Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

                                  
Η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού συνεχίζει να ισοπεδώνει κάθε έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καταστρατηγώντας την ουσία της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Το κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να υιοθετούν επιθετικές πρακτικές που στοχεύουν στην καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Όλα αυτά διαφαίνονται με ενάργεια σε επίκαιρα παραδείγματα, όπως η κατηγορηματική άρνηση για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας στον Νίκο Ρωμανό και στον Ηρακλή Κωστάρη αλλά και στη μη θέληση του κρατικού μηχανισμού να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποκαταστήσει τους Σύριους πρόσφυγες.

Πιο συγκεκριμένα, οι απεργοί Νίκος Ρωμανός, ο 20χρονος που πριν 6 χρόνια βίωσε ιδίοις όμμασι την εν ψυχρώ δολοφονία του φίλου του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Κορκονέα, και ο Ηρακλής Κωστάρης, διεκδικούν το δικαίωμά τους στη μόρφωση ως μία ανάσα ελευθερίας μέσα στα απάνθρωπα κελιά, διεκδικώντας με το έσχατο αυτό μέσο να εισακουστούν. Όσον αφορά στον Ν. Ρωμανό οι αρχές απάντουν και πάλι κατασταλτικά και αυταρχικά καταπατώντας την ύψιστη μορφή διαμαρτυρίας, που είναι και η μόνη με την οποία ο ίδιος μπορεί να διαμαρτυρηθεί μέσα από το κελί του, πιέζοντας το υπεύθυνο ιατρικό προσωπικό, ύστερα από εισαγγελική παρέμβαση, για την υποχρεωτική σίτισή του. Η ενέργεια αυτή του Νίκου Ρωμανού έχει προκαλέσει τη συμπαράσταση πλήθους ανθρώπων που παρευρίσκονται στο νοσοκομείο Γεννηματά όπου και νοσηλεύεται , ενώ ο Γιάννης Μιχαηλίδης, Ανδρέας-Δημήτρης Μπουρζούκος και ο Δημήτρης Πολίτης σε ύψιστο δείγμα αλληλεγγύης και συντροφικότητας βρίσκονται και αυτοί σε απεργία πείνας.

Παράλληλα, η απάνθρωπη πολιτική εξαπολύεται και έναντιον των  Σύρων προσφύγων-θυμάτων των ένοπλων συρράξεων στη Συρία, οι οποίοι από τις  19/11  βρίσκονται στο Σύνταγμα, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν αρχίσει εδώ και μέρες απεργία πείνας, μέσα στο κρύο και ζώντας στον δρόμο. Η ελληνική κυβέρνηση ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που δεσμεύεται από την Κοινοτική οδηγία για υποδοχή των θυμάτων ενόπλων συρράξεων αλλά δεν την εφαρμόζει ποτέ, οφείλει να εισακούσει τα αιτήματα για παροχή  αναγκαίας προστασίας  των φυγάδων του τετραετούς πολέμου στη Συρία, είτε αυτά αφορούν την προώθηση των προσφύγων σε άλλη χώρα της ΕΕ όπου το άσυλο έχει πρακτική χρησιμότητα (μέριμνα κλπ) σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου η χορήγηση ασύλου απαιτεί μακρόχρονες γραφειοκρατικές διαδικασίες, δεν έχει κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο, αφού δε συντελεί στην κοινωνική ένταξη των προσφύγων ενώ μάλιστα αποτελεί ένα είδος φυλακής μέσα στην ίδια τη χώρα μη επιτρέποντας την έξοδό τους σε τρίτη χώρα, είτε αφορούν την εγχώρια παραμονή τους.

Ως φοιτητές-τριες που έχουμε γνωρίσει την καταστολή των δικαιωμάτων μας μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο αλλά και ως πολίτες που βιώνουμε καθημερινά την εξαθλίωση και τη σταδιακή κατάρρευση του κοινωνικού ιστού, οφείλουμε να αγωνιστούμε τόσο για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας στους Ν. Ρωμανό και Η. Κωστάρη, όσο και για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Σύρων  προσφύγων.

Όταν λοιπόν η Δημοκρατία καταπατάται από τους ανθρώπους που έχουν κληθεί να τη διαφυλάξουν, τα αποτελέσματα είναι  ολέθρια και απαιτούν συλλογική αντιμετώπιση. Ας απαντήσουμε στην ανεξέλεγκτη κρατική αυθαιρεσία με μαζική συμμέτοχή στην πορεία ΣΤΙΣ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ , μία πορεία διαμαρτυρίας  και μνήμης 6 χρόνια μετά τη δολοφονία του ΑΛΈΞΗ ΓΡΗΓΟΡΌΠΟΥΛΟΥ , γιατί αυτές οι μέρες ανήκουν στον Αλέξη περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Ας απαντήσουμε παράλληλα ενισχύοντας τη σημασία των συλλογικών διαδικασιών του φοιτητικού μας συλλόγου ,συμμετέχοντας στη γενική συνέλευση και επιδιώκοντας σε κάθε περίπτωση τον εκδημοκρατισμό της. ΌΛΟΙ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΣΤΗ  ΓΕΝΙΚΉ ΣΥΝΈΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 3/12 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 313 ΣΤΙΣ 12:00 .

Όλοι και όλες στην πορεία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό την Τρίτη 2/12 στις 18:00 στο Μοναστηράκι.
  
                                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου