβιάζει το Σύνταγμα, ακυρώνει το τετραετές ή πενταετές των βασικών σπουδών και των πτυχίων, θρυμματίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων μας, υποβαθμίζει και αποδιαρθρώνει τον ενιαίο εθνικό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης.

•Η απάντησή μας…

Το φοιτητικό κίνημα έχει αποδείξει στο παρελθόν(άρθρο 16-06’/07’) πως με τους αγώνες του μπορεί και πετυχαίνει νίκες. Καιρός είναι να αποδείξουμε και τώρα, σε συνθήκες οξυμένης οικονομικής κρίσης πως μπορούμε να αντισταθούμε στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να ορθώσουμε τείχος στο πλάι των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, διεκδικώντας την παιδεία, την εργασία και συνολικότερα τη ζωή που μας ανήκει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου