Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Ανακοίνωση ΑΡΕΝ ΕΚΠΑ για τη Σύγκλητο στις 15/5 και το προσχέδιο του νέου Οργανισμού


Την Πέμπτη 15/5 συνεδρίασε η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ με τη μαζική παρουσία φοιτητών και εργαζομένων. Κεντρικής σημασίας παραμένει το ζήτημα των διαθεσιμοτήτων των διοικητικών, οι οποίοι παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Αρβανιτόπουλου παραμένουν ουσιαστικά απολυμένοι. Το υπουργείο, βέβαια, ζητά εντός δύο εβδομάδων να κατατεθεί από την αρμόδια επιτροπή της Συγκλήτου, πέρα από το οργανόγραμμα που θα κσθορίζει τις νέες θέσεις εργασίας για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων και ο νέος Οργανισμός. Αυτός ο Οργανισμός έρχεται ουσιαστικά για να εφαρμόσει τις περισσότερες πτυχές του νόμου Διαμαντοπούλου/Αρβανιτόπουλου με τις διαγραφές φοιτητών, το σπάσιμο των ενιαίων πτυχίων, τα δίδακτρα και την κατάργηση συγγραμμάτων και συνολικά τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του πανεπιστημίου, στο όνομα της    αγοράς και της επιχειρηματικότητας και με άλλοθι το ιδεολόγημα του χρέους και της λιτότητας.

Από τη μία, όμως, η Σύγκλητος αδυνατεί να κατανοήσει την αναγκαιότητα ως ανώτατη αρχή του Πανεπιστημίου να αντιταχθεί συνολικά στη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν Πανεπιστημίου παράλληλα με την προάσπιση του δικαιώματος των διοικητικών στην εργασία. Από την άλλη, οι δυνάμεις του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού εντός των εργαζομένων, αρκούνται στο να εξασφαλίσσουν την επαναπρόσληψή τους ακόμα και σε ένα πανεπιστήμιο που δε θα θυμίζει τίποτα από τον μέχρι τώρα δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του και τα όσα δημοκρατικά κεκτημένα. Ακόμα περισσότερο στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου λειτούργησαν ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης συναινώντας στο να αποφασιστεί το προσχέδιο του Οργανισμού χωρίς καμία ψηφοφορία και τραμπουκίζοντας φοιτητές και φοιτήτριες, μετά και τις απειλές του Πρύτανη για πειθαρχικά και ποινικές κυρώσεις (ερχόμενος δηλαδή να εφαρμόσει το περιεχόμενο του νέου Οργανισμού πριν καν αυτός περάσει). Ισχυρίζονται με αυτόν τον τρόπο ότι οι φοιτητές υπονομεύουν τον αγώνα των εργαζομένων διεκδικώντας ένα Πανεπιστήμιο σύμφωνα με τις ανάγκες των ανθρώπων του.

Εμείς απ τη μεριά μας ξεκαθαρίζουμε πως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλα τα κομμάτια του πανεπιστημίου που πλήττονται για ένα διαφορετικό Πανεπιστήμιο σε μια άλλη πιο δίκαιη κοινωνία. Το Πανεπιστήμιο αυτό θα λαμβάνει υπόψιν του πρώτα απ όλα τις ανάγκες των μελών του και θα κοινωνικοποιεί και αξιοποιεί την παραγώμενη γνώση σύμφωνα με τις ανάγκες και σε σύνδεση με την κοινωνία. Σε ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο μπορούμε να αμφισβητήσουμε την υπερσυγκέντρωση εξουσιών απ τα νέα αυταρχικά όργανα (Συμβούλια Ιδρύματος) και τον πρώτο λόγο για το ίδιο θα έχουν οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και οι καθηγητές μέσα από οριζόντιες συλλογικές διαδικασίες.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου