Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Να τσακίσουμε το φασισμό και στις σχολές!


Να τσακίσουμε το φασισμό και στις σχολές!


Aπό το καλοκαίρι βιώνουμε όλο και πιο έντονα έναν συνεχή εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας. Μια πορεία που ξεκινά από τις συνεχείς τρομοκρατικές δηλώσεις(θα φύγουμε από το ευρώ αν καταργήσουμε τα μνημόνια, θα αδειάσουν τα ράφια)της συγκυβέρνησης(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), συνεχίζουν με την δημοσιοποίηση των στοιχείων οροθετικών ιερόδουλων ως φορείς ‘’υγειονομικής βόμβας’’, τον ‘’Ξένιο Ζευς’’ και τα αστυνομικά πογκρόμ σε μετανάστες που μεταφέρουν το ρατσιστικό μίσος χωρίς να λύνουν κανένα πρόβλημα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ως άλλα ‘’Γκουαντάναμο’’, την απαγόρευση διαδηλώσεων(βλ. επίσκεψη Μέρκελ), την τρομοκρατική καταστολή μέχρι και τα βασανιστήρια(15 αντιφασιστών) στη ΓΑΔΑ με την απόλυτη κάλυψη του υπουργού Προ.Πο. Δένδια και τη συνολική ιδεολογική συσκότιση που επιφέρουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ και λογοκρισία (Βαξεβάνης, Αρβανίτης-Κατσίμη).
Όλο αυτό το σκηνικό εκτρέφει έναν ηθικολογικό λόγο(π.χ. λαμόγια, διεφθαρμένοι), μια κουλτούρα ανταγωνισμού στο εσωτερικό των υποτελών τάξεων(π.χ. έλληνες εναντίον ξένων, γηγενείς εναντίον μεταναστών, επιβατών εναντίον οδηγών λεωφορείων) και τελικά την επικράτηση του κοινωνικού κανιβαλισμού και του διάχυτου φόβου. Μιας κατάστασης που έχει άμεση σχέση με την άνοδο του νεοναζιστικού(γιατί αυτό είναι) μορφώματος της Χρυσής Αυγής και κάθε επίδοξου μιμητή της. Μια άνοδος όμως, που έχει απόλυτη σχέση με τις πολιτικές του Μνημονίου και την κοινωνική εξαθλίωση(ανεργία,επισφάλεια,απόγνωση) που επιφέρουν σε συνδυασμό με την διαχείριση της κρίσης και των κοινωνικών προβλημάτων από τη σημερινή ακροδεξιά συγκυβέρνηση-εσωτερική τρόικα του Σαμαρά.
Τα περιστατικά της φασιστικής βίας έχουν γίνει καθημερινότητα στις γειτονιές όλης της χώρας. Η λίστα των θυμάτων από τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής είναι ατελείωτη: έχοντας ξεκινήσει από τους μετανάστες, επεκτείνουν την τραμπούκικη δράση τους στους ομοφυλόφιλους, αριστερούς, ακτιβιστές, απεργούς, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς και μαθητές, μέλη αντιφασιστικών επιτροπών. Με λίγα λόγια, όποιος είναι «διαφορετικός» απ’ τη διεστραμμένη Γκαιμπελική τους αντίληψη του «φυσιολογικού» και όποιος αντιστέκεται στη βάρβαρη πραγματικότητα της Τρόικα και των μνημονίων με ένα απελευθερωτικό αντιπρόταγμα, μπαίνει στο στόχαστρο των νεοναζί. Την ίδια στιγμή η δήθεν αντισυστημική Χρυσή Αυγή επιβεβαιώνει καθημερινά με λόγια και πράξεις ότι όχι μόνο δεν είναι ενάντια στο σύστημα και τους υπαλλήλους του αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί το οπλισμένο χέρι του συστήματος ενάντια στους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους, ζητώντας περισσότερες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές(!), συναινώντας στο ξεπούλημα-ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, αμφισβητώντας την εξέγερση και τους νεκρούς αγωνιστές του Πολυτεχνείου το 73’(!!!).

Όπως είναι φυσικό και στις σχολές , ως ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, οργανικό μέρος της και με μια έντονη μάλιστα κοινωνική κινητικότητα, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται έναν χρόνο τώρα, ψήγματα φασιστοβλακείας και ακροδεξιών. Τα περιστατικά τραμπουκισμών και συμμορίτικων απειλών σε Φυσικό και στη σχολή μας πέρυσι, στην Ιατρική τον Σεπτέμβρη και οι πρόσφατες αναγραφές ναζιστικών συνθημάτων σε χώρους της Πανεπιστημιούπολης πρέπει να μας προβληματίσουν και ενεργοποιήσουν όλες και όλους. Τέτοια περιστατικά πήραν, βέβαια, απάντηση από μαζικές αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων καθώς και από δράσεις-πορείες που απονομιμοποίησαν κάθε φασιστική πρακτική. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε βέβαια και το υπόλοιπο μισό του προσώπου του φασισμού, που μοιάζει με τη θεσμική επίφαση δημοκρατίας και αποτυπώνεται στο πρόσωπο πανεπιστημιακών που ισχυρίζονται πως ανάμεσα σε έναν πρόσφυγα και ένα ελληνόπουλο υποψήφιο για κάποια βαθμίδα της εκπαίδευσης θα πρέπει να προτιμάται ο δεύτερος. 

Χρέος μας είναι σηκώσουμε αντιφασιστικό και δημοκρατικό τείχος σε κάθε σχολή, σε κάθε επίπεδο φασίζουσας πρακτικής ή νοοτροπίας. Όπως στις γειτονιές πληθαίνουν οι αντιφασιστικές πρωτοβουλίες και επιτροπές, οι αντιφασιστικές μοτοπορείες, τα δίκτυα αλληλεγγύης, τα εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης και άμεσης δημοκρατίας, έτσι να δομήσουμε και το θετικό μας αντιπαράδειγμα μέσα στις σχολές. Να ξαναβάλουμε μπροστά τους αντιφασιστικούς αγώνες του φοιτητικού κινήματος-από τον αντιδικτατορικό αγώνα μέχρι σήμερα-και να παλέψουμε μαζί με την υπόλοιπη πανεπιστημιακή κοινότητα και τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τις κυβερνήσεις του.


Μπορούμε να σπάσουμε το φόβο! Μπορούμε να σταματήσουμε τη φασιστικοποίηση της κοινωνίας από κράτος και νεοναζί.

Καλούμε σε: 
Ανοιχτή συνέλευση την ερχόμενη Τετάρτη 5/12 στις 13:00 στο αίθριο της Φιλοσοφικής για την δημιουργία αντιφασιστικής πρωτοβουλίας και την οργάνωση συζητήσεων, φεστιβάλ, προβολών για την ενεργοποίηση του συλλόγου και τη δημιουργική αναζωογόνηση της σχολής μας.





Α




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου